Hyundai Getz (2002 - 2008): Budget occasion

Koreaanse topkwaliteit

Sommige compacte auto’s zijn mateloos populair, andere veel minder. De redenen daarvoor zijn subjectief. De Hyundai Getz behoort niet tot de publiekslievelingen, maar verdient meer waardering, al is het maar om zijn hoge kwaliteitsniveau.

Hyundai Getz

Hyundai Getz (2002 - 2008)

Niemand zal de Getz zo maar voor ‘lelijk’ uitmaken, maar uitgesproken mooi komt evenmin veel voor. Het model is wat ongeïnspireerd, behoudend eigenlijk en daardoor staat hij niet gauw als eerste op het netvlies als je aan een auto in de compacte klasse denkt. Dat had de Getz al bij zijn introductie en zo kun je ‘m dus kwalificeren als onopvallend goed. Veel occasionkopers kunnen dat nou juist wel waarderen!

De Getz is in ons land vrijwel uitsluitend geleverd met benzinemotoren. Daarvan is de 1,1 een beetje ondermaats, maar de 1,3 - en de 1,4 die daar in 2005 voor in de plaats kwam - zijn prima in balans met wat je van zo’n auto verwacht. Naar de 1,6 is nooit veel vraag geweest en de diesel is ronduit zeldzaam.

Voor de techniek van de Getz geldt een beetje hetzelfde als voor het uiterlijk: niet opwindend, maar kwalitatief wel steengoed. De motoren zijn een tikje lawaaiig, maar de Getz rijdt prima. Je kunt er als het moet met vier volwassenen in zitten en de bagageruimte is met ruim 250 liter inhoud heel acceptabel. Een 1,3 of 1,4 komt bij normaal gebruik aan gemiddeld 1 op 15 en dat is gewoon heel netjes. Elke Getz-variant is er als drie- of vijfdeurs. Als tweede auto, waarin ook vaak opgroeiende kinderen meerijden, is een vijfdeurs net even handiger, al is het maar met het oog op een kinderzitje op de achterbank.

Hyundai Getz

Nog jong

Langzaam maar zeker druppelt de Getz binnen in de klasse onder de € 2.500. Het aanbod zal geleidelijk verder toenemen. Juist omdat het een wat minder aansprekende auto is, liggen de occasionprijzen ook wat lager. De vraag is ook niet enorm. Dit betekent dat wie per se een Getz wil wel keuze heeft, maar de mooiste exemplaren staan zelden net om de hoek van de straat.

Juist omdat we nu zo’n beetje kijken naar de onderlaag van het Getz-aanbod is het geroemde kwaliteitsniveau van de Getz van belang. Er zijn er nogal wat die enorme kilometerstanden vertonen. Wanneer de Getz bijvoorbeeld als tweede auto per saldo geen enorme kilometrages meer gaat maken, is een hoge kilometerstand, mits normaal onderhouden, niet per definitie een bezwaar.

Wegenwacht Johnny Wijsman over de Hyundai Getz:

wegenwacht johnny weisman"Zoals we van Hyundai gewend zijn, is de Getz zeer betrouwbaar. Er zijn maar een paar kleine euveltjes bekend. De centrale vergrendeling - indien aanwezig - werkt wel eens niet op alle portieren. Voor de zekerheid controleren of ze allemaal op slot zijn, is verstandig.

Als dit voorkomt, is ook het alarmsysteem ontregeld. Het gebeurt soms ook dat de elektronica in het contactslot de sleutel niet herkent. Met wat trucjes lukt het de Wegenwacht vaak wel, maar dit stukje elektronica moet dan wel worden vervangen.

We horen wel eens klachten over lawaai uit de achterremmen. Het geluid verdwijnt zodra er een paar keer flink is geremd." 

Alternatieven voor een Hyundai Getz

Suzuki Ignis

Nissan Micra

Daihatsu Sirion