Ford Ka (1997 - 2008): budget occasion

Kiezen… met een grote Ka!

Er bestaan bij de eerste generatie Ford Ka maar twee mogelijkheden: je vindt ‘m geweldig of afschuwelijk. Wie ‘m leuk vindt, heeft een luxeprobleem. Het land staat er namelijk vol mee!

Ford Ka

Ford Ka (1997 - 2008)

Het gebeurt zelden dat een auto bijna tien jaar op de markt blijft, zonder dat er iets wezenlijks aan het uiterlijk verandert. In de praktijk blijken vooral vrouwen - van 18 tot 80! - de Ka erg te waarderen. De Ka is lekker anders, niet uitwisselbaar, maar ook zo handig en wendbaar. Een Ford Ka is geen auto, een Kaatje wordt al gauw ‘je maatje’.

Een deel van het succes van deze Ford Ka, juist ook als ‘occasion op leeftijd’, is zijn eenvoudige techniek. De 1,3 liter benzinemotor is er met drie verschillende vermogens. Als je veel snelweg rijdt, is de zwakste (37 kW/50 pk) wel wat onder de maat, maar in de stad gaat het best. De Ka schakelt lekker en er zitten verrassend goede stoelen in. Als je niet alleen maar stadsverkeer rijdt, kom je al gauw op een verbruik rond 1 op 15. Dat is best zuinig. De ruimte achterin is het wel héél krap en hetzelfde geldt voor de bagageruimte van maar net 200 liter.


Ford Ka

Wegenwacht Johnny Wijsman over de  Ford Ka:

wegenwacht johnny weisman"Er gaat in de regel niet veel mis met deze Ford Ka’s. Als hij je in de steek laat, is de oorzaak meestal elektronisch. Vaak is dat een kwestie van een los (massa-)contact of een draad met doorgeschuurde isolatie.

De centrale vergrendeling kan sluiting veroorzaken, maar dan kunnen de deuren nog wel gewoon op slot. Het gebeurt ook dat de motor stopt als je het licht inschakelt. Dat lijkt gek, maar de storing wordt veroorzaakt door een los contact bij het linkerachterlicht, waardoor de brandstofpomp het niet meer doet. Die houdt er om veiligheidsredenen ook mee op als de auto een zware schok krijgt.

Dat is bedoeld om de brandstoftoevoer uit te schakelen bij een botsing, om zo brand te voorkomen, maar het werkt ook als je hard tegen een stoeprand knalt. Vrijwel alles waarmee een Ford Ka je in de steek laat, is ter plekke door de Wegenwacht weer op te lossen."

Alternatieven voor een Ford Ka?

Kia Picanto

Fiat Panda

Chevrolet Matiz