Elektrische auto opladen versus tanken

Waarom laden langer duurt, maar je minder tijd langs de weg staat

Hoe lang duurt het eigenlijk voordat een elektrische auto is opgeladen en hoe zit het met snelladen? De tijd die opladen in beslag neemt, is voor veel mensen reden om nog niet elektrisch te gaan rijden. Het klopt dat het opladen van een accu meer tijd in beslag neemt dan tanken van benzine of diesel. Als je gaat snelladen langs de snelweg, ben je al minimaal twintig minuten kwijt voor je weer op weg kunt. In vier minuten zit de tank van je auto vol met brandstof, heb je afgerekend en ben je weer op weg. Maar is het echt sneller?

Laden geeft je tijd

Er is één heel belangrijk verschil. Voor een volle tank benzine of diesel moet je altijd langs een tankstation. Een elektrische auto zet je thuis of op kantoor aan een laadpaal en laadt vooral op wanneer je bijvoorbeeld ligt te slapen of aan het werk bent. Dit kost je dus nauwelijks extra tijd. Wel als je langere stukken rijdt dan je actieradius moet je langs de weg (snel)laden. Maar het voordeel hiervan is je welverdiende pauze kan nemen, benen strekken, kop koffie nemen, lunchen en misschien zelfs even winkelen. In Nederland hoef je overigens hoef je trouwens nooit lang te zoeken naar een oplaadpunt, we zijn rijkelijk bedeeld. 

Hoe lang duurt laden elektrische auto?

Afhankelijk van het type laadpaal en de auto duurt het laden van een elektrische auto tussen de vier en tien uur aan een gewone laadpaal. Thuis of aan de publieke laadpaal. In de tussentijd kun je dus werken, slapen, ontspannen, noem maar op. Voor gemiddeld gebruik van een elektrische auto gaan we voor de totale laadbehoefte uit van zo'n 90 procent gewoon laden en tien procent snelladen. Gemiddeld ben je dus voor maar tien procent van al je kilometers aangewezen op laden langs de weg. Terwijl je met een brandstofauto altijd langs de kant van de weg moet tanken, vaak in de rij staat om af te rekenen en misschien ook wel in de rij om überhaupt te kunnen tanken. Dan hebben we het over ongeveer tien minuten. 

Hoe lang duurt snelladen?

De duur van snelladen is afhankelijk van onder andere het type lader en je auto. Gemiddeld sta je bij een snellader tussen de 20 tot 40 minuten aan de paal. Maar omdat auto’s steeds sneller kunnen snelladen en de accucapaciteit van nieuwe elektrische auto steeds meer toeneemt, sta je in de toekomst alleen maar korter langs de weg te laden. 

Het klopt dus dat laden langer duurt dan tanken, maar je staat in totaal minder lang stil langs de kant van de weg.

Lees ook: hoe werkt opladen?

Andere leden bekeken ook