Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische auto opladen versus brandstof tanken

Waarom laden langer duurt, maar je minder tijd langs de weg staat

Hoe lang duurt het eigenlijk voordat een elektrische auto is opgeladen en hoe zit het met snelladen? De tijd die opladen in beslag neemt, is voor veel mensen reden om nog niet elektrisch te gaan rijden. Het klopt dat het opladen van een accu meer tijd in beslag neemt dan tanken van LPG, benzine of diesel. Als je gaat snelladen langs de snelweg, ben je al snel twintig minuten kwijt voor je weer op weg kunt. In vier minuten zit de tank van je auto vol met brandstof, heb je afgerekend en ben je weer op weg. Maar is het ook echt sneller?

Laden geeft je tijd

Er is één heel belangrijk verschil. Voor een volle tank benzine of diesel moet je altijd naar een tankstation. Een elektrische auto zet je thuis of op kantoor aan een laadpaal. Hij laadt op wanneer je bijvoorbeeld ligt te slapen of aan het werk bent. Dit kost je dus nauwelijks extra tijd.

Rijd je meer kilometers dan de actieradius van jouw EV aan kan, dan moet je langs de weg (snel)laden. Maar het voordeel hiervan is dat je even de benen kan strekken, kan lunchen en misschien zelfs even winkelen. In Nederland hoef je trouwens nooit lang te zoeken naar een oplaadpunt, we zijn rijkelijk bedeeld.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

Afhankelijk van het type laadpaal en de auto duurt het laden van een elektrische auto tussen de vier en tien uur aan een gewone laadpaal, thuis of aan de publieke laadpaal. Voor gemiddeld gebruik van een elektrische auto gaan we voor de totale laadbehoefte uit van zo'n 90 procent gewoon laden en tien procent snelladen.

Gemiddeld ben je dus voor maar tien procent van al je kilometers aangewezen op laden langs de weg. Terwijl je met een brandstofauto altijd langs de kant van de weg moet tanken, vaak in de rij staat om af te rekenen en misschien ook wel in de rij om überhaupt te kunnen tanken. Dan hebben we het over ongeveer tien minuten. 

Laadtijd afhankelijk van elektrische auto

Niet elke elektrische auto laadt even snel. Het is van twee factoren afhankelijk: de maximale laadsnelheid van je auto en de grootte van de batterij van je auto. Bij snelladen reken je bovendien vaak met een batterij die nog voor 20 procent vol zit en die je oplaadt naar 80 procent. Veelal zul je immers bij nog maar 20 procent acculading op zoek gaan naar een laadmogelijkheid. Vervolgens gaat het opladen tot 80 procent redelijk snel. Die laatste twintig procent duurt onevenredig lang. Als het niet echt hoeft kun je dat beter achterwege laten.

De standaard voor snelladen is voor elektrische gezinsauto's van zo'n 40 tot 50.000 euro is momenteel 125 tot 150 kW. Daarmee ben je over het algemeen een half uur bezig om de accu van 20 procent leeg weer 80 procent vol te krijgen aan een snellader. Daarvoor moet je dan natuurlojkk wel bij een snellaadpaal staan die dat ook aan kan. Dat is in Nederland geen probleem.

Ook de snelheid van laden aan een publieke laadpaal hangt af van de laadsnelheid van jouw en van de bettarijgrootte. Vaak laden EV's met 7,4 of 11 kW. Sommige autofabrikanten bieden tegen meerprijs een boordlader aan waarmee je de laadsnelheid kunt verhogen tot 22 kW.   

Hoe lang duurt snelladen langs de snelweg?

De duur van snelladen is afhankelijk van onder andere het type lader en je auto. Gemiddeld sta je bij een snellader tussen de 20 tot 40 minuten aan de paal. Maar omdat auto’s steeds sneller kunnen snelladen en de accucapaciteit van nieuwe elektrische auto steeds meer toeneemt, sta je in de toekomst alleen maar korter langs de weg te laden. 

Het klopt dus dat laden langer duurt dan tanken, maar je staat in totaal minder lang stil langs de kant van de weg.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.