Ger kocht onlangs haar eerste elektrische auto. Hoe is het bevallen?

'Mijn volgende auto wordt een elektrische' riep Ger van Zanden jaren terug al. En ze heeft woord gehouden, want in januari vorig jaar heeft ze haar Renault op LPG ingeruild voor een volledig elektrische Opel. We vragen haar hoe het eerste jaar als elektrisch rijder is bevallen.

Naam: Ger van Zanden
Woonplaats: Drachten
Auto: Opel Ampera-e (2020)
Gekocht in: januari 2020
Oplaadmogelijkheden: stopcontact

Waarom heeft u gekozen voor een elektrische auto?

Al twee jaar zei ik dat mijn volgende auto een elektrische zou worden, dus toen mijn twaalf jaar oude Renault Scenic op LPG aan vervanging toe was, ben ik op zoek gegaan. Vooral vanuit milieuoogpunt, al waren de prijs en de reikwijdte van een elektrische auto nog wel een punt van twijfel. 

Hoe bent u bij de Opel Ampera-e uitgekomen?

Natuurlijk vanwege de grote actieradius van de Ampera-e, al was ik eigenlijk in het begin helemaal niet naar deze Opel aan het kijken. Ik was erg blij met mijn vorige Renault, dus ben als eerste gaan proefrijden met de Renault Zoe. Die viel echter al snel af, omdat ik hem zelf niet zo prettig vind rijden. Bij dezelfde garage stond ook een Nissan Leaf en die beviel me al veel beter. Mijn zoon vond toen online in Leeuwarden een mooie tweedehands Leaf en die bleek bij een Opel-garage te staan. Daar stond ook een tweedehands Ampera-e en we raakten aan de praat. De verkoper vertelde mij over een interessante aanbieding op een nieuwe Ampera en dat bleek zo aantrekkelijk dat ik na een prettige proefrit in de occasion mijn handtekening heb gezet onder het bestelformulier van een nieuwe.

U heeft nu een elektrische auto met een flinke actieradius, gebruikt u hem ook voor lange ritten?

Eigenlijk nog niet, al heeft dat ook een beetje met mijn eigen onzekerheid te maken. Ik gebruik hem nu vooral hier in de omgeving, om ook een beetje ervaring met de auto op te doen. Eén keertje ben ik er mee naar Utrecht geweest, maar toen ik voor de zekerheid op de terugweg wilde opladen, kwam ik bij een laadpaal die kapot was. Toen raakte ik wel een klein beetje in paniek. Gelukkig vond ik in de buurt nog een andere paal en ben ik zelf een kop koffie gaan drinken. Achteraf gezien had ik makkelijk heen en weer gekund op een volle accu, maar door mijn onzekerheid durfde ik dat niet aan. Mijn zoon woont in Zeeland en daar wil ik binnenkort ook naar toe rijden. Dat is zo'n 300 kilometer enkele reis en dat vind ik door mijn onervarenheid best spannend. 

 

"Achteraf gezien had ik makkelijk heen en weer gekund op een volle accu, maar door mijn onzekerheid durfde ik dat niet aan"

 

Hoe laadt u de auto thuis op?

Gewoon via het stopcontact. Hier in het dorp doe ik eigenlijk alles op de fiets, dus ik vind het helemaal niet zo erg als het twee dagen duurt voor mijn half lege accu weer vol is. Het laden via het stopcontact gaat natuurlijk heel traag, al helemaal omdat ik de stekker er 's avonds uittrek. Op het dak liggen zonnepanelen, dus zo probeer ik zoveel mogelijk mijn eigen opgewekte stroom te laden. Daarnaast verwacht ik niet nog jaren in dit huis te wonen, dus het zou ook een beetje zonde zijn om nu een dure paal aan te laten leggen. Bij mijn volgende woning zou ik wel graag een laadpaal hebben.

Wat vindt u het grootste voordeel van elektrisch rijden?

Vooral dat deze auto zo super soepel rijdt! Je hoeft niet te schakelen, dat is met artritis in mijn handen sowieso heel erg fijn. Wat ik ook heel fijn vind is in de 'L-stand', waarin de auto meteen vertraagt als je het gaspedaal loslaat. Vooral bij rotondes en stoplichten is dat heel prettig. Ik vind het heerlijk dat we nu 100 in plaats van 130 rijden. Dat rijdt veel rustiger en dan kun je ook nog een beetje om je heen kijken.

Ondanks de onzekerheid over het laden heeft u dus geen spijt van uw keuze?

Nee, het is echt een heerlijke auto, lekker stil, ik zit heel ontspannen achter het stuur. Nu moet ik natuurlijk nog naar Zeeland rijden, maar dat komt ook vast goed. Wat ik wel jammer vind is dat er geen trekhaak op kan. Daar kwam ik pas achter toen ik de auto ging bestellen. Je kon wel voor een ingebouwde fietsendrager kiezen, maar die was zo duur dat ik voor die paar keer dat ik met een vriendin ga fietsen beter gewoon op de bestemming twee fietsen kan huren.

Een elektrische occasion kopen spannend? Volgens Anton niet