Private lease vergelijken met kopen

Vergelijk het kopen van een auto met private leasen

In een groot aantal gevallen kun je met private lease in vergelijking goedkoper uit zijn dan wanneer je de auto koopt. Helemaal wanneer je als particulier geld moet lenen om de auto te kopen.

Dit komt omdat leasemaatschappijen met hoge kortingen auto’s kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren. Daar kun je als particulier moeilijk aan tippen. Aan het eind van de leaseperiode is het voor een leasemaatschappij vervolgens veel eenvoudiger om de auto na een aantal jaar weer goed te verkopen.

Voorbeeld maandkosten

Als voorbeeld hebben we de ANWB Experts de kosten per maand laten doorrekenen van een nieuwe en gebruikte Ford Fiesta voor een periode van vijf jaar met 10.000 kilometer per jaar in vergelijking met het private leasen van een Ford Fiesta (berekening is van oktober 2020).

Ford Fiesta

NIEUWE AUTO

OCCASION

PRIVATE
LEASE

Aanschafprijs

18.995,- 10.350,- n.v.t.
Restwaarde (inschatting) 8.950,- 4.450,- n.v.t.
Afschrijving en rente      
Afschrijving 67,- 98,-  
Rente 47,- 26,-  
  215,- 24,-  
Vaste kosten      
Verzekering (WA-casco) 52,- 26,-  
Motorrijtuigenbelasting 39,- 32,-  
Overige 21,- 21,-  
  112,-  78,-  
Reperatie, onderhoud
en banden
37,- 59,-  

TOTAAL PER MAAND

364,-

262,-

249,-

  • Er is gerekend met aanschaf in oktober 2020 en een gebruiksduur/looptijd van 5 jaar en 10.000 kilometer per jaar.
  • Bij nieuw en private lease gaan we uit van de Ford Fiesta Connected 1.0 70 kW 95 pk (model 17 VIII). Bij zelf kopen heeft deze auto een consumentenprijs van €18.995 en een te verwachten restwaarde in oktober 2025 van €8.950.
  • Bij occasion betreft het een Ford Fiesta Titanium 1.0 59 kW 80 pk (modell 13 VII), bouwjaar oktober 2015 en een kilometerstand van 50.000. De verwachte restwaarde over 5 jaar is € 4.450.
  • Om te kunnen vergelijken met de tarieven van private lease zijn de autokosten exclusief brandstof. De geschatte brandstofkosten wordt geschat op ca. 67 euro per maand voor de nieuwe auto en ca. 76 euro per maand voor de occasion.
  • Er is verder gerekend is met financieringskosten (rente). Als er geen financiering nodig is vervalt deze kostenpost.
  • Onder overige kosten kun je denken aan pechhulp, autowassen, lakstift etc.

Zelf maandkosten berekenen en vergelijken

Wil je voor jouw situatie berekenen waar je voordeliger mee uit bent? Dan kan in drie simpele stappen:

1. Bereken de kosten van je huidige auto of een aangeboden occasion

Overweeg je private lease maar wil je dit kunnen vergelijken met je huidige auto of het kopen van een occasion? Wij berekenen de maandelijkse kosten van een bestaande auto zoals de prijzen van private lease worden bepaald, zonder de brandstofkosten.
Bereken maandkosten van een bestaande auto

2. Bereken de kosten voor een nieuwe auto

Twijfel je tussen private leasen of een nieuwe auto kopen? Wij rekenen de maandelijkse kosten van een nieuwe auto zo voor je uit dat je deze kunt vergelijken met de tarieven van private lease. Dat is zonder de brandstofkosten.
Bereken maandkosten van een nieuwe auto

3. Tot slot, bekijk wat een auto via private lease kost

Je kunt nu de maandkosten van een auto kopen (nieuw of bestaand) of de kosten je huidige auto vergelijken met de tarieven van ANWB Private Lease.

Terug naar overzicht Private lease