Elektrische auto kopen? Deze 5 vragen helpen je
Goed voorbereid de showroom in
Je wilt een elektrische auto kopen, alleen wélke het gaat worden, daar ben je nog niet over uit. Een bezoekje aan diverse showrooms is dan een goede eerste stap. Daar bekijk, probeer en vergelijk je een aantal modellen. Deze vijf vragen helpen je goed voorbereid de showroom in te stappen.
1. Hoeveel kilometer verwacht je met je elektrische auto te rijden?
Allereerst kun je met het geschatte aantal kilometers die je denkt te gaan maken een kostenberekening maken; de ANWB Autokosten Tool helpt hierbij. Zo weet je of elektrisch rijden voor jou überhaupt financieel interessant is en vergelijk je direct de kosten van verschillende modellen.
Ten tweede is het belangrijk te weten hoe lang je dagelijkse woon-werkritten zijn. Woon je op, bijvoorbeeld, 70 kilometer van je werk en kun je zowel thuis als op je werk laden, dan wil je in ieder geval ruim 70 kilometer kunnen rijden zonder te laden. Heb je thuis of op je werk geen laadgelegenheid, dan wil je minimaal 140 kilometer kunnen rijden zonder te laden. Het rijbereik – de actieradius – is dus belangrijk.
De actieradius van een elektrische auto
De actieradius op papier is altijd gunstiger dan die in de praktijk. Hoe ver je op een volle accu rijdt, is afhankelijk van een aantal zaken:
- Weersinvloeden. In de winter kom je door de kou minder ver.
- Accudegradatie door ouderdom. Die verschilt per model en zelfs soms per auto (komen we later nog op terug).
- Jouw rijstijl.
2. Maak je geregeld lange ritten?
Maak je met enige regelmaat lange ritten, dan is het fijn als je auto kan snelladen. Snelladen is een verzamelterm voor laden met gelijkstroom. Hiermee haal je hogere laadsnelheden dan met laden aan de laadpaal thuis of in de straat.
In veel specificaties van elektrische auto’s vind je de 'maximale laadcapaciteit'. Er zit een groot verschil in hoe snel auto’s kunnen snelladen. In de regel is een hogere maximale laadcapaciteit beter. Tot voor kort was 50 kW-snelladen heel gebruikelijk maar er komen steeds meer modellen die tot wel 300 kW kunnen snelladen. Die kunnen dus wel 6 keer sneller laden. Scheelt weer in je laadstoptijd.
Die laadsnelheid is overigens een piekwaarde, omdat:
- de meeste elektrische auto’s die maar een korte periode vasthouden;
- de laadsnelheid meestal al afneemt als de accu tussen de 20 en 40 % vol is;
- de laadsnelheid bij 80 % lading nog verder afneemt.
Op Fastned staat duidelijk per model aangegeven hoelang een elektrische auto de laadsnelheid vasthoudt.
3. Wil je een fietsendrager, aanhanger of caravan op / aan je elektrische auto?
Steeds meer elektrische auto’s kunnen een aanhanger of caravan trekken. Dit heeft vanzelfsprekend wel invloed op je rijbereik. Met je caravan achter je elektrische auto naar het buitenland is daarom vooralsnog een kwestie van goed plannen.
Een aanhangwagen trekken is met de modellen die dat mogen echter kinderspel. Een elektrische motor is zeer krachtig, heeft een hoog koppel dat op elk moment beschikbaar is en schakelen hoeft niet. Los van de kleinere actieradius zijn het eigenlijk ideale trekauto’s.
Sommige elektrische auto's mogen misschien geen aanhangwagen trekken, maar kunnen wel uitgerust worden met een (al dan niet merkspecifieke) fietsendrager. Controleer in dit geval of deze desgewenst ook geschikt is voor zwaardere e-bikes.
4. Welke snellaadstekker heeft de auto?
Op dit moment is vrijwel elke elektrische auto uitgerust met de CCS-laadstekker voor snelladen. Diverse Japanse en Franse elektrische auto’s waren (en, in een enkel geval, zijn) nog met CHAdeMo-stekker uitgerust. Omdat niet alleen de stekker, maar ook de interne werking anders is, is er geen simpele verloopstekker. Om een auto met een CHAdeMo-aansluiting te snelladen, moet je dus ook een CHAdeMo-snellader gebruiken. Bij behoorlijk wat stations vind je nog zo’n stekker, maar er komen steeds meer stations die alleen nog maar zijn voorzien van CCS-laders. Verwacht je regelmatig bij een snellaadpaal te staan, is het dus beter een auto te kiezen met een CCS-snellaadaansluiting.
5. Wat is de conditie van de accu?
Wie een nieuwe elektrische auto koopt, mag ervan uitgaan dat de accu perfect functioneert. Gemiddeld veroudert de accu enkele procenten per jaar. Heel vaak snelladen of regelmatig de accu vrijwel leegrijden kan de degradatie versnellen. Als je naar een gebruikte elektrische auto op zoek bent, is het dus belangrijk te weten wat de conditie van de accu is.
Hoeveel van de oorspronkelijke capaciteit van een accu nog bruikbaar is, noemen we de State of Health (SoH). Een nieuwe accu heeft een SoH van 100 %. Een gebruikte elektrische auto met een accu met een SoH van 90 %, is dus 10 % van zijn oorspronkelijke capaciteit kwijt. Kwam hij nieuw nog 300 kilometer ver op een volle accu, dan is de huidige actieradius nog 270 kilometer.
De meeste autofabrikanten bieden een garantie op het accupakket van acht jaar of 160.000 kilometer. Deze garantie dekt defecten en overmatige degradatie van de accu. Vrijwel alle fabrikanten hanteren een ondergrens van 70 procent SoH. Deze garantie is overdraagbaar op een volgende eigenaar – interessant voor degenen die een tweedehands elektrische auto willen kopen.