Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wandelen met de hond

Heb je zin om lekker te wandelen met je hond en zoek je een fijne plek? Deze wandelroutes zijn daar speciaal voor gemaakt. Je hond kan er lekker loslopen. Er zijn lange wandelingen en korte routes met tips voor leuke spelletjes om samen te doen. Of zoek een losloopgebied in de buurt van je (vakantie)huis en maak zelf een rondje.

Drenthe

Deze wandeling vlakbij Emmen voert door het waterrijke Oosterbos. Een gebied met kleine waterplassen, oude veensloten en mooie doorkijkjes op de omringende weilanden. De route (10 km) bestaat uit twee rondjes. Het noordelijke rondje (5,5 km) leidt langs ‘veenkliffen’, begroeid met varens en mossen. Het zuidelijke rondje (4,5 km) voert dwars door een nieuw gebiedje met vennen en grote keien. In het voorjaar hoor je hier de koekoek roepen. De gehele route mag de hond loslopen.
Bekijk de route Wandelen met je hond Emmen

Friesland

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland. Je kunt er eindeloos wandelen en je hond mag het grootste deel van deze wandeling (8 km) vanuit Appelscha loslopen. Eigenlijk bestaat de route uit twee rondjes. Een rondje van 8 km door een gebied vol stuifduintjes en nat bos en één van 17 km langs de buitenkant van het Nationaal Park en de spartelvijver voor honden. Echt een wandeling voor wie houdt van een afwisselend landschap. Let op dat je hond op het pad blijft en niet achter fietsers en ruiters aangaat.
Bekijk de route Wandelen met je hond Appelscha

Gelderland

Statige oude beukenlanen, enorme rododendrons, uitzicht tot in Duitsland en flinke klimmetjes, dat is wat je kunt verwachten op deze wandeling (11 km) vanuit Groesbeek. De route voert door het Groesbeeksebos op de stuwwal van Nijmegen en stijgt en daalt in totaal zo’n 192 meter. De hond mag de hele wandeling loslopen.
Bekijk de route Wandelen met je hond Groesbeek

Noord-Brabant

Zand, zand en nog eens zand. Deze wandelroute (14 km) vlakbij Kaatsheuvel voert door Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, een van de grootste stuifzandgebieden in Europa. De zandverstuivingen zijn omringd door bos en heide. De hond mag niet de hele route loslopen, maar wel twee flinke stukken. Aan het begin van de route kan het dier zelfs een duik in een vennetje nemen..
Bekijk de route Wandelen met je hond Kaatsheuvel

Groningen

De Appèlbergen is een verrukkelijk natuurgebiedje op de Hondsrug in het zuidelijkste puntje van Groningen. De wandeling (3 km) gaat door veengebieden, een piepklein stukje stuifzand en een smalle strook bos met pingoruïnes; vennetjes die ontstaan zijn in de ijstijd. De hond mag de hele route loslopen. Onderweg geven we je tips voor leuke spelletjes om samen te doen, zoals de ‘brokjesboom’. 

Bekijk de route Wandelen met je hond Glimmen

Limburg

Heuvels met rollende uitzichten, vakwerkhuisjes uit de tekeningen van Anton Pieck en holle wegen waar je je alleen op de wereld waant. Dat is het Limburgse land tussen Ulestraten en Valkenburg. En laat de hond daar nou op de meest plaatsen los mogen lopen. Een wandeling om je tanden in te zetten. Je kunt kiezen voor 8 of 13 km.
Bekijk de route Wandelen met je hond Ulestraten

Noord-Holland

Deze lange route (17 km) vanuit Medemblik is niet speciaal gemaakt om met je hond te doen. Maar het is een mooie en afwisselende route langs het IJsselmeer en in het Nesbos en op de Vooroevers mogen honden loslopen (let op de bordjes!). Geniet van het schelpenpad en grasland met uitzicht over het water, rietlanden en weilanden.
Bekijk de route Langs het IJsselmeer

Overijssel

Deze route voert over Landgoed Twickel, 4500 hectare parkachtig landschap rond een kasteel. De combinatie van bos, landerijen, watertjes en gemakkelijke wandelpaden leent zich voor spelletjes waarvoor je hond zijn hersenen en neus moet gebruiken. En deze route (3 km) geeft daarvoor volop tips. Ooit het spelletje ‘Hoge brug’ gedaan?
Bekijk de route Wandelen met je hond Ambt-Delden

Goede wandelschoenen

Maak je regelmatig een stevige wandeling met de hond? Denk eraan dat je goede en comfortabele wandelschoenen draagt. Je hebt keuze uit waterdichte schoenen en lage en hoge modellen.

Zeeland

Deze wandeling (10 km) door Natuurreservaat Rammekenshoek (ten oosten van Vlissingen) is niet speciaal gemaakt om met je hond te doen, maar er is toch veel te genieten voor beiden. Het uitzicht op de Westerschelde, de kreken en de pier bijvoorbeeld. En het losloopgebied aan de Rammekensweg waar honden kunnen poedelen in het water. 
Bekijk de Uitwaaien op Walcheren route

Zuid-Holland

Deze wandelroute voert door de Louisa- en Cannemanspolder, een losloopgebied naast de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Een open, nat, gebied met hier en daar een bosje en fraai slingerende graspaden. In de route (4 km) zijn leuke spelletjes opgenomen om samen met je hond te doen, zoals ‘erop & zoeken’.
Bekijk de route Wandelen met je hond Dordrecht

Flevoland

Het Waterlandse Bos, vlakbij Almere is een fijn losloopgebied voor honden. Door klimplanten zoals kamperfoelie, bosrank en manshoge bereklauwen lijkt het hier wel een oerwoud. Halverwege passeer je het ‘Kasteel van Almere’. De wandeling (5,7 km) geeft tips voor leuke spelletjes om samen met je hond te doen, zoals ‘slalommen door de boompjes’.

Bekijk de route Wandelen met je hond Almere

Praktische informatie

Hondenbeleid

Ondanks een zorgvuldige controle, kan het voorkomen dat gemeentes hun beleid wijzigen en honden niet meer zijn toegestaan in bepaalde losloopgebieden in bovenstaande routes. Gemeentes hebben vaak hondenuitlaatkaarten waarin staat aangegeven wat een losloopzone is, of er een opruimplicht geldt en gebieden waar honden verboden zijn. Je kunt deze gemakkelijk op internet vinden door te zoeken op hondenuitlaatkaart plus de naam van jouw gemeente. 

Opruimplicht voor hondenpoep

Wie met een hond wandelt, is verplicht om poepzakjes of andere opruimmiddelen bij zich te hebben. Geen fijn klusje, maar wel zo prettig voor de wandelaars na jou.

Verboden voor honden

Honden mogen alleen loslopen op plaatsen waar dit is aangegeven of buiten de bebouwde kom. Vooral op kinderspeelplaatsen is het loslaten van honden verboden. Deze regel is ingesteld in het belang van de openbare veiligheid. Want honden die niet zijn aangelijnd, kunnen een risico vormen voor de (verkeers)veiligheid. De verboden plaatsen zijn vaak te herkennen aan een rood bord met vanzelfsprekende teksten als 'Verboden voor honden'.

Losloopgebieden

Overal in Nederland zijn kleinere of grotere losloopgebieden voor honden. Maar je moet ze wel even weten te vinden. De site Doggydating.com biedt een goed overzicht van deze locaties. De site vermeldt losloopgebieden van minimaal 3 kilometer groot, maar ook bijzondere locaties in een natuurgebied, met (honden)zwemwater of een hondenspeeltuin. Het overzicht wordt regelmatig geactualiseerd.

Zoek een losloopgebied

Tekencontrole

Lekker met je hond de natuur in geweest? Controleer jezelf en je hond even op teken. De tekenkaart is hierbij een handig hulpmiddel.

Bekijk de tekenkaart van Human Nature

Nog meer wandelingen met je hond

Wil je meer weten over wandelen met je hond? In het boekje Wandelen met je hond staan 30 wandelingen door losloopgebieden in heel Nederland. Maar ook vind je hierin veel waardevolle do’s & dont’s en achtergrondinformatie.

Bestel hier het boekje Wandelen met je hond

Kamperen met je hond?

Zie je het niet zitten om je hond tijdens de vakantie bij iemand anders onder te brengen? Op deze campings in Nederland zijn huisdieren toegestaan. Dat is vakantie voor iedereen.

Bekijk hier de campings voor hondenliefhebbers

Dit vind je misschien ook interessant:

De mooiste natuurgebieden in Nederland
Wandelroutes langs het water
Vogels spotten
13x de mooiste strandwandelingen

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

2e paar50%korting
Wandelsokken 

Wandelsokken met goede pasvorm en demping. Bekijk het ruime assortiment sokken van de ANWB.

Shop nu
Kaarten & gidsen 

Shop bij ANWB de leukste wandelkaarten en natuurgidsen en maak je wandeling nog leuker!

Wandelrugzakken 

Kies het model dat het beste bij je past en trek erop uit!