Wandelen met je hond

Wil je in het weekend een fijne wandelroute lopen samen met de hond? Bij deze wandelroutes verspreid over Nederland mag de hond mee en op veel plaatsen ook los lopen. Maar niet overal: houd dus de bordjes in de gaten.

Drenthe

Vlak buiten Hoogeveen ligt een gebied waar veel te zien is. Zo schilderde Van Gogh hier en wandel je langs de fabriek van Fokker Aerospace waar veel Boeings, Airbussen en kleinere vliegtuigen worden voorzien van nieuwe onderdelen.
Bekijk de naar Siberië (en weer terug) route

Friesland

Het Noordzeestrand van Terschelling biedt een zee aan ruimte voor honden om lekker te rennen en te spelen. Ook door de duinen van Terschelling kunt u lekker wandelen met honden. Niet overal mogen ze loslopen. Let op de plaatselijke bepalingen.
Bekijk de Struinen en jutten route

Gelderland

Honden mogen in de Kruisbergse Bossen bij Doetinchem het hele jaar loslopen, maar het is wel verplicht om de hondenpoep op te ruimen en een zakje, schepje of ander opruimmiddel bij je te hebben. Maximaal 2 honden per begeleider.
Bekijk de Kruisbergse bossen

Noord-Brabant

In de Loonse en Drunense Duinen mogen honden alleen loslopen als er blauwe bordjes staan met een honden-symbool. Op alle ander plekken zijn honden welkom, mits aangelijnd.
Bekijk de Over boeren bos en bergen route

Groningen

Het Ballastplaatbos is onderdeel van Nationaal Park Lauwersmeer op de grens van Groningen en Friesland. Het Nationaal Park is meer dan 9.000 ha groot en bestaat uit ruige graslanden, jonge loofbossen en heel veel water. In het grootste gedeelte van het Ballastplaatbos (noordelijk deel van het bos + strandje) mogen honden het gehele jaar loslopen. In het broedseizoen (tussen 15 maart en 15 juli) moeten honden in een deel van het bos aan de lijn. Dit staat duidelijk aangegeven op de borden.
Bekijk de Wielewalen bij Lauwersoog route

Limburg

Landgoed De Hamert ligt in Noord-Limburg, tussen Arcen en Wellerlooi vlak bij de grens met Duitsland. Het gebied is zo'n 900 ha groot en is een belangrijk onderdeel van nationaal park de Maasduinen. In dit gebied zijn veel verschillende landschapstypen te vinden zo loop je het ene moment op de hei en later weer een loof- of naaldbossen, langs vennen of akkers. In het grootste gedeelte van het gebied mogen honden loslopen. Let op de bordjes.
Bekijk de Parel aan de Maas route

Noord-Holland

In Amstelveen, vlakbij de rivier de Amstel ligt het recreatiegebied Middelpolder. Een groene oase aan de rand van de stad. Een unieke plek geschikt voor een wandeling met de hond aan de lijn. Uniek is dat er twee velden zijn waar de hond los mag. Let op de bordjes.
Bekijk de Getemde natuur route

Overijssel

In het Reestdal (bij Balkbrug) zijn honden aangelijnd toegestaan, met uitzondering van de Wildenberg.
Bekijk de Door het dal van de reest route

Utrecht

Landgoed Groeneveld (130 ha) is een romantisch 18e-eeuws park in Engelse landschapsstijl waar je heerlijk kunt wandelen. Honden mogen het hele jaar loslopen en kunnen zwemmen in de vijvers.
Bekijk de Wandelen door het groene Westen route

Zeeland

Rond Fort Rammekens op Walcheren (ten oosten van Vlissingen) ligt Rammekenshoek, een prachtig natuurgebied met bos, weide, kreken en een stuk strand dat uitkijkt over de Westerschelde. Honden mogen het hele jaar door los op alle stranden van Vlissingen (met uitzondering van de Boulevard en het Nollestrand tussen 15 april en 15 september). In natuurgebied Rammekenshoek mogen honden tussen 15 juni en 15 maart los op de paden en op voorwaarde dat ze goed onder appèl staan. Tijdens het broedseizoen, 15 maart tot 15 juni, moeten de honden worden aangelijnd om jonge reeën en broedvogels te beschermen. Het is nooit toegestaan om met je hond de duinen in te gaan of op de dijk te wandelen.
Bekijk de Uitwaaien op Walcheren route

Zuid-Holland

Het Loebos (gemeente Krimpenerwaard) is een 10 km lang en 180 ha groot gebied waar honden (met uitzondering van het fietspad en de kinderspeelplaatsen) overal het hele jaar door los mogen lopen, mits onder appel.
Bekijk de Loetbosroute

Flevoland

Een prachtige route om samen met je trouwe viervoeters te lopen, maar vanwege loslopend wild is het niet toegestaan de honden los te laten lopen. Op sommige plekken zijn honden helemaal niet toegestaan. Als je hier toch met de hond wilt wandelen, volg dan het paarse Boswachterpad van Staatsbosbeheer (het boswachterspad). Deze route start op dezelfde plek als de ANWB-wandelroute, maar is 7 kilometer lang in plaats van 18. 
Let op: de paarse route wordt niet aangegeven op het kaartje in de ANWB Eropuit app. Wil je de paarse route downloaden kijk dan hier.
https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/oostvaardersplassen/boswachterspad-lange-pad

Praktische informatie

Hondenbeleid

Ondanks een zorgvuldige controle, kan het voorkomen dat gemeentes hun hondenbeleid wijzigen en honden niet meer zijn toegestaan op bepaalde plekken waar bovenstaande routes lopen. Gemeentes hebben vaak hondenuitlaatkaarten waarin staat aangegeven wat een losloopzone is, of er een opruimplicht geldt en gebieden waar honden verboden zijn. Je kunt deze gemakkelijk op internet vinden door te zoeken op hondenuitlaatkaart plus de naam van jouw gemeente. 

Opruimplicht voor hondenpoep

Wie met een hond wandelt, is verplicht om poepzakjes of andere opruimmiddelen bij zich te hebben. Geen fijn klusje, maar wel zo prettig voor de wandelaars na jou.

Verboden voor honden

Honden mogen alleen loslopen op plaatsen waar dit is aangegeven of buiten de bebouwde kom. Vooral op kinderspeelplaatsen is het loslaten van honden verboden. Deze regel is ingesteld in het belang van de openbare veiligheid. Want honden die niet zijn aangelijnd, kunnen een risico vormen voor de (verkeers)veiligheid. De verboden plaatsen zijn vaak te herkennen aan een rood bord met vanzelfsprekende teksten als 'Verboden voor honden'.

Dit vind je misschien ook interessant:

De mooiste natuurgebieden in Nederland
Wandelroutes langs het water
Vogels spotten

Speciaal voor jou geselecteerd