Wandelen met je hond

Lekker eropuit met je trouwe viervoeter. Voor jou een heerlijke wandeling en voor je hond ook een frisse neus. Maar waar ga je wandelen? Mag je hond wel loslopen?

Hondenbeleid

Gemeenten stellen hun eigen hondenbeleid op, maar er zijn regels die over het algemeen overal gehanteerd worden. Ook hebben gemeentes vaak hondenuitlaatkaarten. Je kunt die gemakkelijk op internet vinden door te zoeken op hondenuitlaatkaart plus de naam van jouw gemeente.

Opruimplicht voor hondenpoep

Wie met een hond wandelt, is verplicht om poepzakjes of andere opruimmiddelen bij zich te hebben. Geen fijn klusje, maar wel zo prettig voor de wandelaars na jou.

Verboden voor honden

Honden mogen alleen loslopen op plaatsen waar dit is aangegeven of buiten de bebouwde kom. Vooral op kinderspeelplaatsen is het loslaten van honden verboden. Deze regel is ingesteld in het belang van de openbare veiligheid. Want honden die niet zijn aangelijnd, kunnen een risico vormen voor de (verkeers)veiligheid.

De verboden plaatsen zijn vaak te herkennen aan een rood bord met vanzelfsprekende teksten als 'Verboden voor honden'.

Hondenlosloopgebieden

Voor een hond is het heerlijk om even niet aangelijnd te zijn. Als hondenbezitter word je ook blij van een vrolijke, enthousiaste hond. Daarom is het zo fijn om hondenlosloopgebieden op te zoeken.

Op Puppyplaats en Doggydating staan handige overzichten van hondenlosloopgebieden.

Voorbereiding losloopgebied 

Bereid je hond goed voor op een wandeling in een losloopgebied. Zo vergroot je het vertrouwen in je hond en krijg je meer controle.

  • Houd er rekening mee dat honden zich samen anders kunnen gedragen dan alleen. In een groep gedragen zij zich 'stoerder' dan wanneer ze alleen met jou wandelen. Dit kan voor acties zorgen die je misschien niet zo snel verwacht.
  • Voordat je je hond de vrijheid gunt, is het verstandig om commando's als 'kom hier' aan te leren. Dan weet je zeker dat je hond naar je luistert, wanneer zich een onveilige situatie voordoet.
  • Losloopgebieden kunnen uit lange afstanden bestaan. Wanneer je samen met je hond regelmatig en steeds verder loopt, is het voor hem veel makkelijker om deze afstand te overbruggen. Daarbij is het slim om af en toe de verharde wegen in te ruilen voor onverharde, zodat de pootjes hieraan gewend raken. Met een extra eeltlaag zal hij zich minder snel bezeren. Je kunt dan samen langer genieten van een wandeling.
  • Als je steeds op dezelfde manier iets tegen een hond zegt, zal zijn aandacht verminderen. Dit wil je niet als er geen lijn aan de pas komt! Let dus op je woorden.

Uitlaattips van het Hondencentrum

Boetes

De hoogte van de boetes voor het niet aanlijnen van je hond verschilt per regio of gemeente. Er zijn bestuurlijke strafbeschikkingen opgelegd voor het niet aanlijnen van de hond en het niet opruimen van hondenpoep.

Dit vind je misschien ook interessant:

De mooiste natuurgebieden in Nederland
Wandelroutes langs het water
Vogels spotten

Speciaal voor jou geselecteerd