Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wandelen met de hond

Heb je zin om lekker te wandelen met de hond en zoek je een fijne plek? Bij deze wandelroutes verspreid over Nederland mag Bello mee en op veel plaatsen ook loslopen. Maar niet overal: houd dus de bordjes in de gaten.

Drenthe

Deze wandeling voert door een authentiek stuk Drenthe. Wie waren onze voorouders en hoe leefden zij? Rond Havelte, een van de oudste en oorspronkelijkste dorpen van Drenthe, liggen veel monumenten uit het verre verleden boven de grond. Oudheidkundige vondsten als hunebedden en grafheuvels, terpen en ruïnes kom je hier overal tegen. Hier in Drenthe wandelen met de hond is een feest, want buiten de bebouwde kom mag je hond loslopen. 
Bekijk de Door de geschiedenis van Drenthe route

Friesland

Zin om in Friesland te wandelen met de hond? Het Noordzeestrand van Terschelling biedt een zee aan ruimte voor honden om lekker te rennen en te spelen. Ook door de duinen van Terschelling kun je lekker wandelen met honden. Ze mogen los op het strand en in het bos. In de duinen moeten ze aangelijnd blijven.
Bekijk de Struinen en jutten route

Gelderland

Wil je wandelen in Gelderland met de hond, dan zijn de Kruisbergse Bossen bij Doetinchem een goede plek. Honden mogen hier het hele jaar loslopen, maar het is wel verplicht om de hondenpoep op te ruimen en een zakje, schepje of ander opruimmiddel bij je te hebben. Maximaal twee honden per begeleider.
Bekijk de Kruisbergse bossen

Noord-Brabant

Het Mastbos is een van de oudste aangeplante bossen van Nederland. Al aan het begin van de 16de eeuw liet graaf Hendrik III van Nassau hier een bos aanleggen met dennenzaad uit Duitsland. Zoals de naam al zegt leverde het bos onder meer de masten voor de VOC-vloot. Daarnaast gebruikten de Nassaus het Mastbos als jachtgebied. Dat deden ze vanuit het statige Kasteel Bouvigne, dat ze speciaal hiervoor hadden aangekocht. Achter het kasteel stroomt de beek de Mark door een prachtig breed dal. Extra verrassing op deze wandeling: een speelbos – deze route is ook erg leuk om met kinderen te lopen. Wandelen met de hond is (aangelijnd) toegestaan in het Mastbos. In het noordelijke gedeelte van het Mastbos mogen ze loslopen.
Bekijk de Naar de jachtvelden van de koning in het Mastbos route

Groningen

Zoek je een plek om in Groningen leuk te wandelen met de hond? Het Ballastplaatbos is onderdeel van Nationaal Park Lauwersmeer, dat op de  grens van Groningen en Friesland ligt. Het Nationaal Park is meer dan 9000 ha groot en bestaat uit ruige graslanden, jonge loofbossen en heel veel water. Aangelijnd zijn honden op de hele route toegestaan. Op deze plekken mogen honden los:

  • Ballastplaatbos: noordelijk deel van het bos en gedeelte van het strand (nabij restaurant Suyderoogh, De Rug, Lauwersoog)
  • Bosgebied ten zuiden van Kollumerwaard (vanaf parkeerplaats aan Kwelderweg, nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen)

Bekijk de Wielewalen bij Lauwersoog route

Limburg

Wandelen in Zuid-Limburg met de hond, maar dan zonder veel klimmen en dalen? Het kan, probeer deze wandeling maar. Uitvalsbasis is Eijsden met zijn beschermde dorpsgezicht. Geef je ogen de kost in de met kasseien geplaveide straten, waarvan de Diepstraat met zijn lindenrijen en monumentale panden de mooiste is. De graslanden, wilgenbossen en poelen van de Eijsder Beemden zijn puur natuur. Je wandelt door een waar bloemen- en vlinderparadijs en treft regelmatig hoog- en laagstamfruit. Op de hele route zijn honden aangelijnd toegestaan. De gehele Trichterweg is een losloopgebied.
Bekijk de Fruit en vlinders route

Noord-Holland

In Amstelveen, vlakbij de rivier de Amstel ligt het recreatiegebied Middelpolder. Een groene oase aan de rand van de stad. Honden zijn aangelijnd toegestaan op de hele route. Langs de Machineweg MP mogen ze loslopen.
Bekijk de Getemde natuur route

Overijssel

Ook in Overijssel kun je mooi wandelen met de hond. In het Reestdal (bij Balkbrug) zijn viervoeters aangelijnd toegestaan, met uitzondering van de Wildenberg. Honden mogen op deze route alleen aangelijnd mee.
Bekijk de Door het dal van de reest route

Goede wandelschoenen

Maak je regelmatig een stevige wandeling met de hond? Denk eraan dat je goede en comfortabele wandelschoenen draagt. Je hebt keuze uit waterdichte schoenen en lage en hoge modellen.

Zeeland

Rond Fort Rammekens op Walcheren (ten oosten van Vlissingen) ligt Rammekenshoek, een prachtig natuurgebied met bos, weide, kreken en een stuk strand dat uitkijkt over de Westerschelde. Heerlijk om hier met de hond te wandelen aan het water. Honden mogen het hele jaar door los op alle stranden van Vlissingen (met uitzondering van de Boulevard en het Nollestrand tussen 15 april en 15 september). Op de hele route zijn honden aangelijnd toegestaan. Een stukje in het natuurreservaat mogen de honden los. Ook op het strandje in Ritthem geldt geen aanlijnplicht.
Bekijk de Uitwaaien op Walcheren route

Zuid-Holland

Het Loetbos (gemeente Krimpenerwaard) is een 10 km lang en 180 ha groot gebied. In het Loetbos mogen honden het hele jaar loslopen behalve op de fietspaden en de kinderspeelplaatsen.
Bekijk de Loetbosroute

Flevoland

Een prachtige route om samen met je hond te wandelen in Flevoland. Vanwege loslopend wild is het niet toegestaan de hond los te laten. Op sommige plekken zijn honden helemaal niet toegestaan. Als je hier toch met de hond wilt wandelen, volg dan het paarse Boswachterpad van Staatsbosbeheer (het boswachterspad). Deze route start op dezelfde plek als de ANWB-wandelroute, maar is 7 kilometer lang in plaats van 18. 
Let op: de paarse route is een route van Staatsbosbeheer en kun je niet terugvinden in het ANWB-routeaanbod op de website of in de Eropuit app.

Praktische informatie

Hondenbeleid

Ondanks een zorgvuldige controle, kan het voorkomen dat gemeentes hun beleid wijzigen en honden niet meer zijn toegestaan in bepaalde losloopgebieden in bovenstaande routes. Gemeentes hebben vaak hondenuitlaatkaarten waarin staat aangegeven wat een losloopzone is, of er een opruimplicht geldt en gebieden waar honden verboden zijn. Je kunt deze gemakkelijk op internet vinden door te zoeken op hondenuitlaatkaart plus de naam van jouw gemeente. 

Opruimplicht voor hondenpoep

Wie met een hond wandelt, is verplicht om poepzakjes of andere opruimmiddelen bij zich te hebben. Geen fijn klusje, maar wel zo prettig voor de wandelaars na jou.

Verboden voor honden

Honden mogen alleen loslopen op plaatsen waar dit is aangegeven of buiten de bebouwde kom. Vooral op kinderspeelplaatsen is het loslaten van honden verboden. Deze regel is ingesteld in het belang van de openbare veiligheid. Want honden die niet zijn aangelijnd, kunnen een risico vormen voor de (verkeers)veiligheid. De verboden plaatsen zijn vaak te herkennen aan een rood bord met vanzelfsprekende teksten als 'Verboden voor honden'.

Dit vind je misschien ook interessant:

De mooiste natuurgebieden in Nederland
Wandelroutes langs het water
Vogels spotten

Tot 60% korting
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

2e paar50%korting
Wandelsokken 

Wandelsokken met goede pasvorm en demping. Bekijk het ruime assortiment sokken van de ANWB.

Shop nu
Kaarten & gidsen 

Shop bij ANWB de leukste wandelkaarten en natuurgidsen en maak je wandeling nog leuker!

Wandelrugzakken 

Kies het model dat het beste bij je past en trek erop uit!