Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autobezitter en verkeersdeelnemer? Verzeker je voor juridische hulp

Een verkeersongeval met materiële schade en/of letselschade, een geschil bij de koop van een nieuwe auto of reparatie van jouw auto. Als autobezitter en verkeersdeelnemer kun je in verschillende conflicten belanden. Dit is niet te voorzien. Je kunt je er wel op voorbereiden. Met de dekking Verkeer van de ANWB Rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van de beste juridische hulp mocht er iets gebeuren. Wij vertellen wat de meest voorkomende verkeersconflicten zijn en waarvoor je jouw rechtsbijstandverzekering in kunt schakelen.

Snel naar 
Verkeersongeval | Auto kopen | Dekking Verkeer | Rechtsbijstandverzekering

Verkeersongeval

Dagelijks gebeuren er ongelukken in het verkeer. Dit varieert van een kleine botsing tot aan grote crashes met meerdere voertuigen. Er wordt van een verkeersongeval gesproken als er een of meerdere voertuigen betrokken zijn. Veelal is er bij een verkeersongeval sprake van materiële schade en/of letselschade. Een verkeersongeval kan plaatsvinden op provinciale wegen, parkeerplaatsen of andere locaties waar voertuigen zich bevinden.

Na een verkeersongeval kan er een juridisch conflict ontstaan, bijvoorbeeld over het vaststellen van de aansprakelijkheid. Verzekerden met de dekking Verkeer van de ANWB Rechtsbijstandverzekering schakelen juridische hulp het meeste in voor verkeersongevallen in Nederland. Voor het grootste deel gaat het hier dan om een geschil over materiële schade. De rechtsbijstandverzekering helpt jou het conflict op te lossen.

Auto kopen

Na verkeersongevallen wordt de dekking Verkeer van de ANWB Rechtsbijstandverzekering het meest ingeschakeld voor geschillen rondom de koop van een (tweedehands) auto.

Het kopen van een auto is meestal een weloverwogen beslissing. Als koper van een (tweedehands) auto ga je een contract aan met de verkopende partij. Hier kunnen conflicten ontstaan. Een veelvoorkomend conflict betreft de staat van de auto. Er kan onenigheid ontstaan over verborgen gebreken welke niet vooraf gemeld zijn. Dit kan leiden tot een discussie. Wie verantwoordelijk is voor het oplossen van de verborgen gebreken? Hiervoor kan je jouw rechtsbijstandverzekering inschakelen.

Belangrijk om rekening mee te houden is dat de rechtsbijstandverzekering alleen ingeschakeld kan worden als het om een geschil met een BOVAG bedrijf gaat.

Dekking Verkeer

Een rechtsbijstandverzekering bestaat uit verschillende dekkingen, waaronder de dekking Verkeer. Met de dekking Verkeer ben je verzekerd voor schade en letsel in het verkeer. Zowel in Nederland als op vakantie in het buitenland. Ook voor contracten met betrekking tot je voertuig ben je verzekerd voor hulp bij juridische conflicten. De rechtsbijstandverzekering biedt jou hulp en kan voorkomen dat je op moet draaien voor hoge kosten. 

ANWB Rechtsbijstandverzekering

Ben je vaak op de weg? Dan kan het handig zijn om de ANWB Rechtsbijstandverzekering met dekking verkeer af te sluiten. Hiermee verzeker je jezelf van juridische hulp bij conflicten die zich voor kunnen doen in het verkeer. Je bent als verkeersdeelnemer verzekerd, dus naast de auto, ook op de fiets. 

Met de ANWB Rechtsbijstandverzekering staan ruim 500 juristen en advocaten voor jou klaar om conflicten op te lossen. Met de dekking verkeer bent je direct verzekerd na het afsluiten van je verzekering. Wel belangrijk om rekening mee te houde: reeds lopende conflicten of conflicten die je bij het afsluiten al kon verwachten, zijn uitgesloten.

Is een rechtsbijstandverzekering nodig? 
De ANWB heeft een aantal veel voorkomende vragen onder elkaar gezet zodat je zelf kunt afwegen of de rechtsbijstandverzekering voor jou nodig is.
Rechtsbijstandverzekering afsluiten: 7 tips 
Overweeg je om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Wellicht heb je nog wat vragen of wil je van tevoren een aantal zaken afwegen. ANWB heeft daarom 7 tips voor je op een rijtje gezet.
Misverstanden over een rechtsbijstandverzekering 
Veel mensen hebben een beeld van wat een rechtsbijstandverzekering doet en waarvoor het dient. Helaas kloppen deze ideeën niet altijd, en kunnen ze je ervan weerhouden om tijdig hulp te zoeken. In dit artikel zetten we de meest voorkomende mythen en misverstanden op een rij, zodat je goed geïnformeerd kunt beslissen of een ANWB-rechtsbijstandverzekering iets voor jou is.