Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rechtsbijstandverzekering afsluiten: 7 tips

Zorg dat je goed verzekerd bent voor juridische hulp bij conflicten

Overweeg je om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Wellicht heb je nog wat vragen of wil je van tevoren een aantal zaken afwegen. ANWB heeft daarom 7 tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1 - Weeg de noodzaak af

Voor kleine geschillen loont het niet om jarenlang een premie te betalen. Weeg daarom van tevoren af of een rechtsbijstandverzekering noodzakelijk voor jou is om af te sluiten.

Enkele denkbare situaties waarbij een rechtsbijstandverzekering handig is:

  • Je bent op de fiets aangereden door een automobilist. Je moet naar het ziekenhuis, maar de automobilist werkt niet mee aan de betaling van deze kosten.
  • Je hebt een huis gekocht. Bij de oplevering blijkt het huis verborgen gebreken te hebben.
  • Je wilt een schutting plaatsen, maar je buren denken daar anders over.

Tip 2 - Check of je dubbelverzekerd bent

Ga na of er overlap is met andere verzekeringen die je hebt lopen. Kies je voor de dekking Verkeer, dan is het niet nodig om bij je autoverzekering een rechtsbijstandsdekking af te sluiten.

Tip 3 - Kies het type dekking

Ga na voor welk type geschil je verzekert wilt zijn, bijvoorbeeld verkeerszaken, consumentgeschillen of arbeidszaken. Bij de ANWB Rechtsbijstandverzekering kun je bijvoorbeeld kiezen uit vijf dekkingen.

Tip 4 - Weet wie er verzekerd is

Bij de ANWB Rechtsbijstandverzekering krijgen niet alleen jij en je inwonende gezinsleden juridische hulp. Maar ook de inzittenden die met jouw voer-of vaartuig meereizen. En dit geldt ook voor een andere bestuurder die met jouw toestemming je voer- of vaartuig heeft geleend.

Heb je een vakantie geboekt en heb je een conflict over het vervoer van en naar je reisbestemming of de gehuurde accomodatie? Dan ontvangt de reisgenoot die vanuit Nederland met je meereist tijdens de vakantie ook hulp.

Tip 5 - Ga na of er een wachttermijn is na afsluiten van de verzekering

Bij de ANWB Rechtsbijstandverzekering geldt er geen wachttijd. Je bent direct verzekerd vanaf de door jouw opgegeven ingangsdatum.

Let wel op:
Je kunt geen gebruik maken van de verzekering als je bij het afsluiten kon verwachten dat je hulp nodig zou hebben.

Tip 6 - Controleer het verzekerde bedrag

Bij sommigen verzekeraars geldt een drempelbedrag om juridische hulp te krijgen. Bij de ANWB Rechtsbijstandverzekering krijg je geen juridische hulp als je conflict over minder dan € 175,- gaat. Dit minimum geldt echter niet bij schade en letsel in het verkeer en bij strafzaken in het verkeer.

Lees meer over de dekking verkeer.

* Jouw belang moet minstens € 175 zijn.

Tip 7 - Check of je ANWB-lid bent

ANWB-leden krijgen gratis juridisch advies bij het verhalen van letselschade na een verkeersongeluk in Nederland via ANWB Letselhulp. Je hoeft hiervoor geen rechtsbijstandverzekering te hebben.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.