Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een rechtsbijstandverzekering nodig?

“Waarom heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?”. Deze vraag stel jij je misschien ook weleens. Niet iedereen ziet het nut en de noodzaak ervan in om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Een standaardantwoord is er dan ook niet. Wel heeft de ANWB een aantal veel voorkomende vragen onder elkaar gezet, zodat je zelf kunt afwegen of de verzekering voor jou nodig is.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van deskundige juridische hulp in de vorm van advies of bijstand. Denk hierbij aan een conflict over de aankoop van een huis, een verkeersongeluk met een vervelende nasleep of bijvoorbeeld onenigheid met je werkgever. In zulke situaties is het fijn als een expert jou helpt met jouw rechten en plichten. Met een rechtsbijstandverzekering heb je vaak de keuze uit verschillende dekkingen, zodat het op jouw persoonlijke situatie is af te stemmen.

Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

Het is lastig inschatten of je in een juridisch conflict belandt. En zolang je geen rechtsbijstandverzekering nodig hebt, komt het waarschijnlijk niet in je op om deze verzekering af te sluiten. Weet wel dat in principe iedereen in het dagelijkse leven verzeild kan raken in een juridisch geschil. Een aantal omstandigheden die de kans op een conflict vergroten zijn bijvoorbeeld het hebben van een gezin, regelmatig van baan wisselen, verhuizen en vaak onderweg zijn in het verkeer.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

De kosten van een rechtsbijstandverzekering hangen af van het aantal dekkingen dat je kiest. Uiteraard geldt hierbij: hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de premie. De gezinssamenstelling is daarnaast ook van invloed op de prijs. Een rechtsbijstandverzekering is bijvoorbeeld goedkoper als je geen partner hebt, dan wanneer je één of meerdere inwonende gezinsleden hebt.

De kosten voor een uitgebreide gezinsrechtsbijstandverzekering bedragen zo’n € 250,- per jaar. Kies je echter maar voor één dekking (bijvoorbeeld de dekking Verkeer), dan kun je ook voor € 60,- per jaar al een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Mocht een juridisch geschil zich voordoen, dan ben je met een rechtsbijstandverzekering al snel goedkoper uit dan zelf een advocaat inschakelen. De kosten van een advocaat liggen namelijk gemiddeld tussen de € 200,- en € 300,- per uur.

Uit welke dekkingen kan ik kiezen?

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen. Het is niet verplicht om alle dekkingen af te sluiten. Wel hanteren sommige verzekeraars een verplichte basisdekking. Bekijk daarom goed het aanbod van verschillende verzekeraars en bepaal welke dekking voor jou relevant is.

Bij de ANWB Rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit vijf verschillende dekkingen.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Heb je nog geen rechtsbijstandverzekering, maar overweeg je wel om er één af te sluiten? Zorg dat je (online) een goede vergelijking maakt van verschillende verzekeraars zodat je de meest passende verzekering kiest. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de verschillende dekkingen en voorwaarden.

ANWB Rechtsbijstandverzekering

ANWB biedt een goede en betrouwbare rechtsbijstandverzekering waarbij je kunt rekenen op onafhankelijke en deskundige experts. Nieuwsgierig geworden? Bereken dan je premie en sluit je verzekering af bij de ANWB.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.