Naar artikel

Is een rechtsbijstandverzekering nodig?

“Waarom heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?”. Deze vraag stel jij je misschien ook weleens. Niet iedereen ziet het nut en de noodzaak ervan in om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Een standaardantwoord is er dan ook niet. Wel heeft de ANWB een aantal veel voorkomende vragen onder elkaar gezet, zodat je zelf kunt afwegen of de verzekering voor jou nodig is.

Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

Het is lastig inschatten of je in een juridisch conflict belandt. En zolang je geen rechtsbijstandverzekering nodig hebt, komt het waarschijnlijk niet in je op om deze verzekering af te sluiten. Weet wel dat in principe iedereen in het dagelijkse leven verzeild kan raken in een juridisch geschil. Een aantal omstandigheden die de kans op een conflict vergroten zijn bijvoorbeeld het hebben van een gezin, regelmatig van baan wisselen, verhuizen en vaak onderweg zijn in het verkeer.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van deskundige juridische hulp in de vorm van advies of bijstand. Denk hierbij aan een conflict over de aankoop van een huis, een verkeersongeluk met een vervelende nasleep of bijvoorbeeld onenigheid met je werkgever. In zulke situaties is het fijn als een expert jou helpt met jouw rechten en plichten. Met een rechtsbijstandverzekering heb je vaak de keuze uit verschillende dekkingen, zodat het op jouw persoonlijke situatie is af te stemmen.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

De kosten van een rechtsbijstandverzekering hangen af van het aantal dekkingen dat je kiest. Uiteraard geldt hierbij: hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de premie. De gezinssamenstelling is daarnaast ook van invloed op de prijs. Een rechtsbijstandverzekering is bijvoorbeeld goedkoper als je geen partner hebt, dan wanneer je één of meerdere inwonende gezinsleden hebt.

De kosten voor een uitgebreide gezinsrechtsbijstandverzekering bedragen zo’n €250 per jaar. Kies je echter maar voor één dekking (bijvoorbeeld de dekking Verkeer), dan kun je ook voor €60 per jaar al een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Mocht een juridisch geschil zich voordoen, dan ben je met een rechtsbijstandverzekering al snel goedkoper uit dan zelf een advocaat inschakelen. De kosten van een advocaat liggen namelijk gemiddeld tussen de €200 en €300 per uur.

Uit welke dekkingen kan ik kiezen?

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen. Het is niet verplicht om alle dekkingen af te sluiten. Wel hanteren sommige verzekeraars een verplichte basisdekking. Bekijk daarom goed het aanbod van verschillende verzekeraars en bepaal welke dekking voor jou relevant is.

Bij de ANWB Rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit vijf verschillende dekkingen:

1. Verkeer
Met deze module ben je onder meer verzekerd voor schade en letsel die door toedoen van anderen zijn ontstaan in het verkeer. Hierbij maakt het niet uit of je deelneemt als automobilist, fietser of voetganger. Ook de bestuurder of inzittende(n) die met jouw toestemming in jouw voer- of vaartuig (mee)reist krijgt hulp. Daarnaast krijg je hulp bij juridische geschillen over contracten met betrekking tot je voer- en vaartuigen. Met deze dekking word je ook bijgestaan tijdens je vakantie, als er een conflict ontstaat over het vervoer naar en van jouw reisbestemming, de gehuurde accommodatie of de door jou gesloten reis- of annuleringsverzekering.

2. Consument & Wonen
Met deze module krijg je hulp bij conflicten die ontstaan als jij als consument een overeenkomst sluit. Bijvoorbeeld bij aanschaf van een product/dienst, maar ook geschillen die te maken hebben met het (ver)kopen, (ver)bouwen) of (ver)huren van jouw woning. Daarnaast krijg je hulp bij een conflict met jouw buren (burenrecht) en met een overheidsinstantie.

3. Arbeid & Inkomen
Met Arbeid & Inkomen krijg je juridische hulp bij conflicten die te maken hebben met jouw werk in loondienst, jouw recht op een uitkering, je pensioen of geschillen die te maken hebben met jouw handelen als vrijwilliger.

4. Persoon & Familie
Deze module biedt onder andere hulp bij conflicten over jouw gezondheid als je hierbij letsel hebt opgelopen. Denk aan letsel dat jou buiten het verkeer is toegebracht of fouten bij een medische behandeling. Daarnaast biedt deze module hulp bij conflicten over contracten m.b.t. je gezondheid, personenrecht en ouderschap, scheidingsmediation en erfrecht.

5. Fiscaal & Vermogen
De dekking Fiscaal & Vermogen verzekert je van hulp bij conflicten over vermogensbeheer, zoals het (ver)kopen en beheren van aandelen en obligaties. Ook krijg je hulp bij juridische geschillen met de Nederlandse Belastingdienst of over jouw vakantiewoning in het buitenland (als deze bedoeld is voor jouw eigen gebruik).

Rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Heb je nog geen rechtsbijstandverzekering, maar overweeg je wel om er één af te sluiten? Zorg dat je (online) een goede vergelijking maakt van verschillende verzekeraars zodat je de meest passende verzekering kiest. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de verschillende dekkingen en voorwaarden.

ANWB Rechtsbijstandverzekering

ANWB biedt een goede en betrouwbare rechtsbijstandverzekering waarbij je kunt rekenen op onafhankelijke en deskundige experts. Nieuwsgierig geworden? Bereken dan je premie en sluit je verzekering af bij de ANWB.

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.