Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

Je hebt de mogelijkheid om zelf je fietsverzekering samen te stellen. Kies voor de dekking diefstal, beschadiging of maak een combinatie van deze twee dekkingen. Daarnaast kun je je aanvullend verzekeren voor Pechhulp, ongevallen en verhaalsrechtsbijstand. Stel de verzekering samen die bij jou past.

Type fiets

We bezitten allerlei soorten fietsen waarvan de gewone stadsfiets het populairst is. E-bikes zijn de afgelopen jaren aan een flinke opmars bezig. Helaas ook de diefstalcijfers. Veel verzekeraars bieden daarom speciale e-bikeverzekeringen aan. Elektrische fietsen zijn vrij duur in de aanschaf, naar schatting wordt dan ook 80% van alle nieuwe e-bikes verzekerd. Let bij het afsluiten van een e-bikeverzekering goed op de dekking van de accu. De accu is niet alleen voor dieven één van de interessante onderdelen, maar is daarnaast het minst duurzame onderdeel van de e-bike. 

Accu

Veel mensen hebben een elektrische fiets. We kunnen ons daarom voorstellen dat je wilt weten of de accu van je nieuwe- of tweedehands fiets wordt vergoed. Met de ANWB Fietsverzekering worden nieuwe- en refurbished accu's volledig vergoed. Tweedehands accu's zijn niet verzekerd.

Dekkingen

Bij een ANWB Fietsverzekering ben je verzekerd zolang je wilt. Je kunt kiezen of je per maand of per jaar betaalt. Bij ANWB is er de dekking diefstal. Dan krijg je de eerste 3 jaar het aankoopbedrag terug bij diefstal van jouw fiets. Met deze dekking kies je ervoor om je fiets alleen voor diefstal te verzekeren. Wil je de fiets uitgebreider verzekeren? Kies dan voor de dekking diefstal én schade. Je bent dan ook verzekerd voor schade aan je fiets en accu. Schade door slijtage aan je fiets valt niet onder de verzekering. 

Naast de dekkingen diefstal en beschadiging bieden verzekeraars aanvullende dekkingen aan, zoals pechhulp, verhaalsrechtsbijstand en ongevallendekking. Deze dekkingen zijn soms al standaard opgenomen in de fietsverzekering. In andere gevallen kun je deze aanvullende dekkingen optioneel afsluiten.

Pechhulp

Met de dekking pechhulp ben je verzekerd van pech onderweg in Nederland en België. Of je nu een lekke band hebt, een kapotte ketting of een lege fietsaccu: bij pech komt een fietsmonteur naar je toe om je snel weer op weg te helpen. Deze dekking is met name voor e-bikers interessant.

Verhaalsrechtsbijstand

Mocht je tijdens het fietsen door een verkeersongeval schade oplopen, dan kan je met deze dekking de schade verhalen bij de tegenpartij. Onder schade wordt zowel materiële schade (denk aan je fiets of kleding) als letselschade (verwondingen) verstaan.

Ongevallendekking

Deze verzekering zorgt ervoor dat jij of je nabestaanden een uitkering krijgen wanneer jij blijvend invalide raakt of overlijdt door een ongeval met je fiets.

Eigen risicio

Per dekking verschilt vaak de hoogte van het eigen risico. Met de ANWB Fietsverzekering heb je bij diefstal van losse onderdelen of beschadiging van jouw fiets een eigen risico van € 50,-. Wordt je hele fiets gestolen? Dan heb je een eigen risico van 5% van het verzekerd bedrag.

Bij diefstal of total loss krijg je een uitkering in geld of een nieuwe fiets. De manier van vergoeden hangt af van waar jij je fietsverzekering hebt afgesloten. Bij het afsluiten van een verzekering via een fietsenhandelaar ontvang je bij diefstal en total loss een gelijkwaardige nieuwe fiets (natura). Als je online een fietsverzekering hebt afsloten, ontvang je het volledige aankoopbedrag terug.

Tip: vergelijk altijd goed de nieuwwaarderegeling van verschillende verzekeraars. Hoe lang krijg je het volledige aankoopbedrag van je fiets terug bij diefstal of total loss? Hier kunnen veel verschillen in zitten.

Accessoires meeverzekeren

Fietsaccessoires meeverzekeren is mogelijk, zolang je deze opgeeft bij het afsluiten van je verzekering. Je betaalt namelijk premie voor het totaalbedrag van de door jouw opgegeven waarde van je fiets. Zo hanteren sommige verzekeraars een maximale vergoeding op meeverzekerde accessoires of geldt er een eigen risico. Bewaar daarom de bon van de meeverzekerde accessoires goed.

Goedgekeurd ART-slot

Verzekeraars willen natuurlijk het risico op diefstal zo klein mogelijk houden. Om te voldoen aan de voorwaarden van je ANWB Fietsverzekering heb je een ART goedgekeurd slot nodig met minimaal 2 sterren. Voor e-bikes geldt een tweede slotverplichting. Ook dit slot moet ART goedgekeurd zijn zijn en minimaal 2 sterren hebben. Alleen dan heb je recht op uitkering na diefstal van jouw fiets.
Let op! Een insteekketting geldt niet als tweede slot. De tweede-slotverplichting geldt niet voor e-bikes die vezekerd zijn voor 1 maart 2024.

Een ART-gecertificeerd slot kun je gemakkelijk online aanschaffen, bijvoorbeeld via de webwinkel van de ANWB.

Wordt je fiets ondanks de ART goedgekeurde sloten toch gestolen? Dan zal de verzekeraar vragen om een gebruikte sleutel en reservesleutel als bewijs dat de fiets ook daadwerkelijk op slot stond.

Goed verzekerd bij de ANWB

Met de fietsverzekering van de ANWB is jouw fiets wereldwijd verzekerd tegen diefstal en schade. Je kunt met ieder type fiets bij ons terecht: van elektrische fiets tot stadsfiets, nieuw en tweedehands.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.