Naar artikel

Fietsverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

Je hebt de mogelijkheid om zelf je fietsverzekering samen te stellen. Kies voor de dekking Diefstal, Schade of maak een combinatie van deze twee dekkingen. Daarnaast kun je je aanvullend verzekeren voor Pechhulp, Ongevallen en Verhaalsrechtsbijstand. Stel je verzekering samen die bij jou past.

Type fiets

Nederland is echt een fietsland. Volgens de laatste schatting zijn er 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Iedere Nederlander bezit daarmee ruim 1,3 fiets (bron: BOVAG en RAI). We bezitten allerlei soorten fietsen waarvan de gewone stadsfiets verreweg het populairst is.

E-bikes zijn de afgelopen jaren aan een flinke opmars bezig. En zo ook de diefstalcijfers helaas. Veel verzekeraars bieden daarom speciale e-bikeverzekeringen aan. Elektrische fietsen zijn vrij duur in de aanschaf, naar schatting wordt dan ook 80% van alle nieuwe e-bikes verzekerd. Let bij het afsluiten van een e-bikeverzekering goed op de dekking van de accu. De accu is niet alleen voor dieven één van de interessante onderdelen, maar is daarnaast het minst duurzame onderdeel van de e-bike. Naast stadsfietsen en elektrische fietsen heb je ook mountainbikes, race-, bak- of vouwfietsen die je kunt verzekeren.

Accu

Veel mensen hebben een elektrische fiets. We kunnen ons daarom voorstellen dat je wilt weten of de accu van je nieuwe- of tweedehands fiets wordt vergoed. Met de Fietsverzekering van ANWB worden nieuwe- en refurbished accu's volledig vergoed. Tweedehands accu's zijn niet verzekerd.

Dekkingen

Bij een ANWB fietsverzekering ben je verzekerd zolang je wilt. Je kunt kiezen of je per maand of per jaar betaalt. Bij ANWB is er de dekking Diefstal. Dan krijg je de eerste 5 jaar het aankoopbedrag terug bij diefstal van jouw fiets. Met deze dekking kies je ervoor om je fiets alleen voor diefstal te verzekeren. Wil je de fiets uitgebreider verzekeren? Kies dan voor de dekking diefstal én schade. Je bent dan ook verzekerd voor schade aan je fiets en accu. Schade door slijtage aan je fiets valt niet onder de verzekering. 

Naast de dekkingen diefstal en schade bieden verzekeraars aanvullende dekkingen aan, zoals pechhulp, verhaalsrechtsbijstand en ongevallendekking. Deze dekkingen zijn soms al standaard opgenomen in de fietsverzekering. In andere gevallen kun je deze aanvullende dekkingen optioneel afsluiten.

Pechhulp

Met de dekking pechhulp ben je verzekerd van pech onderweg in Nederland en België. Of je nu een lekke band hebt, een kapotte ketting of een lege fietsaccu: bij pech komt een fietsmonteur naar je toe om je snel weer op weg te helpen. Deze dekking is met name voor e-bikers interessant.

Verhaalsrechtsbijstand

Mocht je tijdens het fietsen door een verkeersongeval schade oplopen, dan kan je met deze dekking de schade verhalen bij de tegenpartij. Onder schade wordt zowel materiële schade (denk aan je fiets of kleding) als letselschade (verwondingen) verstaan.

Ongevallendekking

Deze verzekering zorgt ervoor dat jij of je nabestaanden een uitkering krijgen wanneer jij blijvend invalide raakt of overlijdt door een ongeval met je fiets.

Eigen risicio

Per dekking verschilt vaak de hoogte van het eigen risico. Zo geldt er bij diefstal van alle fietssoorten geen eigen risico. Maar heb je een beschadiging of is er een accesoire gestolen? Dan geldt er een eigen risico van € 25,-.  

Bij diefstal of total loss krijg je een uitkering in geld of een nieuwe fiets. De manier van vergoeden hangt af van waar jij je fietsverzekering hebt afgesloten. Bij het afsluiten van een verzekering via een fietsenhandelaar ontvang je bij diefstal en total loss een gelijkwaardige nieuwe fiets (natura). Als je online een fietsverzekering hebt afsloten, ontvang je het volledige aankoopbedrag terug.

Tip: vergelijk altijd goed de nieuwwaarderegeling van verschillende verzekeraars. Hoe lang krijg je het volledige aankoopbedrag van je fiets terug bij diefstal of total loss? Hier kunnen veel verschillen in zitten.

Accessoires meeverzekeren

Fietsaccessoires meeverzekeren is mogelijk, zolang je deze opgeeft bij het afsluiten van je verzekering. Je betaalt namelijk premie voor het totaalbedrag van de door jouw opgegeven waarde van je fiets. Zo hanteren sommige verzekeraars een maximale vergoeding op meeverzekerde accessoires of geldt er een eigen risico. Bewaar daarnaast de bon van de meeverzekerde accessoires goed.

Goedgekeurd ART-slot

Verzekeraars willen natuurlijk het risico op diefstal zo klein mogelijk houden. Bij het afsluiten van een fietsverzekering is het daarom een vereiste dat je fiets over een ART-gecertificeerd slot beschikt. De kans op fietsdiefstal is met een goedgekeurd slot namelijk veel kleiner.

Wordt je fiets gestolen? Dan zal de verzekeraar vragen om een gebruikte sleutel en reservesleutel als bewijs dat de fiets ook daadwerkelijk op slot stond.

Wil je weten welk type ART-slot jouw verzekeraar minimaal hanteert voor jouw fiets? Kijk hiervoor op de verzekeringskaart of zoek het op in de polisvoorwaarden.

Lees meer over ART-sloten.

Goed verzekerd bij de ANWB

Met de fietsverzekering van de ANWB is jouw fiets wereldwijd verzekerd tegen diefstal en schade. Je kunt met ieder type fiets bij ons terecht: van elektrische fiets tot stadsfiets, nieuw en tweedehands.