Veilig rijden met caravan en vouwwagen
Het is belangrijk dat de auto goed past bij de caravan of vouwwagen. Zo reis je veilig. Zorg ook dat je de auto en caravan of vouwwagen goed laadt. Let daarbij op het gewicht op de trekhaak (kogeldruk).
Snel naar
Tips voor veilig rijden | Controleer voor je vertrekt | Bereken je premie | Contact
Voor het eerst de weg op
Ga je voor het eerst met een caravan of vouwwagen op vakantie? Rijd dan eerst op een rustige weg om te wennen aan het extra gewicht achter je auto. Begin pas daarna aan de lange reis. We gebruiken de caravan of vouwwagen vaak maar drie weken per jaar, dus het is belangrijk om extra goed op te letten en te letten op je rijstijl.
Tips om veilig te rijden
- Hoe rij je veilig met een caravan en vouwwagen?
- Volg een caravan-, camper-, aanhangwagentraining.
- Oefen op een parkeerterrein met aan- en afkoppelen, bochten nemen (maximale schaarhoek), recht achteruit rijden en met achteruit inparkeren.
- Vraag een ervaren caravanrijder naar tips.
- Realiseer je dat een auto met caravan lang is.
- De auto moet hard werken en jij ook. Je moet vaker schakelen dan je gewend bent.
- Gebruik de extra spiegels.
- Achteruit rijden: Bedenk bij het achteruitrijden waar de achterkant van de caravan heen moet. Dit is namelijk de voorkant van de combinatie. Wil je deze naar rechts corrigeren? Dan moet je naar links sturen. Wil je deze naar links corrigeren? Dan moet je naar rechts sturen.
- Cirkel vooruit: Rijd een cirkel vooruit en probeer het markeringspunt op de caravan op dezelfde plaats in de spiegel te houden. Als dit punt naar de buitenkant van de spiegel beweegt, schaart de combinatie en kan er schade ontstaan.
- In de bergen rijden: Houd rekening met de maximale hellingspercentages waarop je nog vanuit stilstand kunt wegrijden. Schakel op tijd terug. Houd het motortoerental in de gaten en let goed op de temperatuurmeter van het koelsysteem. Vermijd het lang rijden in de file om oververhitting te voorkomen. Zoek regelmatig een parkeerplaats op om de motor te laten afkoelen.
- Bij het afdalen in de bergen is het belangrijk om dezelfde versnelling te gebruiken als bij het beklimmen. Let bij het afdalen van hellingen op de snelheid. Die kan ongemerkt toenemen en doordat de caravan op de auto wil inlopen, ontstaan er veel eerder slingerneigingen.
- Achteruit insteken van de combinatie op een kampeerplaats of inrit kun je het beste linksom doen. Ook wel: Met direct zicht vanaf de bestuurdersplaats.
Controleer onderstaande punten voor je vertrekt met je caravan of vouwwagen:
- Koppeling: Controleer of de koppeling goed in de vergrendeling valt.
- Rembreekkabel: Zit de kabel stevig vast aan de auto?
- Stekker & verlichting: Is de stekker goed aangesloten en werkt alle verlichting?
- Uitdraaisteunen & neuswiel: Zijn de steunen ingedraaid en het neuswiel omhoog?
- Handrem: Is de handrem van de caravan los?
- Koelkast: Is de koelkast goed vergrendeld?
- Deuren, ramen & dakluiken: Zijn ze allemaal goed gesloten?
- Hulpspiegels: Zijn de spiegels stevig vastgemaakt en goed afgesteld?
Controleer verder altijd de bandenspanning van auto en caravan. De juiste spanning is afhankelijk van het type band en type caravan. Raadpleeg het instructieboekje of vraag informatie op bij de ANWB Experts.
Hoe te reageren in noodsituaties
Gaat je caravan slingeren, verhoog dan nooit de snelheid. De enige remedie is krachtig remmen en gas loslaten. Zet de rit daarna met een lagere snelheid voort. Controleer bij de eerstvolgende parkeerplaats de bandenspanning, belading, kogeldruk en pas dat zo nodig aan.
Caravanverzekering
Met de ANWB Caravanverzekering ben je verzekerd voor schade aan of diefstal van je (sta)caravan, vouwwagen, toercaravan en trailer. Je kiest zelf je aanvullende dekkingen: hagel- en stormschade, inventaris en verhaalsrechtsbijstand. Mocht er onverwachts wat gebeuren, dan sta je er nooit alleen voor.