Naar artikel

Wat is een groene kaart?

Op de groene kaart ofwel het ‘Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart’, staan de landen waar je verzekerd bent. Dit is een belangrijk document en wordt afgegeven bij bijvoorbeeld een autoverzekering, een motorverzekering of een camperverzekering. Er wordt dan ook geadviseerd om het bij de autopapieren te bewaren. De groene kaart wordt in het buitenland niet gecontroleerd.  
De groene kaart is een handig hulpmiddel bij het invullen van het schadeformulier omdat hierop namelijk alle verzekeringsgegevens van je voertuig staan vermeld. Voor voertuigen zonder kenteken, zoals bijvoorbeeld tractors is de groene kaart nog wel verplicht. Ook kan het zijn dat als je met de caravan op vakantie gaat in bepaalde landen binnen de Europese Unie, je hiervoor een Groene Kaart moet aanvragen. Bij ANWB verzekeringen ontvang je de groene kaart digitaal.

Voorbeeld bij de Groene Kaart

Als je bijvoorbeeld een schadeformulier moet invullen na een aanrijding kun je de Groene Kaart gebruiken. Daarop staan alle verzekeringsgegevens van je voertuig die je op het schadeformulier voor de verzekering moet invullen.
Stel, je gaat met de caravan op vakantie naar Polen, dan moet je een aparte Groene Kaart voor de caravan meenemen. Deze kaart kun je aanvragen bij de verzekeraar waar je een autoverzekering hebt lopen.