Goed schadeherstel noodzakelijk bij auto met rijhulpsystemen
Rijhulpsystemen kunnen ontregeld zijn na schade
Rijhulpsystemen helpen jou als bestuurder om veiliger te rijden. Zo wordt je gewaarschuwd als je buiten de rijstrook komt en helpt het systeem je met achteruit rijden en inparkeren. Heel fijn en veilig natuurlijk, maar wat als je schade hebt aan je auto? Hoe zorg je er dan voor dat je weer veilig de weg op kunt?
Veel nieuwe auto’s zijn voorzien van slimme rijhulpsystemen, ook wel Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) genoemd. De Europese Commissie heeft zelfs besloten dat vanaf 2022 iedere nieuw verkochte auto ADAS moet hebben. Hieronder zie je welke systemen er allemaal in een moderne auto kunnen zitten.
Artikel gaat verder onder illustratie.
Bekijk de illustratie in groot formaat.
Uitleg rijhulpsystemen
Adaptive Cruise Control (ACC) - Adaptieve cruisecontrol
Park Assistance - Hulp bij inparkeren
Autonomous Emergency Braking (AEB) - Autonoom noodremsysteem
Blind Spot Warning (BSW) - Dodehoekwaarschuwing
Collision Avoidance - Hulp bij dreigende botsing
Cross Traffic Alert - Waarschuwing kruisend verkeer
Environment Mapping - Omgevingsscanner
Lane Departure Warning (LDW) - Rijstrookondersteuning
Parkeersensoren
Pedestrian Detection - Voetgangersdetectie
Rear Collision Warning (RSW) - Waarschuwing achteropkomend verkeer
Surround View - Omgevingscamera
Traffic Sign Recognition (TSR) - Verkeersbordherkenning
Laat je auto repareren bij een erkende hersteller
Het herstellen van autoschade is met de komst van ADAS een stuk complexer geworden. Niet alleen de auto zelf moet gerepareerd worden, maar ook de systemen die in de auto zitten. Deze schade is vaak niet zichtbaar, maar kan wel grote gevolgen hebben.
De meest kleine schade aan een auto kan de hulpsystemen ontregelen, waardoor ze niet meer betrouwbaar zijn. Bij adaptive cruisecontrol kan net dat ene graadje verschil bij de sensor heel veel uitmaken. En als de camera achter de voorruit een paar graden afwijkt, kan het zijn dat de auto niet op tijd tot stilstand komt en je op je voorganger botst.
Natuurlijk wil je niet dat deze systemen je de verkeerde informatie geven. Het is daarom belangrijk dat bij schadeherstel na bijvoorbeeld een aanrijding, ook de sensoren van de systemen (computers, radars, camera’s, lidar) opnieuw uitgelezen en afgesteld worden. Als dit niet gebeurt, ga je niet langer veilig de weg op met alle gevolgen van dien.
Goed schadeherstel is dus noodzakelijk voor een goedwerkend systeem. Het repareren en vervangen van ADAS vereist specialistische kennis. Het is daarom verstandig om je auto te laten repareren bij een gecertificeerde schadehersteller. Deze bedrijven hebben kennis van de laatste technieken en de benodigde apparatuur in huis. Zo weet je zeker dat de camera’s en sensoren ook na reparatie perfect zijn afgesteld en net zo goed werken als voorheen.
Auto repareren bij een ANWB-schadeherstelbedrijf
Heb je schade en wil je jouw auto met rijhulpsystemen laten nakijken? Met een ANWB Autoverzekering ben je gegarandeerd van deskundig en professioneel schadeherstel. Wij hebben een netwerk opgezet van geselecteerde schadeherstelbedrijven die precies weten hoe ze met jouw auto moeten omgaan en ervoor zorgen dat je weer met een veilig gevoel de weg op kunt. Wij zorgen voor een vervangende auto totdat je auto gerepareerd is. Daarnaast krijg je maar liefst vier jaar garantie op het schadeherstel.
Deel deze pagina