Reizen met de auto of het openbaar vervoer in coronatijd: dit moet je vanaf 1 juli weten

Per 1 juli 2020 zijn de coronamaatregelen verder versoepeld. We krijgen meer bewegingsvrijheid en met de zomervakantie voor de deur, zullen we er de komende periode weer wat vaker met z’n allen op uit gaan. Benieuwd wat de nieuwe maatregelen betekenen voor het reizen met de auto en openbaar vervoer? Hieronder vind je de meest voorkomende versoepelingen en maatregelen op een rij.   

Coronamaatregelen in OV, mondkapje


Reizen met de auto

Wat zijn de regels wanneer je vandaag de dag met je auto op pad gaat? Wat mag, wat mag niet en wat kost het als je de regels overtreedt? We zochten het uit.  

 • Samen reizen in een auto mag per 1 juli weer. Mensen uit hetzelfde huishouden (mensen die onder één dak wonen) mochten dit al, maar nu mogen ook mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren weer samen in een auto reizen.
   
 • Deel je de auto met mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren? Dan doe je er verstandig aan om een niet-medisch of zelfgemaakt mondkapje te dragen (op internet zijn genoeg instructiefilmpjes en sites te vinden over hoe je zelf een mondkapje kunt maken). Je bent dit echter niet verplicht.
   
 • Houd er rekening mee dat, wanneer je niet tot hetzelfde huishouden gerekend wordt en je 18 jaar of ouder bent, je na uitstappen weer verplicht bent 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Doe je dit niet en ben je met 3 of meer personen, dan riskeer je een boete van € 95 (13 t/m 17 jaar) of € 390 euro (18 jaar en ouder). 

Reizen met het openbaar vervoer

 • Per 1 juli zijn alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro weer beschikbaar. Het advies “reis alleen met het openbaar vervoer als dat écht noodzakelijk is”, komt daarmee te vervallen. Ook voor niet-noodzakelijke reizen mag je dus weer het openbaar vervoer gebruiken. Om drukte te voorkomen, wordt reizigers gevraagd wel zo veel mogelijk buiten spitsuren te reizen, thuis te werken en de fiets of auto te pakken indien mogelijk.  
 • Sinds 1 juni 2020 ben je verplicht een mondkapje te dragen wanneer je met het openbaar vervoer reist. Deze maatregel blijft gelden voor iedereen die 13 jaar of ouder is. In de trein, bus, tram, metro en op de veerboten naar de Waddeneilanden moet je dus altijd een niet-medisch of zelfgemaakt mondkapje dragen. Zet je mondkapje voor het instappen op. Gebruik geen sjaal, bandana of de col van je trui. Deze bieden niet genoeg bescherming. Reis je toch zonder mondkapje, dan kun je een boete krijgen van € 95. Op het station, perron of bij haltes hoef je geen mondkapje te dragen, maar blijft de 1,5 meter maatregel wel van kracht. Gebruik elke reis een nieuw of gewassen mondkapje, ook wanneer je heen- en terugreist. Je moet het mondkapje zelf regelen.  
 • Ook voor personenbusjes, taxi’s en touringcars geldt dat alle zitplaatsen weer gebruikt mogen worden. Je moet van tevoren wel een plek reserveren. Ook hier moeten alle inzittenden van 13 jaar en ouder een niet-medisch mondkapje dragen. Vooraf zal er een gezondheidscheck plaatsvinden, om het reizen zo veilig mogelijk te maken. 
 • Reis bij verkoudheidsklachten zoals niezen, hoesten en keelpijn niet met het openbaar vervoer. Ook niet als je verhoging of koorts hebt (vanaf 37,5 graden). Was verder regelmatig je handen, hoest en nies in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen. 
 • Daarnaast gelden nog een aantal andere maatregelen: volg de looproutes, raak zo weinig mogelijk aan, houd voldoende afstand in de trein en bij het in- en uitstappen en draag dus een niet-medisch mondkapje. En moet je lang wachten op het station, zoek dan een rustig(er) plekje op. 
 • Voor reizigers die met de bus reizen, wordt een extra advies gegeven: stap en check zoveel mogelijk achterin in. Dit om het contact tussen reizigers en buschauffeurs zo veel mogelijk te voorkomen. Wij kunnen ons voorstellen dat dit advies ook ter harte genomen kan worden wanneer je met de tram reist. Er worden op dit moment geen kaartjes verkocht in de bus, reizen doe je met een OV-chipkaart (check van tevoren je saldo) of een vooraf gekocht kaartje dat als e-ticket gebruikt kan worden.