Reizen met de auto of het openbaar vervoer in coronatijd: dit moet je weten

Benieuwd wat de coronamaatregelen betekenen voor het reizen met de auto en openbaar vervoer? Hieronder vind je de meest voorkomende maatregelen op een rij. Voor elke reisbeweging geldt wel: reis zo min mogelijk.

Coronamaatregelen in OV, mondkapje


Reizen met de auto

Wat zijn de regels wanneer je vandaag de dag met je auto op pad gaat? Wat mag en wat mag niet. We zochten het uit.  

 • Samen reizen in een auto mag sinds 1 juli weer. Mensen uit hetzelfde huishouden (mensen die onder één dak wonen) mochten dit al, maar nu mogen ook mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren weer samen in een auto reizen.
 • Deel je de auto met mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren? Dan doe je er verstandig aan om een niet-medisch of zelfgemaakt mondkapje te dragen. Je bent dit echter niet verplicht.
 • Houd er rekening mee dat, wanneer je niet tot hetzelfde huishouden gerekend wordt en je 18 jaar of ouder bent, je na uitstappen weer verplicht bent 1,5 meter afstand van elkaar te houden. 
 • Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok van 21.00 uur tot 04.30 uur. Hoe om te gaan met file, tanken enz vind je op de site van de Rijksoverheid

Reizen met het openbaar vervoer

 • Ook tijdens de avondklok blijft het OV rijden. Het openbaar vervoer is bestemd voor mensen die een noodzakelijke reis moeten maken (ook tijdens de avondklok), bijvoorbeeld mensen die voor hun werk op pad moeten. De avondklok geldt van 21.00 tot 04.30 uur. Meer informatie op de site van de Rijksoverheid.
 • Sinds 1 juni 2020 ben je verplicht een mondkapje te dragen wanneer je met het openbaar vervoer reist. Deze maatregel blijft gelden voor iedereen die 13 jaar of ouder is. In de trein, bus, tram, metro en op de veerboten naar de Waddeneilanden moet je dus altijd een niet-medisch of zelfgemaakt mondkapje dragen. Zet je mondkapje voor het instappen op. Gebruik geen sjaal, bandana of de col van je trui. Deze bieden niet genoeg bescherming.
  Op het station, perron of bij haltes hoef je geen mondkapje te dragen, maar blijft de 1,5 meter maatregel wel van kracht. Gebruik elke reis een nieuw of gewassen mondkapje, ook wanneer je heen- en terugreist. Je moet het mondkapje zelf regelen.  
 • Ook voor personenbusjes, taxi’s en touringcars geldt dat alle zitplaatsen weer gebruikt mogen worden. Je moet van tevoren wel een plek reserveren. Ook hier moeten alle inzittenden van 13 jaar en ouder een niet-medisch mondkapje dragen. Vooraf zal er een gezondheidscheck plaatsvinden, om het reizen zo veilig mogelijk te maken. 
 • Reis bij verkoudheidsklachten zoals niezen, hoesten en keelpijn niet met het openbaar vervoer. Ook niet als je verhoging of koorts hebt (vanaf 37,5 graden). Was verder regelmatig je handen, hoest en nies in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen. 
 • Daarnaast gelden nog een aantal andere maatregelen: volg de looproutes, raak zo weinig mogelijk aan, houd voldoende afstand in de trein en bij het in- en uitstappen en draag dus een niet-medisch mondkapje. En moet je lang wachten op het station, zoek dan een rustig(er) plekje op. 
 • Voor reizigers die met de bus reizen, wordt een extra advies gegeven: stap en check zoveel mogelijk achterin in. Dit om het contact tussen reizigers en buschauffeurs zo veel mogelijk te voorkomen. Wij kunnen ons voorstellen dat dit advies ook ter harte genomen kan worden wanneer je met de tram reist. Er worden op dit moment geen kaartjes verkocht in de bus, reizen doe je met een OV-chipkaart (check van tevoren je saldo) of een vooraf gekocht kaartje dat als e-ticket gebruikt kan worden.