Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veilig deelnemen aan het verkeer: dit moet je weten

Wanneer heb je wel voorrang, en wanneer niet? Hoe werkt een rotonde ook al weer en hoe ga je veilig de weg op met laagstaande zon of gladde wegen? We helpen je je verkeerskennis op te frissen.

Overzicht van de belangrijkste Nederlandse verkeersborden 

Welke verkeersborden kennen we in Nederland? We hebben de belangrijkste verkeersborden en hun betekenis voor je op een rij gezet.

Rotonde: hoe zat dat ook al weer? 

Hoe neem je een rotonde? Wanneer moet je richting aangeven en hoe zit het nou eigenlijk met fietsers? We leggen raadsels en regels over rotondes uit.

Besteappv/h jaar
ANWB Onderweg app 

Ontvang onderweg veiligheidsmeldingen van onverwachte situaties: bijvoorbeeld als er een ambulance aankomt, als je een schoolzone nadert, als er een ongeluk is gebeurd of bij wegwerkzaamheden.

Voorrang: hoe werkt het ook al weer? 

Je hebt het, of je krijgt het. Je mag het nooit afdwingen. Voorrang. Rechts heeft bij ons voorrang, maar er zijn uitzonderingen. Je leest ze hier.

Kruispunten: wie heeft er voorrang? 

Op welk kruispunt krijgt wie wanneer voorrang? Hoeveel soorten kruispunten zijn er eigenlijk en valt een T-splitsing daar ook onder? We geven de antwoorden.

Weer en verkeer

Mist 

Bij mist is het belangrijk om je snelheid aan te passen, afstand te houden en goed zichtbaar te zijn. Maar wanneer mag je eigenlijk je mistlampen gebruiken?

Laagstaande zon 

Bij zonsopkomst en -ondergang gebeuren er vaak meer ongelukken, omdat de zon laag staat. Wat kun je doen om veilig te rijden bij laagstaande zon?

Storm 

Als het stormt, kan het gevaarlijk zijn op de weg. Zeker met hevige windstoten of regen. Deze zes tips helpen je om veilig op jouw bestemming te komen. 

Wateroverlast 

Soms regent het zo hard dat straten onder water komen te staan. Dit kun je doen bij wateroverlast op de weg / aquaplaning.

Winterse gladheid 

Optrekken of remmen werkt net even anders wanneer het glad is. Hier zijn vijf tips hoe te rijden bij ijzel of sneeuw.

Ook goed om te weten

Verblinding: hoe werkt het? 

Verblinding door tegenliggers of laagstaande zon is een van de meest gehoorde irritaties in het verkeer. Hoe komt het dat onze ogen niet tegen licht kunnen?

Nachtblindheid: zo weet je of je het hebt 

Sommige mensen hebben een hekel aan rijden in het donker. Hoe herken je nachtblindheid? En wat kun je er tegen doen? Wij zochten het uit.

De verkeersregelaar: waar moet je op letten? 

Wat betekenen de houdingen van een verkeersregelaar eigenlijk? En kun je een boete van hem krijgen? We leggen het uit in dit artikel. 

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

ANWB Fonds helpt je op weg 

Heb jij een idee waarmee je Nederland verkeersveiliger, mobieler of toegankelijker maakt? Kijk dan of ANWB Fonds je kan helpen.