Getest: 7 apps tegen afleiding in het verkeer, 2019

Hoe goed zijn MONO-apps en niet-storen functies?

Geen melding van nieuwe berichten, wel gebeld kunnen worden of automatisch reageren met een bericht. Er zijn verschillende apps die je helpen om niet door je telefoon afgeleid te worden tijdens het rijden. Doen ze wat ze beloven?

De testresultaten:

Wij hebben 7 apps tegen afleiding getest. Stuk voor stuk voor Android, want voor Apple zijn deze apps vrijwel niet beschikbaar. Deze apps beloven één ding: minder afleiding op de weg.

De rit moet via de app gestart worden, dat gaat niet automatisch. Zodra je in beweging komt, toont het scherm ‘Je bent in automodus’. Er zijn weinig instellingsopties: je kunt alleen een herinnering aanzetten, bijvoorbeeld voor bepaalde tijden en dagen.

De app blokkeert inkomende berichten of telefoontjes door de niet-storen functie van Android te activeren. Daarnaast  geeft Automodus punten als je niet reageert op berichten tijdens het rijden. Voor iedere 100 km wordt € 1 gespaard voor doelen die ‘Nederland verkeersveiliger maken’. Dat is een extra stimulans om MONO te rijden.

Downloaden Google Play
Downloaden App Store
 

Als je swipet tussen de opties (wat wij afraden tijdens het rijden), hoor je in spraak bij welke optie je bent aanbeland, zodat je hem vrijwel blind zou kunnen bedienen. Vrijwel alles is instelbaar. De app ondersteunt verschillende chat-apps, waaronder Whatsapp, Messenger, Gmail, Telegram en Signal.

Je kunt zelf bepalen wat er met binnenkomende berichten gebeurt. Deze kunnen automatisch voorgelezen worden. Je kunt er ook voor kiezen om dat te vragen via een spraakcommando. Ook het automatisch beantwoorden van berichten is mogelijk. De app kan automatisch starten op basis van bluetooth.  

Downloaden Google Play
Downloaden App Store: nvt.

Deze Samsung-app stuurt tijdens het rijden automatisch een bericht dat je even niet bereikbaar bent, maar alleen aan ondersteunde apps (zoals Whatsapp of Messenger). Berichten via andere chatapps zoals Telegram, Snapchat of Signal, worden gewoon doorgelaten.

De app kan zichzelf automatisch inschakelen als je beweegt, maar doet dat soms zelfs al tijdens het lopen (onhandig). Je kunt kant-en-klare teksten en ‘fun’-filmpjes sturen als automatisch antwoord, maar je kunt ook kiezen voor een persoonlijke tekst. De app leest geen berichten voor en biedt ook geen mogelijkheid om via spraak berichten te beantwoorden. Handig is de Pauze-knop voor stops onderweg.

Downloaden Google Play
Downloaden App Store: nvt

DriveSafe is een simpele en makkelijk te installeren app. Als deze app actief is, wordt er automatisch een bericht gestuurd naar mensen die je bellen, sms’en of Whatsappen. (Automatisch berichten zijn niet mogelijk voor andere apps.) Oproepen en berichten van andere apps worden automatisch onderdrukt, maar zijn nog wel zichtbaar als de telefoon aanstaat. Als je je telefoon dus bijvoorbeeld gebruikt voor navigatie zie de gebruikelijke pop-up bovenaan het scherm, maar het geluid wordt onderdrukt zodat je niet afgeleid wordt.

Downloaden Google Play
Downloaden App Store: nvt

 

TextDrive kan overweg met notificaties van Whatsapp en Messenger, waarbij je ook kunt reageren. Notificaties van andere apps worden wel voorgelezen, maar je kunt dan niet reageren. 

De app zelf is Engelstalig, waardoor het inspreken van een Nederlandstalige reactie vaak niet goed gaat. Ook moet je reageren door ‘Listen’ of ‘Cancel’ te zeggem. Dankzij de vele instellingsopties is hij zeer compleet. Naar aanleiding van dit onderzoekheeft TextDrive AutoResponder advertenties uit de app verwijderd en besloten de Premium-versie gratis te maken voor Nederlandse gebruikers.

Downloaden Google Play
Downloaden App Store: nvt

 

Als je gebeld wordt of een bericht ontvangt, kun je met deze app via spraak reageren, maar alleen in het Engels. Nederlandse woorden begrijpt hij namelijk niet. Wanneer er een bericht via een van de ondersteunde apps binnenkomt, wordt deze wel in het Nederlands voorgelezen.

Er zijn heel veel instellingsopties en uitgebreide menu’s maar dat maakt de app ook gebruiksonvriendelijk. De app kan automatisch starten wanneer er verbinding wordt gemaakt met een bluetooth carkit. De gratis versie werkt maar zeven dagen, daarna moet je betalen (€ 4,99). Omdat de ‘digitale veiligheid’ (m.n. privacybeleid en veiligheid dataverbindingen) tekortschiet raden wij deze app niet aan.

Downloaden Google Play
Downloaden App Store: nvt

New Car Mode onderschept berichten en notificaties en zet deze om naar spraak. Wat ontbreekt is een mogelijkheid om een bericht terug te sturen. Ofwel een vooraf ingesteld bericht of een reactie via spraak-naar-tekst.

Bij een beloproep wordt de beller bij naam genoemd mits hij/zij in de lijst met contactpersonen staat. Een gesprek wordt na circa drie seconden automatisch opgenomen, wat niet altijd handig is. Ook automatische antwoorden ontbreken.

Wat ook jammer is, is dat je de app handmatig moet aan- en uitzetten. Het werkt dus niet op basis van beweging en vereist daardoor een extra handeling, die je in de praktijk snel vergeet. Aan deze app heb je dus niet veel.

Downloaden Google Play
Downloaden App Store: nvt

Niet storen-functie Android en iPhone

De ‘Niet storen’-functie van Android is te vinden via Instellingen -> Geluiden -> Trillen. Als het scherm uitstaat, zijn berichten die binnenkomen niet te zien en ook niet te horen. Als het scherm aanstaat zijn ze niet horen, maar verschijnt bovenin wel een pop-up met het bericht, waarop geklikt kan worden.

Wanneer iemand je belt terwijl de telefoon op ‘Niet storen’ staat, is er geen geluid hoorbaar maar gaat hij wel over. Het scherm licht op en de oproep kan eventueel aangenomen worden. Spraakbediening via Google Assistent werkt in het Nederlands matig voor het starten van apps en versturen van berichten. De telefoon kan nog steeds actief gebruikt worden, dus een echte Mono-modus is het niet.

Bekijk hier hoe je de niet-storen functie aanzet

iPhone ‘Niet storen tijdens autorijden’

Op alle iPhones met versie 11 of 12 van het iOS-besturingssysteem zit een niet-storen-functie, speciaal voor tijdens het autorijden. Dit kan automatisch starten als je contact met bluetooth of wanneer je begint te rijden. Die laatste functie werkt echter niet als je je telefoon aan laat staan, bijvoorbeeld om te navigeren. Je kunt de functie ook handmatig activeren via het bedieningspaneel. Wanneer de functie actief is, worden berichten, notificaties en telefoongesprekken automatisch tegengehouden. Het scherm blijft zwart. Iemand die belt ontvangt automatisch een sms-bericht dat je aan het autorijden bent en het bericht pas ziet als je gearriveerd bent. Telefoongesprekken zijn mogelijk als de telefoon via bluetooth is verbonden. Het is mogelijk de ‘digitale assistent’ (Siri) via spraakherkenning te vragen of er berichten zijn - die kunnen dan worden voorgelezen en je kunt er op antwoorden. Handelingen op het scherm zijn uit den boze.

Bekijk hier hoe je de niet-storen functie aanzet


Alle plus en minpunten per app (optie) op een rij:

 
  Beoordelingspunten/info iPhone Niet Storen
  Type Telefoonfunctie
  Kosten gratis
  Downloadlink Google Play n.v.t.
  Downloadlink App Store n.v.t.
Verklaring score Installatie/gebruiksgemak 4
1= slecht Ondersteunde apps 5
2 = matig Blokkeen berichten/telefoon 5
3 = redelijk Automatisch antwoorden** 3
4 = goed Automatisch activeren*** 2
5 = zeer goed Overige opties*** 4
  Digitale veiligheid 5
  Eindbeoordeling 4
  Eindbeoordeling in woorden Goed
  Plus Telefoon vergrendeld tijdens rijden
* Ook verkrijgbaar voor iPhone maar minder uitgebreid Plus Uitzonderingen mogelijk (favorieten in contactlijst, urgente berichten)
** Automatisch antwoorden wanneer je aan het rijden bent Plus Telefoontjes en berichten worden zeer goed tegengehouden
*** De app start automatisch op basis van beweging Plus Stembediening via 'Siri'
**** Opties als voorlezen van berichten en berichten beantwoorden via stem Plus Geheel in het Nederlands
  Min Automatische functie werkt niet als scherm aan blijft staan
  Min Sommige functies (te) goed verstopt

 

 
  Beoordelingspunten/info Interpolis Automodus*
  Type Android/iPhone-app
  Kosten gratis
  Downloadlink Google Play download
  Downloadlink App Store download
Verklaring score Installatie/gebruiksgemak 4
1= slecht Ondersteunde apps 4
2 = matig Blokkeen berichten/telefoon 4
3 = redelijk Automatisch antwoorden** 1
4 = goed Automatisch activeren*** 2
5 = zeer goed Overige opties*** 2
  Digitale veiligheid 5
  Eindbeoordeling 3,5
  Eindbeoordeling in woorden redelijk/goed
  Plus Uitstekende digitale veiligheid
* Ook verkrijgbaar voor iPhone maar minder uitgebreid Plus Makkelijke installatie, Nederlandstalig
** Automatisch antwoorden wanneer je aan het rijden bent Plus Samen geld sparen voor veiliger verkeer
*** De app start automatisch op basis van beweging Plus telefoontjes en berichten worden goed geblokkeerd
**** Opties als voorlezen van berichten en berichten beantwoorden via stem Plus Geheel in het Nederlands
  Min Geen automatische antwoorden
  Min De app moet handmatig worden aangezet
  Min Weinig instellingsmogelijkheden
  Min Geeft soms incorrect aan dat telefoon gebruikt wordt in automodus

 

 
  Beoordelingspunten/info DriveMode
  Type Android-app
  Kosten gratis
  Downloadlink Google Play download
  Downloadlink App Store n.v.t.
Verklaring score Installatie/gebruiksgemak 3
1= slecht Ondersteunde apps 4
2 = matig Blokkeen berichten/telefoon 3
3 = redelijk Automatisch antwoorden** 4
4 = goed Automatisch activeren*** 3
5 = zeer goed Overige opties*** 4
  Digitale veiligheid 4
  Eindbeoordeling 3,5
  Eindbeoordeling in woorden redelijk/goed
  Plus Makkelijk te gebruiken
* Ook verkrijgbaar voor iPhone maar minder uitgebreid Plus Mogelijk met andere apps als navigatie
** Automatisch antwoorden wanneer je aan het rijden bent Plus Berichten beantwoorden en apps openen met je stem
*** De app start automatisch op basis van beweging Plus Goede digitale veiligheid
**** Opties als voorlezen van berichten en berichten beantwoorden via stem Plus Vraagt of je aan het rijden bent o.b.v. beweging
  Min Automatisch starten begint vaak wat laat
  Min Scherm moet soms worden aangeraakt
  Min Sommige berichten komen nog door
  Min Menu wat ingewikkeld
  Min Spraak-naar-tekst kan ook afleiden

 

 
  Beoordelingspunten/info Samsung In-Traffic reply
  Type Android-app
  Kosten gratis
  Downloadlink Google Play download
  Downloadlink App Store n.v.t.
Verklaring score Installatie/gebruiksgemak 4
1= slecht Ondersteunde apps 3
2 = matig Blokkeen berichten/telefoon 3
3 = redelijk Automatisch antwoorden** 4
4 = goed Automatisch activeren*** 2
5 = zeer goed Overige opties*** 3
  Digitale veiligheid 5
  Eindbeoordeling 3
  Eindbeoordeling in woorden redelijk/goed
  Plus Uitstekende digitale veiligheid
* Ook verkrijgbaar voor iPhone maar minder uitgebreid Plus Automatische antwoorden op maat, zoals 'fun replies'
** Automatisch antwoorden wanneer je aan het rijden bent Plus Makkelijk, simpele app in het Nederlands
*** De app start automatisch op basis van beweging Plus Pauzeknop voor stops onderweg
**** Opties als voorlezen van berichten en berichten beantwoorden via stem Plus Geheel in het Nederlands
  Min Automatisch opstarten door beweging werkt niet altijd
  Min Pop-ups van binnenkomende berichten en telefoontjes worden getoond
  Min Lees geen berichten voor
  Min Ondersteunt weinig apps

 

 
  Beoordelingspunten/info Android Niet Storen
  Type Telefoonfunctie
  Kosten gratis
  Downloadlink Google Play n.v.t.
  Downloadlink App Store n.v.t.
Verklaring score Installatie/gebruiksgemak 3
1= slecht Ondersteunde apps 4
2 = matig Blokkeen berichten/telefoon 5
3 = redelijk Automatisch antwoorden** 1
4 = goed Automatisch activeren*** 1
5 = zeer goed Overige opties*** 2
  Digitale veiligheid 5
  Eindbeoordeling 3
  Eindbeoordeling in woorden redelijk/goed
  Plus Makkelijk te activeren
* Ook verkrijgbaar voor iPhone maar minder uitgebreid Plus Telefoontjes en berichten worden zeer goed tegengehouden
** Automatisch antwoorden wanneer je aan het rijden bent Plus Uitzonderingen mogelijk voor  telefoontjes
*** De app start automatisch op basis van beweging Plus Andere apps als muziek en navigatie blijven werken
**** Opties als voorlezen van berichten en berichten beantwoorden via stem Plus Geheel in het Nederlands
  Min Zit verstopt in het instellingen menu
  Min Geen automatische activatie door beweging
  Min Geen automatische antwoorden
  Min Visuele meldingen moet je apart uitschakelen
  Min Sommige visuele meldingen worden toch nog getoond

 

 
  Beoordelingspunten/info DriveSafe
  Type Android-app
  Kosten gratis, in-app-verkopen
  Downloadlink Google Play download
  Downloadlink App Store n.v.t.
Verklaring score Installatie/gebruiksgemak 5
1= slecht Ondersteunde apps 4
2 = matig Blokkeen berichten/telefoon 3
3 = redelijk Automatisch antwoorden** 4
4 = goed Automatisch activeren*** 3
5 = zeer goed Overige opties*** 2
  Digitale veiligheid 2
  Eindbeoordeling 3
  Eindbeoordeling in woorden redelijk
  Plus Zeer simpele en makkelijke app
* Ook verkrijgbaar voor iPhone maar minder uitgebreid Plus Automatische antwoorden voor telefoontjes en sms
** Automatisch antwoorden wanneer je aan het rijden bent Plus Dimt geluiden van bijna alle soorten apps en berichten
*** De app start automatisch op basis van beweging Plus Start automatisch door beweging
**** Opties als voorlezen van berichten en berichten beantwoorden via stem Plus Deels in het Nederlands
  Min Automatisch starten begint vaak wat laat
  Min Blokkeert geen visuele meldingen als pop-ups
  Min Digitale veiligheid / privacybeleid schiet tekort
  Min Alleen automatisch antwoorden via telefoon en sms
  Min Stuurt soms meerdere automatische antwoorden naar zelfde persoon

 

 
  Beoordelingspunten/info TextDrive AutoResponder
  Type Android-app
  Kosten gratis
  Downloadlink Google Play download
  Downloadlink App Store n.v.t.
Verklaring score Installatie/gebruiksgemak 3
1= slecht Ondersteunde apps 3
2 = matig Blokkeen berichten/telefoon 3
3 = redelijk Automatisch antwoorden** 4
4 = goed Automatisch activeren*** 3
5 = zeer goed Overige opties*** 2
  Digitale veiligheid 4
  Eindbeoordeling 3
  Eindbeoordeling in woorden redelijk
  Plus Makkelijke installatie
* Ook verkrijgbaar voor iPhone maar minder uitgebreid Plus Blokkeert telefoongesprekken zeer goed
** Automatisch antwoorden wanneer je aan het rijden bent Plus Uitzondering mogelijk voor noodberichten
*** De app start automatisch op basis van beweging Plus Diverse stemopties
**** Opties als voorlezen van berichten en berichten beantwoorden via stem Plus Vraagt of je aan het rijden bent o.b.v. beweging
  Min Stemcontrole kan afleiden
  Min Pop-ups van binnenkomende berichten en telefoontjes worden getoond
  Min Antwoorden werkt niet in het Nederlands
  Min In het Engels
  Min Activatie door beweging werkt niet altijd

 

 
  Beoordelingspunten/info DriveSafe Handsfree
  Type Android-app
  Kosten gratis 'trial' versie
  Downloadlink Google Play download
  Downloadlink App Store n.v.t.
Verklaring score Installatie/gebruiksgemak 3
1= slecht Ondersteunde apps 4
2 = matig Blokkeen berichten/telefoon 2
3 = redelijk Automatisch antwoorden** 1
4 = goed Automatisch activeren*** 3
5 = zeer goed Overige opties*** 4
  Digitale veiligheid 1
  Eindbeoordeling 2,5
  Eindbeoordeling in woorden matig/redelijk
  Plus Makkelijke instalatie
* Ook verkrijgbaar voor iPhone maar minder uitgebreid Plus Vele mogelijkheden en opties

** Automatisch antwoorden wanneer je aan het rijden bent

Plus Berichten worden voorgelezen
*** De app start automatisch op basis van beweging Plus  
**** Opties als voorlezen van berichten en berichten beantwoorden via stem Plus  
  Min Digitale veiligheid / privacybeleid schiet tekort
  Min Menu en gebruikt te ingewikkeld
  Min Moedigt scherm aanraken aan
  Min Gratis versie slechts week beschikbaar

 

 
  Beoordelingspunten/info New Car Mode
  Type Android-app
  Kosten gratis
  Downloadlink Google Play download
  Downloadlink App Store n.v.t.
Verklaring score Installatie/gebruiksgemak 4
1= slecht Ondersteunde apps 4
2 = matig Blokkeen berichten/telefoon 2
3 = redelijk Automatisch antwoorden** 1
4 = goed Automatisch activeren*** 1
5 = zeer goed Overige opties*** 3
  Digitale veiligheid 3
  Eindbeoordeling 2,5
  Eindbeoordeling in woorden Matig/redelijk
* Ook verkrijgbaar voor iPhone maar minder uitgebreid
 
Plus Veel ondersteunde apps
** Automatisch antwoorden wanneer je aan het rijden bent Plus Makkelijk installeren
*** De app start automatisch op basis van beweging Plus Leest berichten voor
**** Opties als voorlezen van berichten en berichten beantwoorden via stem Plus Neemt telefoontjes automatisch op, indien gewenst
  Min Geen activatie door beweging
  Min Menu in Engels
  Min Blokkeert berichten en telfoontjes niet zeer effectief
  Min Geen automatische antwoorden
  Min Kleine advertenties

 

Digitale veiligheid

Een ICT-veiligheidsexpert zocht voor ons uit hoe het zit met je privacy en de veiligheid van eventuele dataverbindingen. Twee van de zeven apps scoren onvoldoende. De apps ‘DriveSafe’ en ‘Drive Safe Hands Free’ bieden een zeer sober privacybeleid. Laatstgenoemde app maakt ook nog eens gebruik van onveilige dataverbindingen. Deze app raden wij daarom af. De beste digitale veiligheid bieden de apps van Samsung en Interpolis.

Conclusie

Wij moedigen het gebruik van anti-afleidingsapps en niet storen-functies absoluut aan. Want elk bericht minder op de weg maakt het verkeer al iets veiliger. Een simpele app als Samsung beantwoordt telefoontjes, Whatsapp en andere apps automatisch én laat weten dat je in het verkeer zit. Liever meer mogelijkheden? Dan is er DriveMode voor Android. Met deze uitstekende app kun je o.a. Whatsapp-berichten voor laten lezen én ‘handsfree’ beantwoorden via de spraakfunctie. Voor iPhone-gebruikers is de Niet Storen-functie de beste optie: hiermee kun je alle berichten en telefoontjes effectief blokkeren. De perfecte optie is er helaas niet. Wil je helemaal ongestoord rijden, dan is je telefoon op stil zetten en buiten handbereik leggen nog altijd de beste optie.

TextDrive AutoResponder heeft n.a.l.v. dit onderzoek (afleidende) advertenties uit de app verwijderd. Ook is de (betaalde) premium-versie van de app nu gratis voor Nederlandse gebruikers en is het privacybeleid aangepast.

Reactie Google Nederland: 'Android Auto biedt een betere manier om je telefoon veilig en eenvoudig te gebruiken in de auto. Op dit moment is het nog onbekend vanaf wanneer Android Auto beschikbaar is in Nederland.'

Meer tips om afleiding te voorkomen

Voorlezen en spraak

Sommige apps kun je openen met een stemcommando (bijvoorbeeld een navigatie-app), laat berichten aan je voorlezen en  beantwoordt ze met je stem. Hetzelfde kan met de digitale ‘assistent’ Siri van iPhone. De vergelijkbare ‘Google Assistant’ van Android is daarentegen vooral goed in het verkeerd uitvoeren van opdrachten. Het gevaar daarvan is dat je toch afgeleid wordt.

Geen enkele spraak-naar-tekst functie werkt perfect, waardoor je je niet met je volle aandacht met het verkeer bezig bent. Wij raden aan dit soort opties alleen te gebruiken wanneer je vindt dat de situatie het toelaat.

Automatisch opstarten

Sommige apps starten automatisch wanneer je gaat rijden: ze reageren op beweging. In theorie ideaal: je kunt dan niet vergeten om de app te activeren. In de praktijk werken deze functies niet goed. Ook de automatische ‘Niet storen’-functie van iPhone werkt niet goed. Laat je je scherm aanstaan voor vertrek - bijvoorbeeld omdat te navigeren – dan komen berichten en telefoontjes toch binnen. Automatisch activeren kan ook via bluetooth: de app start zodra je telefoon verbonden is met carkit of mediasysteem van je auto. Dit werkt doorgaans wel goed.

Wat zegt de wet ?

Een mobiele telefoon vasthouden is verboden voor bestuurders van motorvoertuigen.
Vanaf 1 juli 2019 geldt dit verbod voor bestuurders van alle voertuigen, dus ook voor fietsers. De boete is € 240,- en voor fietsers is dit € 95,-. Je telefoon in de hand houden mag wél als je stilstaat. Volgens de rechtspraak valt het bedienen van een mobiele telefoon in een houder niet onder dit verbod. Het bedienen van mobiele apparatuur mag geen invloed hebben op je rijgedrag, dan is het wel strafbaar.

Wat doet de ANWB?

De ANWB maakt zich zorgen over de vele ongelukken waarbij afleiding in het
verkeer door smartphones een rol speelt. Daarom werken we samen met o.m.
werkgevers, producenten (bijv. van voertuigen, apps, telefoons etc.), verzekeraars
en leasemaatschappijen om te voorkomen dat weggebruikers tijdens het
rijden diensten raadplegen die niet gerelateerd zijn aan deelname aan het verkeer.
Ook werken we actief mee aan de MONO-campagne.

Maar we doen meer!
We hebben de Veilig Rijden Autoverzekering gelanceerd, waarbij nu ook het smartphonegebruik wordt gemeten. Het gebruik wordt nog niet meegenomen in de rijscore, maar de app geeft er wel feedback over. Zo willen we bestuurders bewust maken van hun telefoongebruik achter het stuur.

Kun jij de verleiding weerstaan

Bekijk de verleidingstest video hoe het andere mensen vergaat.