Suriname

Het land van Paramaribo en het uitgestrekte tropisch regenwoud, waar het grootste deel van het land nog onontdekt is door het massatoerisme. Maak een wandeling in het Brownsberg Natuurpark met zijn veelkleurige papegaaien, watervallen en stromende rivieren. Bekijk in Paramaribo het Fort Zeelandia, dat getuigt van het koloniale verleden maar dat ook in de recentere geschiedenis een grimmige rol speelde. Of zak met een korjaal de Surinamerivier af voor een bezoek aan de dorpjes of de oude plantages, waarvan sommige prachtig zijn gerestaureerd.

Kunst en cultuur

Na een koloniale geschiedenis vol wisselvalligheden die in de 16e eeuw begon, werd Suriname in 1814 een Nederlands gebiedsdeel. Nadat in 1974 ongeveer 50.000 Surinamers van hun Nederlandse staatsburgerschap gebruik hadden gemaakt om naar Nederland te emigreren, werd Suriname in 1975 onafhankelijk. In de volgende jaren emigreerde nog eens eenderde van de bevolking om te ontsnappen aan de desolate toestand in hun land. De vervanging van de in 1980 bij een militaire coup aan de macht gekomen Desi Bouterse bracht geen stabiliteit.

Natuur

Suriname, gelegen in het noordoosten van Zuid-Amerika, is vernoemd naar de Suriname-rivier, die bij Paramaribo in de Atlantische Oceaan uitmondt. In de kustvlakte leeft circa 80% van de bevolking, en dan nog vooral in Paramaribo. Veel in deze stad herinnert aan het Nederlandse verleden. Bouwstijl, straatnamen en natuurlijk het feit dat Nederlands de officiële voertaal is.Vanuit de kustvlakte loopt het land op naar het met nog grotendeels ongerepte dichte tropische wouden bedekte Toemoek-Hoemakgebergte. Het tropisch-vochtige klimaat wordt alleen door de noordoostpassaat getemperd.

Winkelen

In Paramaribo (de enige stad van Suriname) is de Centrale Markt de grootste overdekte markt van het Caribisch gebied. Er zijn geen grote winkelcentra of exclusieve winkels. Merkkleding is wel te koop maar tegen stevige prijzen. Chinese winkels verkopen geïmporteerde jade, zijde, glas, borduurwerk en schilderingen. Typische souvenirs zijn gouden en zilveren sieraden, inheemse voorwerpen, handwerk zoals vlechtwerk, keramiek en houtsnijwerk (cederhout), bamboeproducten, batik, dienbladen, pijl-en-bogen. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Suriname? Bereid je voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Suriname