Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Asturië

Ze spelen er doedelzak en ze drinken er cider. Hoge golven slaan uiteen op stoere rotsen. Vlak achter de kust zie je de groene bergtoppen van de Picos de Europa. Soms denk je in Asturië dat je in Schotland of Ierland bent beland. Ook hier spelen de seizoenen op veel dagen tikkertje. In de diepgroene bossen zouden wezens rondsluipen uit de Keltische mythologie. Maar op de terrasjes smul je van de lekkerste Spaanse tapas en je kunt zelfs zeggen dat in het dorp Covadonga de wieg van het huidige Spanje stond.

Wat te doen in Asturië?

Ontdek in dit Noord-Spaanse natuurparadijs stranden die ontsnapt lijken aan de zee, rotsen die stomen als geisers. Ga op zoek naar beren in de bossen van Somiedo of Muniellos en dwaal door kleurrijke vissersdorpen als Cudillero. Asturië is de streek van autocoureur Fernando Alonso, maar stap vooral eens uit voor de mooiste bezienswaardigheden van Asturië.

1. Picos de Europa: wandelparadijs tussen koeien en gieren

De Pyreneeën en de Sierra Nevada zijn internationaal bekender, maar veel bergliefhebbers zijn verliefd op de Picos de Europa. Dit nationale park ligt op de grens van Asturië, León en Cantabrië. Je deelt er de bergen, bossen en rivierkloven met vele soorten roofvogels, loslopende koeien en berggeiten. Je kunt de randen van het nationale park met de auto verkennen. Wil je echt tot de kern komen, trek dan de wandelschoenen aan. Check wel de weersvoorspelling: mist en regen kunnen snel opduiken.

Het populairste wandelpad voert door de kloof van de Cares-rivier, tussen Poncebos en Caín. Je wandelt over een pad dat in de bergen is uitgehakt. Soms hoog boven de rivier, uitdagend als je last hebt van hoogtevrees. Verder is het pad goed te doen, al is het lang (24 kilometer retour) en overbrug je in de eerste 3 kilometers vanuit Poncebos zo’n 250 hoogtemeters. ‘s Zomers kan dit wandelpad druk zijn. Wil je meer rust, kies dan een van vele andere wandelroutes in de Picos. Vanuit het hooggelegen dorp Sotres bijvoorbeeld.

2. Cangas de Onís en Covadonga: gletsjermeren en koningen

Je kunt het verhaal van Asterix naar het 8e-eeuwse Spanje verplaatsen. In plaats van de Romeinen waren het de Moren die heel Spanje onder controle hadden. Behalve één klein gebied: Asturië. De Asturische leider Pelayo verschanste zich in de bergen van de Picos de Europa. Bij Covadonga sloeg hij in 722 de Moren terug. Cangas de Onís werd de eerste hoofdstad van het koninkrijk Asturië. Nog altijd is het een levendig plaatsje met veel tapasbars. Het sierlijkste monument is de middeleeuwse brug hoog over de Sella-rivier. Aan die brug hangt het middeleeuwse overwinningskruis, symbool van Asturië. Een eerbetoon aan koning Pelayo en de heilige maagd van Covadonga.

Vanuit Cangas de Onís rijd je in een kwartier naar bedevaartsoord Covadonga met de heilige grot en basiliek. Enkele kilometers verderop ontdek je misschien wel het grootste wonder van de streek: de natuur rond de gletsjermeren van Covadonga. Vaak kun je hier met de auto komen, ‘s zomers en in andere drukke periodes niet. Dan rijden er shuttlebussen vanuit Cangas en Covadonga.

3. Llanes: kustlijn met verdwaalde stranden en geisers

Llanes is een van de levendigste Asturische badplaatsen. In een decor van historische huizen en middeleeuwse stadsmuren vind je een overvloed aan tapasbars. Stap naar binnen en proef klassieke Spaanse succesnummers én typische Asturische specialiteiten, zoals chorizo in cider, gefrituurde zeeduivel en Asturische kazen.

Rond Llanes heeft de oceaan ontelbare kunstwerken gemaakt. Door zeewater gevormde kliffen steken af tegen het blauw van de zee en het groen van de bergen. Bij vloed spuit het water soms door de scheuren in de rotsen, zoals bij Bufones de Santiuste en Bufones de Pria. Alsof je naar stomende geisers kijkt. De regio Llanes herbergt ook pareltjes van stranden en baaien, zoals Torimbia en Poo. Het wonderlijkste strand is Gulpiyuri. Dit kleinste strand ter wereld (40 meter) ligt namelijk niet aan zee, maar 100 meter verderop, tussen groene weides en rotsen. Je kunt er alleen bij vloed badderen. Dan sijpelt het zeewater door ‘tunnels’ in de rotsen en grotten. Bij eb verdwijnt het water bijna helemaal.

4. Cudillero en Lastres: de mooiste vissersdorpen

De huizen in de Asturische vissersdorpen hebben soms net zulke felle kleuren als de schepen. Rijd je langs de Asturische kust, duik dan zeker een van die leuke dorpen in. Luarca bijvoorbeeld, met zijn witte huizen. En het piepkleine Puerto de Vega. Of Tazones, bij cider-hoofdstad Villaviciosa. In deze haven zette de 17-jarige keizer Karel V voor het eerst voet op Spaanse bodem, nadat hij in Vlissingen op de boot was gestapt. Een vissersdorp dat letterlijk boven de andere uitsteekt is Lastres, gebouwd tegen de rotsen. Train er je kuitspieren en geniet van het uitzicht op de Mirador San Roque.

Houd je van hellende straatjes en tapasbars met de smaken van de zee, dan zit je ook in Cudillero uitstekend. Dit dorp betovert door zijn kleurrijke huizen. Een groot deel daarvan torent in een bijna volledige cirkel boven het marktplein uit. Net een amfitheater! Vanuit Cudillero is het twintig minuten rijden naar Playa del Silencio, qua uitzicht een van de Asturische toppers.

5. Ribadesella: badplaats tussen prehistorie en feest

De natuur in Asturië is zo afwisselend dat je er niet meteen aan denkt om onder de grond te kijken. Toch telt Asturië meer dan zesduizend grotten. In sommige daarvan worden beroemde kazen gerijpt, zoals de Cabrales. Andere hebben prehistorische grotschilderingen. Asturië en het aangrenzende Cantabrië behoren tot Europa’s rijkste regio’s op dit gebied. Sommige van deze werelderfgoed-grotten, zoals Altamira, zijn zo kwetsbaar dat je alleen een museum met replica’s kunt bezoeken. Maar in Tito Bustillo en andere grotten kun je nog de originele werken zien. ‘Daarna is het met de schilderkunst alleen maar bergafwaarts gegaan’, grapte Picasso na een bezoek aan de grotten in dit deel van Spanje.

Ook boven de grond valt er rond Ribadesella veel te ontdekken. Zowel de stranden als de Picos de Europa zijn dichtbij. Maar het beroemdst is het levendige stadje om de rivier de Sella, die ontspringt in de Picos de Europa en hier uitmondt in zee. Vrijwel elke eerste zaterdag van augustus is dit het decor van een 20 kilometer lange kanowedstrijd, waarin ‘fiesta’, sport en Asturische tradities samenkomen. Een soort Asturische Elfstedentocht. Zelf ook kanoën op de Sella? Dat kan elke dag. Stap in Arriondas in een kano en laat de rivier je leiden van de bergen naar de zee.

6. Een Nobelprijs voor koningsstad Oviedo

Wat deden Leonard Cohen, Francis Ford Coppola en Nelson Mandela in de Asturische hoofdstad Oviedo? Zij ontvingen er de Spaanse Nobelprijs: de Prins van Asturië-prijs. De huidige Spaanse koningin Letizia komt uit de stad, maar al sinds de 14e eeuw is de eretitel van de Spaanse kroonprins(es): Prins(es) van Asturië. En al rond 800 zetelde koning Alfonso II in Oviedo. Wist je dat hij de eerste pelgrim was die naar Santiago liep? Je kunt dus zeggen dat de wieg van de pelgrimsroute naar Santiago in Oviedo stond.

Het Oviedo van nu is een stijlvolle cultuurstad met veel studenten. Dwaal door de middeleeuwse straten rond de kathedraal en bewonder de meer dan honderd beeldhouwwerken die het straatbeeld verrijken. Kijk ook buiten de stad. Op de groene Naranco-heuvel staan pre-romaanse kerken die al bijna 1300 jaar water en wind trotseren. Ze waren oorspronkelijk deel van een koninklijk paleis en staan in hun sierlijke eenvoud op de Unesco-werelderfgoedlijst. Op deze heuvel is de moderne tijd ver weg, je bent er alleen met de elementen en met de fascinerende monumenten van een verdwenen koninkrijk.

7. Natuurgebied Somiedo: tussen beren en bosnimfen

Veel natuurliefhebbers hebben weleens gehoord van de Picos de Europa. Maar je vindt in Asturië nog veel meer beschermde bos- en berggebieden, zoals natuurgebied Somiedo. Dit doet bij minder mensen een belletje rinkelen. Misschien omdat het verder van de Frans-Spaanse grens en de Atlantische Oceaan ligt. Toch herbergt dit natuurgebied ten zuidwesten van Oviedo veel moois: woeste bergen die tot bijna 2200 meter reiken, de gletsjermeren van Saliencia en een rijke dierenwereld, met roofvogels, gemzen, everzwijnen, herten en vooral… bruine beren. De kans dat je werkelijk beren ziet is klein, maar toch groter dan in elke andere Spaanse regio.

De bossen en bergen in dit deel van Asturië hebben ook een rijke mythologie. Voor de bosnimf ‘xana’ hoef je niet bang te zijn. Maar wees op je hoede voor de ‘busgosu’, half mens half bok. Deze gehoornde ‘Heer van het Woud’ heeft het gemunt op jagers, houthakkers en anderen die de bosrust verstoren. Als je erin gelooft, wees gewaarschuwd: zijn kus is dodelijk.

8. De Anglirú en andere Asturische ‘beesten’ voor fietsers

Je vindt in Asturië nauwelijks echt vlakke kilometers. Voor sportieve fietsers op zoek naar extreme stijgingspercentages, zijn er in Europa weinig betere regio’s. Bijt je tanden en kuiten maar eens stuk op de beruchte Anglirú, ten zuidwesten van Oviedo. Kleine waarschuwing: de bijnaam is niet voor niets ‘het beest van Asturië’. Vooral het geitenpaadje aan het eind is steil, met stukken boven de 20 procent. Ook de beklimmingen van de Lagos de Covadonga en de Alto de La Farrapona zijn beestachtig zwaar én mooi: kijk uit voor koeien die midden op de weg alle tijd van de wereld nemen.

Wie liever wat gemoedelijker fietst, kan terecht op de licht glooiende Senda del Oso (‘Berenpad’) in natuurgebied Las Ubiñas-La Mesa. Een oude (mijn)spoorlijn, nu een fiets- en wandelpad langs de rivier en door rivierkloven. In dit deel van Asturië komen beren voor, maar de kans dat die je pad kruisen is miniem. Wel kom je langs een berenreservaat, waar beren in hun natuurlijke omgeving leven.

9. Gijón: levendige havenstad

Gijón is geen toeristische hotspot, maar heeft de dynamiek en de levendigheid die je van een havenstad mag verwachten. Historische wijken en vernieuwende projecten gaan soepel samen in deze grootste stad van Asturië. Op veel plekken in de stad ruik je de zee. Maar ook cider en sardientjes. Zeker in de visserswijk Cimadevilla, met zijn doolhof van straten vol bars en restaurants. Neem de tijd om te dwalen door dit oudste deel van Gijón.

Daar dichtbij staat op de rotsen het 10 meter hoge beeldhouwwerk ‘Loflied op de Horizon’. Het werd gemaakt door de Baskische kunstenaar Eduardo Chillida. Voor hij beeldhouwer werd, was hij professioneel voetbalkeeper. Met wat fantasie zie je in dit kunstwerk ook een reusachtig doel. Met palen en een lat. Of zijn het twee omhelzende armen? Je kunt als een keeper in het beeld gaan staan. Je zult merken dat de zee, de wolken en de wind niet te stoppen zijn: ze omhelzen Gijón en geven de stad een horizon.

10. Avilés, het Bilbao van Asturië

We zouden in deze bos- en bergrijke regio waarin bomen een belangrijke rol spelen in de mythologie eigenlijk af moeten sluiten met een natuurreservaat, zoals Ubiñas-La Mesa, Muniellos of Ponga. Maar die liggen voor veel reizigers wat verder uit de route. Daarom een stad langs de kustlijn: Avilés is na Gijón en Oviedo de derde stad van Asturië en ligt op slechts 30 kilometer van beide grote broers. In de vorige eeuw groeide het landelijke stadje uit tot een grote (staal)industriestad. Veel van die industrie is al decennia weer gesloten. Net als in het Baskische Bilbao kreeg een internationaal toonaangevende architect de opdracht een gebouw te ontwerpen dat de stad nieuwe glans moest geven: Oscar Niemeyer voltooide er in 2011 het Cultureel Centrum Niemeyer. De sierlijke, golvende vormen van het sneeuwwitte ontwerp krijgen alle ruimte op een groot, open plein.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Avilés beslist niet zo trendy en dynamisch is als Bilbao, maar als je in de buurt bent, is de stad een kijkje waard. Behalve het futuristische Cultureel Centrum, heeft Avilés namelijk een van de best bewaarde historische binnensteden van Asturië. Begin op de levendige Plaza de España en dwaal door de middeleeuwse straten van de stad, zoals de Calle de la Ferrería.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Spanje en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Fiesta & siesta. Je vakantie vraagt voorbereiding! Vraag dus alvast je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen!