Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo vind je goedkope internationale treintickets

8 tips om je treinticket zo goedkoop mogelijk te houden

Met de trein op vakantie naar de zon, steden als Barcelona, Parijs of Berlijn of naar andere plekken in Europa: het is relaxed en duurzaam, maar lang niet altijd goedkoop. Wil je toch betaalbaar op treinvakantie? We geven acht tips die je helpen om je treinticket zo goedkoop mogelijk te houden.

Instappen zonder lange wachttijd, een ruime stoel met genoeg beenruimte, het landschap dat als een film aan je voorbijglijdt: op vakantie met de trein is genieten. Dág vermoeiende autorit, dág stresstoestanden op de luchthaven: Europa, here I come! Zin in een duurzamere vakantie waarbij de reis zelf ook al leuk is? Hier lees je hoe je het treinkaartje zo goedkoop mogelijk houdt.

1. Vroeg boeken betekent een goedkoper kaartje

Dit komt je vast bekend voor van je laatste vliegvakantie: vroeg boeken levert voordeel op. Bij treinreizen is dat niet anders. De meeste treinmaatschappijen bieden hun tickets tot zes maanden van tevoren aan en hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je kaartje doorgaans is. Een voorbeeld? Bij NS International vonden we een retour Rotterdam-Londen (van zaterdag tot dinsdag) met vertrek over twee weken voor € 356 p.p.. Bij vertrek over vier maanden kost datzelfde ticket € 122 p.p.. Bij sommige aanbieders kun je een e-mailnotificatie instellen die je een seintje geeft als de nieuwe dienstregeling online staat. Zo ben je er altijd als de kippen bij.

2. Doordeweeks reizen scheelt geld

Internationale treinen zijn doordeweeks vaak minder druk bezet dan in de weekends. Geen enkele aanbieder is blij met lege stoelen, vandaar dat treinkaartjes op doordeweekse dagen soms goedkoper zijn dan in de weekends. Het kan de moeite lonen om het prijsverschil tussen een doordeweekse en een weekenddag te vergelijken. Bijkomend voordeel: een minder drukke trein betekent meer ruimte om je heen tijdens de reis.

3. Bespaar door vroeg of juist laat te reizen

Ook als je bereid bent om op minder populaire tijden te vertrekken kun je geld besparen. Heel vroeg of juist laat vertrekken levert je in veel gevallen een goedkoper kaartje op.

Geen zin om een hele nacht op een stoel te zitten? Boek een plek in een slaapcoupé en droom erop los terwijl de trein doordendert. Het is wat duurder dan een zitplaats, maar je komt frisser aan op je bestemming. Zo vonden wij een enkeltje Utrecht-Praag met een plek in een zespersoons slaapcoupé voor € 145,30 met vertrek over zes weken (dezelfde reis met zitplaats kost € 105,30). Schoon beddengoed en ontbijt inbegrepen. De trein vertrekt ’s avonds en tegen de tijd dat je wakker wordt, ben je al bijna in Praag.

4. Langer reizen is minder betalen

Deze tip is niet voor iedereen weggelegd, maar als je het niet erg vindt om wat langer onderweg te zijn, kun je ook nog geld besparen. Een extra overstap of meer wachttijd betekent vaak dat je minder betaalt. Daar moet je zin in hebben, maar als het je niks uitmaakt omdat je toch vakantie hebt: prima bespaartip. Een uur langer reizen kan er zomaar voor zorgen dat je enkele tientallen euro’s minder kwijt bent aan een treinticket. Er zit wel een nadeel aan vaak overstappen: mocht je ergens door vertraging een overstap missen, dan loopt je reisschema in de soep.

5. Vergelijk ticketprijzen en bespaar

Toegegeven: het is niet eenvoudig om in het woud van Europese treinmaatschappijen je weg te vinden. Zo heeft elk land z’n eigen spoorwegmaatschappij met een eigen website en online reisplanner, meestal niet in het Nederlands. Gelukkig zijn er ook Nederlandstalige vergelijkingssites waar je op bestemming kunt zoeken en overzichtelijk prijzen, reistijden en het aantal overstappen kunt vergelijken. Kijk bijvoorbeeld op nsinternational.com, omio.com of locomocheap.nl. 

6. Boek de heen- en terugreis in één keer

Weet je van tevoren al wanneer je weer naar huis wilt reizen? Boek dan de heen- en terugreis ineens. Dat is in veel gevallen goedkoper dan eerst de heen- en later de terugreis boeken, zeker als je (daar is-ie weer) ruim van tevoren boekt. En het voorkomt stress als tijdens de reis mocht blijken dat er geen kaartjes meer beschikbaar zijn op de geplande terugreisdatum.

7. Kies populaire bestemmingen

Weet je nog niet waar je naartoe wilt, maar wil je kunnen kiezen uit een groot aanbod aan kaartjes en tarieven? Kies dan tijdens het zoeken naar tickets voor een populaire bestemming als Parijs, Brussel, Keulen, Londen, Berlijn of Wenen. Naar die bestemmingen rijden relatief veel treinen en heb je meer kans om een aantrekkelijk geprijsd treinticket te vinden. Misschien speelt de plek waar je moet opstappen ook nog een rol? Vanuit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam vertrekken veel treinen richting Brussel, Parijs en Londen; reis je naar het oosten (München, Berlijn, Wenen, Praag) dan is de kans groot dat je start in Utrecht of Arnhem.  

8. Rondreis: Interrail kan je treinreis goedkoper maken

Als je van plan bent om dwars door Europa te gaan treinen om zoveel mogelijk landen en steden te bezoeken is een Interrailticket het overwegen waard. Je betaalt één bedrag waarvoor je (afhankelijk van je leeftijd en welk ticket je kiest) binnen een of meer maanden een x aantal dagen mag treinreizen in 33 Europese landen. In januari 2024 kostte een Interrailticket voor zeven dagen reizen binnen één maand voor een volwassene (28+, 2de klas) € 381. Het ticket is geldig tot elf maanden na aankoop. Let op: voor sommige (snelle) treinen is vooraf reserveren verplicht en vaak niet gratis. Houd er rekening mee dat de reis dan toch duurder uitvalt dan het basisbedrag dat je voor het Interrailticket betaalde. 

Meer tips voor jouw treinvakantie

14 stedentrips per trein, van Londen tot Milaan 
Bezienswaardige steden in Europa, goed bereikbaar met de trein. Oftewel: geen files en veel minder CO2-uitstoot. Laten we gaan.
10 schitterende treinreizen in Europa 
Tien treinreizen, lang en kort, steeds in een ander land en altijd over een bijzondere spoorlijn. Een garantie voor voorpret, een top-ervaring en onvergetelijke herinneringen.
De mooiste treinreizen ter wereld 
Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit zijn treinreizen om van te dromen. Rail away!

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.