Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden huren of kopen?

Met de auto op wintersport of naar een stedentrip over de grens? In een aantal Europese landen zijn winterbanden in de wintermaanden verplicht. We leggen uit wat voor jou de beste keuze is als je ze nog niet hebt: winterbanden huren of kopen?

In Nederland zijn winterbanden ’s winters niet verplicht, in sommige landen om ons heen wel. Dat is omdat winterbanden onder winterse omstandigheden (ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder, rijp) beter presteren dan zomer- of allseasonbanden. Ze zijn veiliger omdat ze meer grip en een kortere remweg hebben.

Als je al een set winterbanden hebt laat je die meestal rond het ingaan van de wintertijd monteren. Maar wat doe je als je ze nog niet hebt en op wintersport gaat met de auto? Dan kun je een set winterbanden huren of zelf aanschaffen. We leggen uit wat in beide gevallen de voor- en nadelen zijn.

Onbezorgd op pad ga je met Wegenwacht Europa. Sta je met pech in het buitenland? Bel, in het Nederlands, en 7000 buitenlandse wegenwachten staan voor je klaar. Of meld je pech eenvoudig online in de gratis ANWB Onderweg app.

Sluit Wegenwacht Europa af 

Winterbanden huren

Een set winterbanden huren is voordeliger dan kopen als je eenmalig naar het buitenland reist in de winter. Dat is wel afhankelijk van de tijdsduur van je reis: hoe langer je weg bent, hoe duurder het wordt, want je betaalt een huurbedrag per dag. Prijsvoorbeeld: tien dagen een set winterbanden huren kost je ongeveer € 160 - € 200 (inclusief montage, bandenmaat 205/55 R16V).

Een praktijkgeval: stel, je leent eenmalig die grote auto van je ouders als je op wintersport gaat. Handig voor de ski-uitrusting. Als die auto niet op winterbanden staat, is een set banden huren voor een weekje wintersport voordeliger dan een set kopen.

Een nadeel van huren: het aantal verhuuradressen is beperkt, het kan zijn dat je een eind moet rijden voor montage en demontage. Dat kost tijd, die je misschien liever anders besteedt zo vlak voor en na je vakantie. Het betekent ook dat je ruim van tevoren een afspraak moet maken om de gehuurde banden te reserveren. En dat je direct na je vakantie de gehuurde banden weer moet laten verwisselen voor je eigen banden.

Sommige verhuurders stellen een limiet in voor het aantal kilometers dat je met de gehuurde banden mag rijden. En vraag goed na of er een eigen risico is als een band beschadigd mocht raken tijdens je reis.

Bijkomend voordeel van winterbanden huren: je blijft na je reis niet zitten met vier banden die je ergens moet opslaan tot de volgende winter.

Wist je dat je ook sneeuwkettingen kunt huren? 

Check of sneeuwkettingen huren voordelig is 

Winterbanden aanschaffen

Als je elke winter naar de sneeuw reist is een eigen set winterbanden al snel voordeliger dan een gehuurde set. Tenminste: als je dezelfde set banden een aantal jaren kunt gebruiken. Als je vaak wisselt van auto en die auto’s andere wiel- of bandenmaten hebben, moet je steeds opnieuw investeren in een set winterbanden, die minimaal € 300 kost.

Als je de winterbanden elke winter gaat gebruiken, is een extra set velgen een aanrader. Die kosten krijg je (eenmalig) erbij. Zo’n extra set voorkomt beschadigingen aan je dure velgen door de bandenwissel en montage van winterbanden op velg gaat sneller. Reken daar nog de montagekosten en het eventueel balanceren en uitlijnen van de wielen bij en je zit alles bij elkaar gauw aan € 600-€700. 

Een ander voordeel van kopen: je kunt de winterbanden ook in Nederland gebruiken in de wintermaanden. Dat is niet verplicht, maar wel veiliger dan rijden op zomer- of all seasonbanden.

Een nadeel van kopen: je zit de helft van het jaar met een stapel zomer- of winterbanden die je ergens moet opslaan. Daar moet je thuis maar plaats voor hebben, en als je ze laat opslaan kost het vaak geld.

Meer info over winterbanden kopen 

Waar heb ik winterbanden nodig?

Onder andere in deze landen zijn winterbanden verplicht:

  • Duitsland: verplicht bij winterse omstandigheden.
  • Luxemburg: verplicht bij winterse omstandigheden.
  • Oostenrijk: verplicht van 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden.
  • Italië: van 15 november t/m 15 april verplicht in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen, behalve als er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn.
  • Frankrijk: verplicht van 1 november t/m 31 maart in de berggebieden in Frankrijk, behalve als je sneeuwkettingen meeneemt in de auto.
  • Tsjechië: verplicht van 1 november t/m 31 maart bij winterse omstandigheden.

In België zijn winterbanden niet verplicht, maar ze worden wel aangeraden. In Zwitserland zijn ze ook niet verplicht, maar wel dringend aangeraden. Meer landen vind je in de ANWB Reiswijzer.

Ook interessant voor jouw wintervakantie

ANWB Reiswijzer 
Tol betalen met je pinpas, kan dat? Zonder milieusticker een tussenstop maken, mag dat? Je bent goed voorbereid met de ANWB Reiswijzer!
Winterbandentest 2023/2024 
Welke winterbanden komen goed uit de test? Hier vind je de testwinnaars en verliezers en de opvallendste resultaten.
Skibox huren of kopen? 
Een skibox geeft je flink wat extra bagageruimte. Je kunt er een kopen, maar ook huren. We leggen uit wat in welk geval het handigst is.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.