Naar artikel

Top 10 meest vergeten dingen op vakantie

Vergeet ze niet!

Je bent vertrokken, verlost van de stress rond het inpakken en afsluiten van huis en haard. En dan voel je wat sluimeren, alsof je iets vergeten bent. Nee, sus je jezelf, vast niet. En dan ineens schiet het je, pats-boem, te binnen. Gelukkig kun je tegenwoordig waar dan ook ter wereld praktisch alles kopen. Voor je volgende vakantie hier een afvinklijstje: de 10 meest vergeten reisspullen ooit.

Tekst Iris Hannema

1. Oplader

We hopen op één futuristische verbetering van het mobiele leven: de eeuwig durende batterij. Met stip op nummer één, hoog uittorend boven alle andere vergeten reisspullen, staat de oplader. Of beter gezegd: opladers. Die voor onze telefoons (Google Maps!), tablets (kranten!), laptops (reisblogs!), baardtrimmers (perfecte driedagenbaard!) en elektrische tandenborstels (met USB en inductie-glas!). We zouden dus ook al heel tevreden zijn als er een álles-in-een-oplader uitgevonden wordt, zodat we in de toekomst nog maar één oplader hoeven meenemen. Wat wel blijft is dat je hem alsnog moet onthouden en hem niet in het stopcontact laat zitten.

2. Tandenborstel

Vergeten, maar je weet wel precies waar hij is. In de beker naast de kraan. Je weet ook waarom. Omdat je op het punt van weggaan nog even je tanden wilde poetsen. En je zou natuurlijk nog een laatste check-ronde door het huis maken, kijken of je echt álles bij je had, maar toen kwam de haast en had je daar geen tijd meer voor. Gelukkig is de tandenborstel zeer gemakkelijk vervangbaar. Trucje: zorg ervoor dat je op de dag van vertrek weliswaar je tanden poetst, maar de borstel daarna direct in je handbagage stopt. Of een ander trucje: pak je tandenborstel gelijk met je andere bad-en douchespullen in en poets je tanden op het vliegveldtoilet.

3. Zwemkledij

We weten heus wel dat het keizerlijk warm zal zijn op onze subtropische reisbestemming. Weken lang hebben we het weerbericht ter plaatse al opgezocht, gelukzalig was het, die optimistische rij zonnetjes, zeventwintig, achtentwintig, eenendertig graden. En toch, hoe kón het, heb je helemaal niet gedacht aan de bikini’s en de zwembroeken. Vast omdat ze verstopt liggen in de la met winterhandschoenen en mutsen. Tja, en dan in een buitenlandse badkledingwinkel op zoek naar iets degelijks, dat niet glittert, op leer lijkt, spiegelpailletten heeft of te Braziliaans-petieterig is.

4. Paspoort

Het vergeten van ons paspoort gaat ons nooit (meer) overkomen. We spreken namelijk met elkaar af, hier, nu, dat we zonder ons paspoort onze voordeur niet op slot mogen draaien. Want als de deur openstaat, kun je ook niet vertrekken. Simpel toch? Dan hoef je dus nooit (meer) je tas ondersteboven leeg te gooien op de schoon geschrobde vliegveldvloer en een familielid in bezit van jouw reservesleutels te bellen om je paspoort op te halen en naar het vliegveld toe te brengen.

5. Zonnebril

In ons eigen kikkerland schijnt natuurlijk ook de zon. We zitten op terrassen. Rijden auto met laag staande zon. Wandelen op het strand. Liggen in de duinen. Maar er is iets met het gebruik van de zonnebril. Het dragen ervan voelt in eigen land vreemder dan in het buitenland. We generen er ons nog weleens voor, alsof we overdrijven met zo’n theatrale accessoire op ons neus. Terwijl de Italianen zelfs met hun zonnebril op slapen, vergeten wij op reis onze zonnebril mee te nemen. Basta! Als eerste in de tas!

6. Fototoestel

Natuurlijk heeft iedereen tegenwoordig een telefoon of tablet met een super camerafunctie. Je kunt er oneindige mooier-makende filters overheen leggen, spectaculaire panoramafoto’s mee schieten en alles live naar het thuisfront WhatsAppen. Maar voor alle fans van de echte foto, met de professionele scherpte en de diepte, die vogels willen vastleggen, de gezichten van mensen met groeven en rimpels, reist met een aparte fotocamera. Natuurlijk opgeborgen in een compacte zwarte fototas, gecamoufleerd door dezelfde kleur vloer, en die je dus over het hoofd hebt gezien toen je inpakte.

7. Leesbril en contactlenzen

De stewardess reikt de douaneformulieren uit die je vóór aankomst moet invullen. Naam, adres waar je verblijft, paspoortnummer, kortom, geen probleem. Toch wel, want zonder leesbril is het vrijwel onmogelijk. Staat hij misschien op je hoofd, als haarband? Ook niet. Natúúrlijk, de leesbril ligt nog op de krant, en die ligt op de eettafel, en die staat thuis. Zo ook met contactlenzen en de wit-blauwe opbergdoosjes met de letters L en R erop, links en rechts. Je bezit het allemaal, maar hebt het niet bij je.

8. Zonnebrand

Je gaat zonnebaden in crescendo, langzaam opbouwen, en dus niet, zoals vorige keer, levend gefrituurd worden op het strandbedje en rood als een kreeft en koortsachtig aan je avondeten. Maanden geleden heb je zonnebrand al gekocht (niet vet, niet wit makend,  trekt meteen in!). Plan is als volgt: voor de eerste dagen een betrouwbare factor, vijftig, daarna dertig (die ga je het meest gebruiken dus grotere fles) en als kers op de taart, factor vijftien, om nóg egaler bruin te worden. Het klassieke probleem van te vroeg aangeschafte reisbenodigdheden is: je vergeet dat je ze hebt gekocht.

9. Oordopjes

Er bestaan zulke lieve ouders die met hun puberdochters- en zonen naar het coole soort camping gaan. Daar waar strandfeestjes georganiseerd worden, surf- en bodyboardlessen gegeven, nachtelijke verkenningstochten door dicht begroeide bossen, Venetiaanse verkleedfeesten, de hele vrolijke rambam van jeugdvermaak. Ouders kunnen hun kinderen fijntjes in de gaten houden en de kinderen denken dat ze vogelvrij en onbespied hun gang kunnen gaan. Perfect geregeld, behalve als pa en ma hun oordopjes vergeten zijn. PS. Ook wie vliegt, heeft ze hard nodig.

10. Medicijndoos

Mensen die afhankelijk zijn van hun medicatie zal het niet snel overkomen: glad vergeten medicijnen mee te nemen. Het zijn de reizigers die thuis geen specifieke klachten hebben, maar plots en route overvallen worden door stekende hitte-hoofdpijn. Diarree krijgen van de lokale lekkernijen. Zwemmend in zee met hun scheenbeen langs venijnig koraal scheren. Stadswandelaars met nieuwe schoenen en reuzeblaren. Zere keel na karaokeavond. Kortom, zij die pas aan paracetamol, Norit, Betadine, Strepsils en pleisters denken als het leed al geschied is.

Meer tips voor jouw vakantie

Paklijst autovakantie

Paklijst autovakantie

Als je met de auto op vakantie gaat zijn er een aantal spullen die je liever niet wilt vergeten, zoals vignetten en milieustickers.

Verplicht mee in de auto

Verplicht mee in de auto

Check van tevoren hoe het zit op jouw bestemming en voorkom onnodig oponthoud of boetes over de grens.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!