Hoe werkt de tolbadge?

Op deze pagina leggen we je uit hoe de tolbadge werkt. Deze informatie geldt voor alle twee de beschikbare varianten: de tolbadge Frankrijk, Spanje, Portugal én Italië. 

Hoe werken de tolpoortjes?

Hoe werkt de tolbadge?

Zodra je de tolbadge in een van onze winkels hebt aangeschaft en deze op jouw naam is gezet, kun je het apparaatje op je voorruit plaatsen achter de achteruitkijkspiegel. Vanaf dat moment kies je voortaan de rijstroken voor automatische tolheffing. Check van tevoren even per land welke rijstrook je moet hebben.

De Kampioen maakte een video hoe de tolbadge werkt. 


Plaatsen van de tolbadge

De tolbadge moet achter de achteruitkijkspiegel geplakt worden in het midden van de ruit. Dus niet aan de linker- of rechterkant van de ruit en bij voorkeur op een open stuk ruit zonder stickers. Wellicht ten overvloede: de badge moet aan de binnenkant van de ruit geplakt worden. Auto’s uitgerust met voorruitverwarming of zon(hitte)werend glas dienen de badge te plaatsen op het gebied rondom de spiegel met zwarte stippeltjes. Dit stuk is namelijk niet verwarmd of thermisch waardoor het signaal goed bereikt kan worden.

Afrekenen

De tolbadge is persoonlijk en gekoppeld aan jouw bankrekeningnummer en kentekennummer. De kosten worden automatisch aan het einde van de lopende maand van je rekening afgeschreven. Wanneer je geen gebruik maakt van de tolwegen worden er ook geen kosten afgeschreven. Je kunt een persoonlijk account aanmaken op area-enligne.com. Hier zie je terug welke trajecten je hebt gereden en wat de kosten zijn.

Welke strook moet je kiezen?

 

Frankrijk

Dit herken je aan de grote oranje t boven de poortjes. Er zijn 3 soorten zones:

 1. Mixed zone: hier wordt contante betaling, betaling per creditcard en in geval van oranje t ook de badge geaccepteerd (langere wachttijden).
 2. Reserved zones: (met oranje t) hier kan alles doorheen, ook hoge en grote trucks. Geschikt voor voertuigen hoger dan 2 meter.
 3. Reserved zone: (Réservé) met een hoogtebeperking van max. 2 meter. Snelle doorgang met tolbadge, vaak aan de linkerkant van de tolstations te vinden, uitsluitend voor voertuigen uit klasse 1 (max. 3500 kg).

Spanje

 1. Exclusieve tolbanen: Deze rijstroken zijn uitsluitend gereserveerd voor gebruikers met een tolbadge. Deze rijstroken bevinden zich aan het einde van de tolweg. Deze rijstrook wordt aangegeven door een blauwe cirkel met een "T" –logo.
 2. Gemengde tolbanen: Dit zijn rijstroken waar, naast de tolbadge ook andere vormen van betaling, zoals creditcard of contant geld, mogelijk zijn. Deze rijstrook wordt aangegeven door een blauw vierkant met een "T" –logo.

Portugal

 1. "Vías aderentes": Op de Portugese snelwegen worden de Via Verde-banen aangeduid met een signaal dat door een "V" op een groene achtergrond wordt gevormd. De maximale toegestane snelheid bedraagt 40-60 km/h. Deze rijstroken zijn uitsluitend bestemd voor gebruikers met de tolbadge. Er zijn geen slagbomen.
 2. Elektronische tol (ex-SCUT): Deze rijstroken, met uitsluitend elektronische tol, zijn aangeduid met de verwijzing "alleen elektronische tol". Ook hier kun je terecht met je tolbadge.

Italië

 1. Exclusieve Telepass-tolbanen: Deze rijstroken zijn uitsluitend gereserveerd voor gebruikers met een tolbadge. Deze rijstrook wordt aangegeven op een geel bord met het Telepass logo.
 2.  Gemengde tolbanen: Dit zijn rijstroken waar, naast de tolbadge ook andere vormen van betaling, zoals creditcard of contant geld, mogelijk zijn. Deze rijstrook wordt aangegeven met een blauw bord met het T(elepass) logo.
 3. Free Flow systeem: Houd er rekening mee dat de Autostrada Pedemontana Lombarda (A36 en delen van de A59 en A60, zie https://apl.pedemontana.com/ een tolsysteem zonder tolpoort gebruikt. Gebruik de rijstroken gemarkeerd met het Telepass-logo: een geel bord met het woord Telepass in blauw. Je kenteken wordt hier automatisch geregistreerd.

Handige info voor vertrek en na thuiskomst

 • Plaats de badge in de auto als je naar Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië gaat.
 • Kies voor de rijstroken voor automatische tolheffing.
 • Rijd maximaal 30 km/h in deze strook in Frankrijk en Spanje. De maximale snelheid in Portugal op de tolstrook is 40-60 km/h.
 • Zodra de badge niet gebruikt wordt, leg deze in de verpakking thuis op een droge plaats.
 • De badge mag uiteraard niet nat worden, dat is schadelijk voor de werking.
 • Algemeen: ga voorzichtig om met de tolbadge.

De voordelen van de tolbadge

 • Geldig in héél Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië
 • Aparte rijstroken, dus tijdbesparing.
 • Geen contant geld of creditcard nodig.
 • Betalen bij 300+ parkeerterreinen en -garages in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.

De kosten

 • De gebruikskosten zijn € 3 per maand, per land in de maanden dat je de badge gebruikt, naast de toltarieven op jouw traject. Wanneer je kiest voor een e-factuur ontvang je € 0,50 korting per factuur.
 • De geldende toltarieven.
 • Aanschaf van de badge (verschilt per variant)
Type tolbadge Ledenprijs Niet-ledenprijs
Frankrijk/Spanje/Portugal 17,95 19,95
Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië 21,95 23,95

* De tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië is voor mensen die regelmatig naar Frankrijk, Spanje, Portugal en/of Italië reizen (gemiddeld 1 keer per 2 jaar.). Dit aangezien er een contract afgesloten moet worden. Je kunt ook met contant geld of creditcard betalen bij de tolpoorten.

* Wanneer de badge langer dan 24 maanden niet wordt gebruikt, worden er wel administratiekosten berekend van € 10,-.

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden kun je hier downloaden als pdf.

Contact en vragen

Indien je vragen hebt, kun je onze veelgestelde vragen bekijken. Is je vraag niet beantwoord, dan kun je die stellen aan het ANWB Leden Service Center, tel. 088 269 2222. Je kunt ook het contactformulier invullen op onze website. Wij adviseren je om het badgenummer en je klantnummer bij de hand te houden dan wel te vermelden op het contactformulier

Ook handig om te weten over de tolbadge: