Naar artikel

Hoe werkt de tolbadge?

Ga je binnenkort met de auto op reis in Europa? Dan maakt de tolbadge van ANWB je het gemakkelijk. Op deze pagina vind je alle informatie over het gebruik van de tolbadge. Bekijk de video en krijg binnen 2 minuten antwoord op alle veelgestelde vragen!


1. Account aanmaken bij Fulli (voorheen Mango Mobilités)

De tolbadge is persoonlijk en gekoppeld aan jouw bankrekeningnummer en kenteken. De badge kun je na aankoop direct gebruiken. Maak ook gelijk een account aan bij Fulli, dit kan 2 à 3 dagen na je aankoop. Volg dit stappenplan:

2. De tolbadge plaatsen

Bij de auto/camper:

De tolbadge plak je achter de achteruitkijkspiegel in het midden van je voorruit. Auto’s met voorruitverwarming of zonwerend glas plakken de badge in het gebied rondom de achteruitkijkspiegel met zwarte stippeltjes. Dit stuk is namelijk niet verwarmd of thermisch waardoor het signaal goed bereikt kan worden.

Bij de motor:

Plak de badge op een scherm (aan de binnenzijde). Haal de badge er wel af wanneer er geen toezicht op de motor is in verband met diefstal. Als dit niet mogelijk is, mag de badge ook in de borstzak van je motorjack dragen worden of in een transparante tanktas.

Advies

Wij adviseren om de badge bij thuiskomst in de verpakking te bewaren. Zo heeft de badge het minst last van weersinvloeden en radiostralen en kan de badge minder gemakkelijk gestolen worden. Ook wanneer je bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje, Portugal of Italië bent en de auto tussentijds verlaat, kun je de tolbadge het beste uit de auto halen om diefstal te voorkomen. De batterij van de tolbadge gaat ongeveer 7 jaar mee.

3. De juiste rijstrook kiezen bij de tolpoort

Bekijk per land welke rijstrook je moet kiezen als je een tolbadge hebt.

4. Hoe het werkt bij de tolpoort

De maximale snelheid, waarmee je door de tolpoort mag, is per land verschillend.

  • Frankrijk: 30 km/h.
  • Spanje: 30 km/h.
  • Portugal: 40-60 km/h.
  • Italië: 30 km/h.

Om een goede doorstroom te hebben bij de detectiepoortjes houd je minimaal 4 meter afstand van je voorganger. De poortjes detecteren ook of je voertuig een eventuele aanhanger, camper en/of caravan is. De breedte van de tolpoorten zit tussen de 2.85 en 3 meter. Let er dus op dat je voertuig met evt. aanhanger niet breder is dan 2.85 meter. Er is geen maximale lengte.

Afrekenen

De tolbadge is persoonlijk en gekoppeld aan jouw bankrekeningnummer en kentekennummer. De factuur gaat over de voorlopende maand(en) en wordt halverwege de daarop volgende maand automatisch van je bankrekening afgeschreven. Wanneer je geen gebruik maakt van de tolwegen worden er ook geen kosten afgeschreven. Zie het kopje 'Kosten' hieronder voor meer informatie. Je kunt je facturen terug vinden in je Fulli-account.

Kosten
  • De gebruikskosten zijn € 3 per maand, per land in de maanden dat je de badge gebruikt, naast de toltarieven op jouw traject. Wanneer je kiest voor een e-factuur ontvang je € 0,50 korting per factuur.
  • Wanneer de badge langer dan 24 maanden niet wordt gebruikt, worden er eenmalig administratiekosten berekend van € 10.
  • De geldende toltarieven in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.
Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden kun je hier downloaden als pdf.

Meer informatie over de tolbadge

Veelgestelde vragen over de tolbadge 
Wordt een caravan meegenomen in de tolberekening? Waar moet de tolbadge geplaatst worden? Hier vind je antwoord op al je vragen over de tolbadge.
Ook handig: betalen in parkeergarages met de tolbadge 
Je kunt met je tolbadge automatisch betalen bij 1.200 Franse, Spaanse, Portugese en Italiaanse parkeergarages en -terreinen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf8,35per maand
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB doorlopende reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 ANWB Hulp en 5% Korting voor leden