Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

11 tips om te slapen in het vliegtuig

Veel mensen hebben tijdens een lange vlucht moeite om in slaap te vallen. En als je dan eenmaal slaapt, krijg je last van je nek...De mensen bij EUclaim zijn frequente vliegers en hebben 11 handige slaaptips voor in het vliegtuig verzameld.

1. Keuze voor een stoel

Tegenwoordig is het bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mogelijk om zelf een stoel te kiezen. Wees verstandig en kies een goede stoel, bij voorkeur een stoel aan het raam. Niet alleen kun je lekker tegen het raam leunen, maar belangrijker je wordt niet gestoord door je buren wanneer deze naar het toilet willen.

2. Oordopjes

Met honderden mensen in een cabine zitten is vaak niet de rustigste plek. Zorg dat je voor je reis goede oordopjes aanschaft die het geluid zullen dempen. Je vindt bij de ANWB al prima geluiddempende oordopjes voor een paar euro. Een kleine investering maar bijzonder effectief.

3. Kies je buren

Als je met gezelschap reist, zorg er dan voor dat je naast elkaar zit. Niet alleen weet je dat je niet naast iemand zit die je nachtrust storen zal, maar ook vallen de meeste mensen beter in slaap in gezelschap van mensen die bekend zijn.

4. Contactlenzen uit

Mensen met contactlenzen doen er goed aan om deze voor de vlucht uit te doen. De droge lucht in een vliegtuig kan er namelijk voor zorgen dat je ogen behoorlijk irriteren na verloop van tijd.

5. Draag prettige kleding

We willen niet zeggen dat je per se een trainingspak aan moet, maar kies je kleding wel met enige zorg. Een iets te strakke spijkerbroek kan er tijdens een lange vlucht voor zorgen dat je net niet lekker in slaap valt. De temperatuur in het vliegtuig wil nog weleens iets te warm of iets te koud zijn. Het is daarom aan te raden om je in laagjes te kleden, zodat je je goed kunt aanpassen aan de temperatuur.

6. Reiskussens

Bij de ANWB zijn ze te koop: de reiskussens. Slapen in een stoel is niet voor iedereen even makkelijk, vandaar dat de ondersteuning van een reiskussen een goede hulpmiddel kan zijn. Ook voorkomt het dat je door gebrek aan ondersteuning met een stijve nek wakker wordt.

7. Muziek

Naast oordopjes kan het opzetten van goede muziek ook helpen bij het afsluiten van storend geluid. Zorg ervoor dat je voor de vlucht een mooie afspeellijst hebt samengesteld voor het slapen gaan. Rustige muziek of zelfs natuurgeluiden kunnen je helpen te ontspannen.

8. Licht uit

Een mens slaapt beter in een donkere ruimte en juist dat is niet altijd het geval in een vliegtuigcabine. Neem daarom een slaapmasker mee om je lekker af te sluiten van het storende licht.

9. Slapen met een lege maag

Een knorrende maag kan je slaap flink verstoren. Om dit te voorkomen raden wij aan om zelf wat snacks mee te nemen. Een koek of wat nootjes helpen het ergste hongergevoel te stillen, waardoor je met een rustig gevoel kunt gaan slapen.

10. Beenruimte vrijhouden

Veel mensen nemen een tas mee naar hun plek in het vliegtuig, en plaatsen deze onder de stoel voor hen. Dit zorgt ervoor dat je minder beenruimte hebt, wat in het begin van de vlucht wellicht niet zo’n probleem is, maar na verloop van tijd begint het te irriteren. Probeer daarom zo veel mogelijk de ruimte vrij te houden om een ontspannen houding aan te nemen.

11. Drink niet te veel cafeïne

Zeker voor mensen die moeite hebben in slaap te vallen, is het aan te raden om geen of weinig cafeïne houdende dranken te nuttigen. Sla dat kopje koffie voor de vlucht eens over, hoe verleidelijk het ook ruikt. Het zal zeker helpen om de slaap te vatten.

Meer tips voor jouw vakantie

Vliegen met (kleine) kinderen 
Met het hele gezin op vliegvakantie. Hoe doe je dat? Wij geven je tips voor een ontspannen vlucht met (kleine) kinderen.
Op verre reis? Hier moet je op letten 
We geven je wat gouden tips om een onbezorgde vakantie tegemoet te gaan. Van een visum aanvragen tot de juiste dekking van je reisverzekering.
Sneller inchecken op het vliegveld 
Met deze praktische en handige tips gaat het inchecken op het vliegveld een stuk sneller!

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.