Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips sneller inchecken op het vliegveld

Er zijn periodes dat reizigers te maken krijgen met langer oponthoud op, bijvoorbeeld, Schiphol. Voor een zo spoedig mogelijke passage hebben we een aantal handige tips verzameld hoe het inchecken een stuk sneller gaat deze vakantie.

1: Check thuis in

Dat kan via de site of de app van je luchtvaartmaatschappij. Bijkomend voordeel: je kan je eigen stoel en wellicht extra opties zelf kiezen, zoals speciale maaltijden. Je boarding pass kan je uitprinten, of elektronisch laten verzenden naar je smartphone. Scheelt weer papier. Bij sommige maatschappijen kan je je bagagelabels ook uitprinten. Hoef je je koffers alleen nog maar te droppen!

2: Controleer of je reisdocumenten nog geldig zijn

Check ruim voor vertrek of je paspoort/identiteitskaart/visum nog geldig is. Voor vragen over je reisdocumenten kun je terecht bij de Rijksoverheid of kijk in onze landeninformatie

3: Reserveer online een parkeerplek

Met een online reservering ben je in de drukke vakantieperiode zeker van een plek die bij je past. Vul je gewenste data in en je ziet meteen welke parkeerproduct de beste match is. Bovendien geldt: hoe eerder je reserveert, hoe goedkoper je parkeert. 

4. Bij voorkeur alleen handbagage

Voor een weekje vakantie, is – geloof ons- een rolkoffertje, dat als handbagage in het toestel mag, ruim voldoende. Hij kan niet alleen gratis mee, maar je kunt ook – als je thuis, hebt ingecheckt - in één keer door naar de veiligheidscontrole en bij aankomst hoef je uiteraard niet bij de bagageband te wachten. Grappig: cabinebagage moet aan bepaalde normen voldoen, maar in de praktijk blijkt grondpersoneel veel minder streng bij (middelgrote) rugzakken.

Check van tevoren de regels voor handbagage

Vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 ml zijn geen probleem. Stop ze wel  in een doorzichtig sluitbaar zakje van maximaal 1 liter. Scharen, nagelvijlen en andere scherpe voorwerpen mogen alleen aan boord in ruimbagage. Meer weten?

Bekijk de officiële regels voor handbagage

5: Alles in de bak bij de security 

Bij de veiligheidscontrole willen ze dat je bijvoorbeeld je laptop en je vloeistoffen (in een doorzichtige zakje!) apart aanbiedt. Reserveer hier een apart compartiment voor in je handbagage, zodat je ze snel tevoorschijn kan toveren. Zo voorkom bovendien je dat je iets vergeet en dat je koffertje richting de extra controle rolt. Ideaal: met name op Schiphol komen steeds meer slimme scanapparaten, waarbij je je handbagage niet meer hoeft uit te pakken.

6: Trek geen hoge schoenen, of laarzen aan

Ben je eindelijk door dat controlepoortje bij de security na lang wachten, moeten je schoenen uit voor een nieuwe controle. Dat kost tijd. De stelregel is, dat het security-personeel schoeisel dat hoger dan de enkels komt, nog een keertje door de scanner wil halen.

7: Volg de aanwijzingen van het personeel

Het grondpersoneel dat de passagiers bij de security en de grenscontrole in goede banen leidt, is er niet voor niets. Zij weten welke rij het beste doorstroomt en wanneer er een nieuw loket of security-station opengaat. Wees niet eigenwijs en volg vooral hun aanwijzingen. Mocht je je vlucht bijna missen: zij kunnen je ook helpen.

8: Hou je paspoort en boardingpass altijd bij de hand

Op een luchthaven moet je je paspoort en boardingpass meerdere keren kunnen tonen. Deze begraven in je handbagage is dan ook onhandig, draag ze altijd op, bij, of in je kleding. Sterker nog: geneer je vooral niet voor dat handige nektasje, waar ze perfect in kunnen.

9: Voer je paspoortnummer correct in bij de boeking

Als je naar de Verenigde Staten reist, heb je bijna altijd een ESTA-toestemming nodig. Bij deze ESTA-aanvraag moet onder meer een paspoortnummer ingevuld worden. Beruchte valkuil is hier, dat mensen vervolgens een nul op hun paspoort aanzien voor de letter O en deze dan op hun ESTA-formulier invullen. Maar omdat de letter O dus niet in de nummering van Nederlandse paspoorten voorkomt, volgt er een mismatch en is inchecken voor de vlucht onmogelijk, waarna je de online papierwinkel opnieuw door moet om de fout te herstellen. Zo kan je je vlucht missen. Dus vul bij de ESTA (en andere visa) nooit de letter O bij je paspoortnummer in.

10: Word lid van Frequent Flyer-programma

Vlieg je vaker, dan loont het om lid te worden van een Frequent Flyer-programma van een vliegmaatschappij. Afhankelijk van je deelnemers-niveau,  krijg je dan recht op diverse privileges, zoals toegang tot de priority-rij bij de security, die aanmerkelijk sneller oplost.

Of probeer Privium

Met een Privium-abonnement (vanaf 130 euro per jaar) kan je ook met voorrang door de security en dankzij de irisscan ga je ook veel sneller langs de grenscontrole. Nadeel: het werkt alleen op Schiphol.

11: Doe research via de apps

Zowel Schiphol, Eindhoven als Rotterdam Airport hebben een app. Daarop kan je zien waar je kan parkeren, bij welke balie je moet inchecken en of je vlucht op tijd vertrekt. Soms kan je zien wat de piekdagen zijn en zelfs hoe lang de wachttijden zijn bij de security. Eén blik op je smartphone voorkomt (ver)dwalen op de luchthaven.

12: Een open deur - Kom op tijd!

De adviestijd hoe lang van tevoren aanwezig te zijn in de vertrekhal, kan verschillen per vlucht. De luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt geeft het meest actuele advies. Check van tevoren de verwachte verkeersdrukte onderweg naar de luchthaven of eventuele vertragingen op het spoort wanneer je met de trein reist.

Ook handig voor jouw vakantie

Dit zijn de regels voor vliegen met handbagage 
Als je gaat vliegen met alleen handbagage moet je je houden aan (soms) strenge regels. Bekijk de regels.
Vliegvakantie voorbereiden 
Je gaat op vliegvakantie, maar waar moet je dan allemaal op letten. We helpen je van A tot Z, van hoe je op het vliegveld komt tot je bagage zo slim mogelijk inpakken.
Slim inpakken doe je zó 
Van autovakantie tot vliegvakantie. Met onze paklijsten weet je zeker dat je alles bij je hebt!

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.