Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips goedkoop tanken buitenland

Onderzoek: Tanken van de snelweg

Hoe vind je een goedkoop tankstation op weg naar je vakantiebestemming? En hoe tank, snack en drink je het goedkoopst? De Kampioen geeft 10 tips om goedkoper te tanken in het buitenland.

Een tankstation buiten de snelweg vinden

1: De makkelijkste manier is je navigatiesysteem gebruiken. Via het menu kun je navigeren naar de dichtstbijzijnde benzinestations. (Let dan op de afstand/tijd vanaf de snelweg). Dan weet je echter nog niks over de prijzen.

2: Voor die prijzen raadpleeg je dan weer een brandstof-app.  Daarmee vind je de tarieven van tankstations in de buurt. Voor elk land zijn is er wel een goede. De ADAC heeft er een voor Duitsland, in Frankrijk is er Zagaz en met de ANWB Onderweg-app vind je de goedkoopste tankstations in Nederland.

3: Er zijn niet alleen apps, maar ook veel websites voor het vinden van brandstofprijzen. Bijvoorbeeld voor Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Dat gaat op een telefoon wat trager dan een app. Daarom is dit niet onze voorkeursmethode. Wel handig om thuis alvast naar prijzen te zoeken. (zie punt 5)

4: Je kunt het ook op de bonnefooi proberen, door lukraak af te slaan. In de meeste gevallen is dat geen goed idee, maar in Duitsland of Oostenrijk wil het nog wel eens werken. In Duitsland kun je op de Autobahn ook letten op de borden ‘Autohof’. Deze grote tankstations zitten vlakbij de snelweg en zijn altijd goedkoper dan de Rästatten direct aan de snelweg.

5: Ook met Google Maps kun je voor vertrek op zoek gaan naar goedkope stations. Eerst zoek je naar tankstations/Tankstelle/gasolineras/stations-service etc. op logische plekken langs je route, vervolgens vind je de prijzen via de eerder genoemde sites of apps. Een nogal omslachtige manier, maar wel effectief als je zeker wilt zijn van een voordelige tankbeurt.

6: Ook met goed kijken kun je besparen. Zo kun je in Frankrijk bijv. op de uitkijk zijn voor een supermarkt van Leclerc of Hypermarché langs de snelweg. Daar tank je sowieso fors goedkoper dan aan een snelwegstation.

Besparen op de snelweg

7: In sommige landen worden de brandstofprijzen van tankstations langs de snelweg aangegeven met grote borden. Vooral in Italië zagen we zo grote verschillen, tot wel 20 cent per station.

8: Natuurlijk kun je besparen door eten en drinken zelf mee te nemen. Maar hoeveel? Een gezin bespaart makkelijk € 50 aan snacks en drankjes op een volle dag rijden. Koop je wél proviand langs de snelweg, let dan op waar. Want drankjes en snacks vaak nog iets duurder in een snelwegrestaurant dan in een tankshop. Niet zelden gesitueerd in hetzelfde gebouw.

9: Neem naast koude drankjes en snacks een thermoskan koffie mee. Want snelwegkoffie is (behalve in Italië) behoorlijk aan de prijs. Helemaal in Zwitserland: daar kost een kopje koffie langs de snelweg al snel € 5. Zo bespaar je met je één thermoskan al snel een tientje of twee.

10: In Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, België en Duitsland moet je betalen voor het toilet bij de meeste snelwegstations. In ruil daarvoor krijg je dan een voucher voor tankshop/restaurant. Ga daarom altijd naar het toilet vóór je inkopen doet. Anders zit je opgescheept met vouchers die je nooit meer inlevert. In Italië, Spanje, Luxemburg en Frankrijk zijn toiletten langs de snelweg vaak gratis.

 

Meer tips voor onderweg

Verkeersinformatie buitenland 

Vind alle verkeersinformatie van diverse Europese landen: drukke wegen, zwarte zaterdagen, knelpunten, alternatieve routes en piekuren.

Op vakantie - plan je route 

Van routeplanner tot navigatietips. Plan van tevoren je route en arriveer snel, veilig en zonder omwegen op je vakantiebestemming.

Milieustickers en -zones in Europa 
Ga je met de auto Europa in, controleer dan van tevoren of er milieuzones zijn en of je een milieusticker of vignet nodig hebt.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.