Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

8 redenen waarom je op tijd moet beginnen met je reisvoorbereiding

Ga snel naar:

  1. Levertijd milieustickers en tolvignetten
  2. Beperkte voorraad tolbadge in winkels
  3. Wachttijd paspoort aanvragen
  4. Schaarste huurauto's richting de zomervakantie
  5. Annuleringsverzekering verplicht binnen aantal dagen na boeking afsluiten
  6. Herhalen van vaccinaties
  7. Extra kosten late aanvraag visum
  8. Regel toestemmingsformulier reizen met minderjarige kinderen

 

1. Milieustickers en tolvignetten hebben levertijd

Ga je met de auto op vakantie in Europa? Denk er dan aan dat je bijvoorbeeld voor Frankrijk en Duitsland een milieusticker nodig kunt hebben. Veel andere Europese bestemmingen hebben tolwegen. Voor Oostenrijk en Zwitserland is een tolvignet voor de meeste wegen verplicht. Dit is bij de ANWB verkrijgbaar. Meer informatie over de milieuzones en tol per land vind je in de ANWB Reiswijzer.

Bestel tolvignet 

2. Tolbadge kan door populariteit schaars worden in de winkel

Een andere handige uitkomst voor tolwegen is de tolbadge. Dit is een elektronisch apparaatje voor in je auto of op de motor. Hiermee hoef je niet meer te stoppen bij tolpoorten en kan je snel doorrijden. In de ANWB Winkels is een tolbadge verkrijgbaar voor Frankrijk, Spanje, Portugal (en Italië). De ervaring leert dat de tolbadge elk jaar erg populair is, met lange wachtrijen en -tijden in de winkels voor de zomervakantie. Slim om de drukte voor te zijn en hem in april of mei al in huis te halen.

Tip: Bestel de tolbadge online

Je kunt ook kiezen voor de tolbadge die je online kunt bestellen, deze heeft ruime voorraad. Éxtra handig als je naar Kroatië gaat, want deze tolbadge is ook daar geldig.

Bestel tolbadge 

Meer over de tolbadges 

3. Langere wachttijd bij paspoort aanvragen

De overheid verwacht dit jaar een stijging in het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten. In 2014 is de geldigheidsduur aangepast van 5 naar 10 jaar. Vanaf dit jaar verlopen de eerste reisdocumenten dus. De drukte verschilt uiteraard per gemeente en per periode. Check of jij jouw paspoort moet vernieuwen dit jaar en maak op tijd een afspraak bij je gemeente.

Wist je dat bij veel verre bestemmingen je paspoort nog een aantal maanden geldig moet zijn na thuiskomst? Check hoe het met jouw vakantieland zit in de ANWB Reiswijzer.

4. Huurauto's schaarser richting de zomervakantie

De afgelopen jaren waren huurauto’s erg schaars. Ook zijn door de inflatie de huurprijzen hoger dan een aantal jaren geleden. Zoek op tijd uit wat je kunt verwachten en reserveer snel. Hier heb je een creditcard voor nodig. Heb je die niet? Bekijk dan eens de creditcards van de ANWB.

Zoek en boek huurauto 

5. Annuleringsverzekering afsluiten na boeken

Een annuleringsverzekering moet je binnen een aantal dagen na het boeken van je reis hebben afgesloten, anders worden annuleringskosten niet gedekt. Handig is het altijd: als je bijvoorbeeld je baan kwijtraakt, complicaties krijgt bij een zwangerschap of jij en je partner uit elkaar gaan, zijn dat geldige annuleringsredenen. De reisverzekering dekt onvoorziene uitgaven als je op vakantie bent. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor een repatriëring of als je onverhoopt tijdens je vakantie naar het ziekenhuis moet. Kijk goed welke aanvullende dekkingen je bij je verzekering nodig hebt. Niet altijd worden medische kosten vergoed en die kunnen in het buitenland extreem veel hoger zijn. 

Reis- en annuleringsverzekering afsluiten 

6. Sommige vaccinaties moeten vooraf worden herhaald

Via de GGD kun je checken of je voor jouw vakantiebestemming gevaccineerd moet worden. Helaas kun je tijdens een kort verblijf al ziek worden. Waarom je hier ruim van tevoren naar moet kijken? Sommige inentingen moeten worden herhaald voordat ze effectief zijn. Meer informatie over vaccinaties voor je vakantie.

7. Visum te laat aanvragen betekent extra kosten

Als je voor jouw bestemming een visum nodig hebt, check dan vooraf even in de ANWB Reiswijzer hoe lang van tevoren je dat moet aanvragen. Voor de meeste landen geldt: niet eerder dan drie maanden voor vertrek. Stuur je te vroeg een aanvraag in, dan zal de ambassade de aanvraag niet in behandeling nemen en op eigen kosten aan je retourneren. Te kort van tevoren aanvragen wil je ook niet, dan kan een spoedprocedure nodig zijn om op tijd een visum te krijgen. En daaraan zijn meestal hogere kosten verbonden.

Visum aanvragen 

8. Toestemmingsformulier voor reizen met minderjarige kinderen

Je mag niet met een kind jonger dan 18 jaar naar het buitenland reizen zonder toestemming van de ouders. De Koninklijke Marechaussee besteedt extra aandacht aan kinderen die de grens over gaan en met dit toestemmingsformulier controleren ze wie er gezag heeft en of er toestemming is. Reis je bijvoorbeeld met je kind zonder de andere ouder of met je kleinkinderen naar het buitenland, regel dan zo'n toestemmingsformulier voor je reis.

Meer informatie toestemmingsformulier 

Misschien vind je dit ook interessant

 ANWB Onderweg app 

Navigeer in het buitenland, vind de goedkoopste brandstof of laadpaal, bekijk tolkosten, check files of meld pech.

Slim inpakken doe je zó 
Van autovakantie tot vliegvakantie. Met onze paklijsten weet je zeker dat je alles bij je hebt!
Bekijk al het reisaanbod 

Zin in vakantie? Bij ANWB vind je een divers reisaanbod dat altijd aansluit bij jouw wensen. Van rondreizen in Europa tot groepsreizen in Azië.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.