Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Wat moet er mee in de auto in Polen?

Wist je dat wanneer je met de auto in Polen rijdt, je verplicht bent om een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een brandblusser bij je te hebben? We hebben de dingen die verplicht mee moeten in de auto op een rijtje gezet.

Verplicht mee onderweg

Verplicht in de auto

  • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. 
  • Veiligheidshesje - Iedereen die in Polen bij in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht langs de weg loopt buiten de bebouwde kom (bijvoorbeeld bij pech of een ongeval), is verplicht om een reflector, kleding met reflecterende strepen of een veiligheidshesje te dragen. De ANWB adviseert bestuurders daarom voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • Brandblusser - Het is verplicht een brandblusser in de auto te hebben.

Advies

  • Verbanddoos - Bestuurders wordt geadviseerd een verbanddoos mee te nemen. Naar verwachting wordt het in Polen in de loop van 2019 verplicht een verbanddoos mee te nemen in de auto.
  • Reservelampen - Het meenemen van reservelampen wordt geadviseerd.
  • Let op: Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek en brandblusser) aanwezig is en zorg voor veiligheidshesjes voor alle inzittenden. Ook een antidiefstalsysteem en spatlappen achter behoren in een Poolse huurauto tot de verplichte uitrusting.
  • Controleer ook welke artikelen verplicht zijn in de landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.

Verplicht op de motor

  • Veiligheidshesje - Iedereen die in Polen bij in het donker of bij slecht zicht langs de weg loopt buiten de bebouwde kom (bijvoorbeeld bij pech of een ongeval), is verplicht om een reflector, kleding met reflecterende strepen of een veiligheidshesje te dragen. Motorrijders wordt daarom aangeraden een veiligheidshesje mee te nemen op de motor voor zichzelf en een eventuele passagier.

Bijzonderheden

  • Antidiefstalsysteem en spatlappen achter - In een (huur)auto met een Pools kenteken zijn ook spatlappen achter en een antidiefstalsysteem verplicht.

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!