Naar artikel

Wat moet er mee in de auto in Polen?

Wist je dat wanneer je met de auto in Polen rijdt, je verplicht bent om een gevarendriehoek en een brandblusser bij je te hebben? We hebben de dingen die verplicht mee moeten in de auto op een rijtje gezet.

Verplicht in de auto

 • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben.
  • Gebruik van een gevarendriehoek bij pech of een ongeval is verplicht als je auto stilstaat op de weg en het zicht minder is dan 100 m en als je auto een obstakel vormt voor het overige verkeer.
  • Plaats de gevarendriehoek op auto(snel)wegen ongeveer 100 m en op overige wegen 30-50 m achter je auto (ook als de waarschuwingslichten zijn ingeschakeld). Plaats de gevarendriehoek binnen de bebouwde kom achter de auto (op een hoogte van maximaal 1 m) of boven op de auto.
 • Veiligheidsvest - Iedereen die in Polen bij in het donker of bij slecht zicht langs de weg loopt buiten de bebouwde kom (bijvoorbeeld bij pech of een ongeval), is verplicht om een reflector, kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen.
  • De ANWB adviseert bestuurders daarom voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen in de auto.
  • In Europa moet een veiligheidsvest voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
 • Brandblusser - Het is verplicht een brandblusser in de auto te hebben en deze op een goed bereikbare plek te bewaren (dus niet in de kofferbak).
Advies
 • Verbanddoos - Bestuurders wordt geadviseerd een verbanddoos mee te nemen.
 • Reservelampen - Het meenemen van reservelampen wordt geadviseerd.
 • Let op: Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek en brandblusser) aanwezig is en zorg voor veiligheidsvesten voor alle inzittenden. Ook een antidiefstalsysteem en spatlappen achter behoren in een Poolse huurauto tot de verplichte uitrusting.
 • Controleer ook welke veiligheidsuitrusting verplicht is in de landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.

Verplicht op de motor

 • Veiligheidsvest - Iedereen die in Polen bij in het donker of bij slecht zicht langs de weg loopt buiten de bebouwde kom (bijvoorbeeld bij pech of een ongeval), is verplicht om een reflector, kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen. Motorrijders wordt daarom aangeraden een veiligheidsvest mee te nemen op de motor voor zichzelf en een eventuele passagier.

Bijzonderheden

 • Antidiefstalsysteem en spatlappen achter - In een (huur)auto met een Pools kenteken zijn ook spatlappen achter en een antidiefstalsysteem verplicht.

Verkrijgbaarheid

 • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 hulp en 5% korting voor leden.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.