Praktisch ter plaatse
Op vakantie? Er zijn altijd dingen waar je rekening mee moet houden. Bekijk hier de praktische informatie voor Noorwegen.
Elektriciteit
Voltage
- 230 volt
Stopcontacten
- Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen niet-geaard (type C) of geaard (type F) zijn.
- Je hebt geen reisstekker of wereldstekker nodig.
Feestdagen
2023 | 2024 | |
Nieuwjaar (Nyttår) | 1 januari | |
Palmpasen (Palmesøndag) | 2 april | 24 maart |
Witte Donderdag (Skjærtorsdag) | 6 april | 28 maart |
Goede Vrijdag (Langfredag) | 7 april | 29 maart |
Pasen (Påske) | 9 en 10 april | 31 maart en 1 april |
Dag van de Arbeid | 1 mei | |
Dag van de Grondwet (Grunnlovsdag) | 17 mei | |
Hemelvaart (Kristi himmelfart) | 18 mei | 9 mei |
Pinksteren (Pinse) | 28 en 29 mei | 29 en 30 mei |
Kerstmis (Julen) | 25 en 26 december |
Feiten en cijfers
Officiële naam
- Koninkrijk Noorwegen / Kongeriket Norge / Kongeriket Noreg
Inwoner
- Noor (m), Noorse (v)
Staatsvorm
- Parlementaire monarchie
- Noorwegen is opgedeeld in 11 provincies.
Overzeese gebiedsdelen
- in het noorden van de Atlantische Oceaan: Jan Mayen, Spitsbergen.
- in het zuiden van de Atlantische Oceaan: Bouvet, Koningin Maudland, Peter I-eiland.
Hoofdstad
- Oslo
Europese Unie
- Noorwegen is geen lid van de Europese Unie.
- Noorwegen is wel aangesloten bij het Akkoord van Schengen.
Taal
- Noors, Nieuw-Noors, Samisch
Aantal inwoners
- 2019: 5,4 miljoen
Oppervlakte
- 323.877 km² (8 keer Nederland)
Inkomen per inwoner per jaar
- 2018: $ 66.000 (NL: $ 50.200)
Gemiddelde levensverwachting
- 2018: 82,3 jaar (NL: 82,1 jaar)
Munteenheid
- Noorse kroon (NOK)
Landcode kenteken
- N
Afstand vanaf Utrecht
- Bergen: 1.375 km
- Oslo: 1.250 km
- Trondheim: 1.748 km
Gezondheid
- Het niveau van de medische zorg in Noorwegen is hoog.
- Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.
- In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.
- Bepaalde gebieden in Noorwegen zijn niet toegankelijk voor een ambulance. Daarom wordt in geval van nood gebruik gemaakt van een reddingshelikopter of reddingsboot. Dit transport moet je zelf betalen als je niet afdoende bent verzekerd.
Corona (COVID-19)
- In een aantal landen gelden maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bekijk voor je op reis gaat het actuele reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.
Noodgevallen
- In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kun je contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland. Het ministerie geeft bovendien informatie via de Reisapp Buitenlandse Zaken.
- Voor informatie en eventuele ondersteuning kun je ook terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Noorwegen.
Europese zorgpas (EHIC)
- De Europese zorgpas oftewel EHIC (European Health Insurance Card) geeft je recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een tijdelijk verblijf in Noorwegen. Als je je EHIC laat zien, weten zorgaanbieders dat je verzekerd bent en waar ze de zorgkosten kunnen declareren. Vaak is het dan niet nodig om zelf zorgkosten voor te schieten.
- De persoonsgebonden EHIC vind je gewoonlijk op de achterkant van de zorgpas van je zorgverzekeraar of in de app van je zorgverzekeraar. Raadpleeg de website van je zorgverzekeraar voor meer informatie over de EHIC.
Geneesmiddelen
- Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept.
- Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.
Medische verklaring
- Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten mogelijk een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).
- Vraag de verklaring tijdig aan.
- Ga voor meer informatie naar hetcak.nl.
Gezondheidsadviezen
Teken
- Let op teken bij het wandelen of kamperen in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.
- In Noorwegen komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst.
- Bescherm jezelf tegen teken! Lees de uitgebreide informatie op anwb.nl/wandelen/voorbereiding/teken.
Muggen
- Muggen komen het meest voor in de zomermaanden op vochtige, windstille plekken bij meren en rivieren, in moerasgebieden en in bossen. In het noorden van Noorwegen (Lapland) komen naast veel muggen ook piepkleine knutten (midges) voor. Bij warm weer kun je ook last krijgen van kriebelmuggen bij stromende rivieren en beekjes en langs de oevers van meren.
- Langs de Noorse kust en in het fjordengebied zijn, dankzij het zoute zeewater, geen muggenplagen.
- Om muggen, knutten en kriebelmuggen te weren is het aan te raden om te zorgen voor een goed insectenwerend middel (vraag ter plaatse naar een goed middel). Draag tijdens wandelingen beschermende kleding en slaap onder een (fijnmazige) klamboe.
- De muggen in Noorwegen brengen geen ziektes over.
Drinkwater
- Het kraanwater is veilig te drinken.
Voedsel
- Encefalitis (zie Teken) kan in zeldzame gevallen worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten of producten die zijn gemaakt van rauwe melk (zoals sommige kazen).
Hygiëne op reis
- Neem hygiëneregels serieus en kijk voor praktische tips op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/gezond-op-reis/hygiene-op-reis.
ANWB Vakantiedokter
- De ANWB Vakantiedokter staat voor je klaar als je medisch advies nodig hebt op vakantie in het buitenland. Je kunt in het Nederlands met een medisch adviseur spreken. Iedereen met een ANWB Reisverzekering kan gebruikmaken van deze dienst via de Alarmcentrale: + 31 70 314 14 14.
- Let op: bel voor noodgevallen het landelijke alarmnummer.
- Voor uitgebreide informatie zie anwb.nl/verzekeringen/reisverzekering/vakantiedokter.
Huisdier op vakantie
- Noorwegen is een hondvriendelijk land. Er zijn talrijke pensions, vakantiehuizen en hotels te vinden waar je met je hond kunt verblijven. Ook op campings is een hond welkom, op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft om medebezoekers geen overlast te bezorgen.
- Met uitzondering van privéterreinen, die met borden duidelijk aangegeven worden, mag een hond bijna overal vrij rondrennen en zwemmen.
- In het voorjaar als het wild jongt, moeten honden aangelijnd blijven in de vrije natuur.
- Er zitten in Noorwegen 'wildremmers' in het wegdek, deze veroorzaken een lichte elektrische schok. Wees hierop bedacht als je hond losloopt. Tevens is het aan te raden bij het toeristenbureau ter plaatse te informeren naar de jachtseizoenen.
- Niet alle restaurants laten honden toe, aangeraden wordt dit van tevoren te vragen.
Identificatie
- Een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip (standaard wordt de ISO microchip 11784/11785 ingebracht) en het bewijs van inenting tegen rabiës. Tevens is er ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.
Gezondheid
- Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiësvaccinatie). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar).
- Let op: De chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (op dezelfde dag mag).
- Honden moeten minimaal 24 uur tot maximaal 120 uur voor aankomst in Noorwegen ontwormd zijn (Praziquantel). De dierenarts moet het gebruikte middel evenals de datum en het tijdstip met stempel in het EU-dierenpaspoort vermelden.
- Blijf je langer dan 28 dagen in Noorwegen dan moet de behandeling met Praziquantel door een Noorse dierenarts herhaald worden.
- Honden en katten hoeven in Noorwegen niet in quarantaine.
- Noorwegen is geen risicogebied, maar een hond of kat kan tijdens de vakantie toch ziek worden als gevolg van teken- of insectenbeten. Er bestaan voldoende preventieve maatregelen. Neem hierover ten minste 4 weken voor vertrek contact op met de dierenarts.
Verboden honden
- Pitbull terriër
- Fila brasiliera
- Tosa Inu
- Dogo argentino
- American Staffordshire terriër
- Tsjechoslowaakse wolfshond
- Kruisingen van hond met wolf
- Voor honden die een gelijkenis met deze honden vertonen zijn de officiële stamboompapieren nodig om het tegendeel te bewijzen.
Huisdieren en vervoer
- In de trein reizen kleine honden gratis mee, honden groter dan 40 cm reizen voor half geld. Ze moeten aangelijnd blijven en mogen niet in de slaap-, restauratie- of kinder-/mindervalidenwagons komen.
- Vervoer met de bus is mogelijk, afhankelijk van de regio waar men zich bevindt. Taxichauffeurs bepalen of ze een hond toestaan in hun taxi.
- Op de veerboot is je hond welkom, informeer eerst naar de regels voor het vervoer van je hond.
- Honden en katten mogen in Noorwegen in de cabine vervoerd worden bij Scandinavian Airlines (SAS).
- De Noorse overheid heeft geen specifieke regels voor het vervoer van een hond of kat in de auto. Je kunt daarom het beste uitgaan van artikel 5 in de Nederlandse Wegenverkeerswet (WvW 1994). Volgens dit artikel mag je een huisdier niet zodanig vervoeren in de auto dat dit tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt of kan leiden.
Jonge dieren
- Dieren jonger dan 3 maanden worden niet toegelaten.
Bijzonderheden
- Er mogen maximaal 5 dieren worden ingevoerd.
- Een huisdier moet bij de grens aangemeld worden.
- Denk er ook aan de regels te bekijken van de landen waar je doorheen reist richting Noorwegen.
- Noorwegen heeft een nieuwe regel ingesteld om de invoer van zwerfhonden tegen te gaan. Dit heeft tot gevolg dat je moet kunnen aantonen dat je hond al ten minste 6 maanden in je bezit is.
Informatie
- Noorse voedsel- en warenautoriteit (Mattilsynet): mattilsynet.no.
- Noorse spoorwegen: vy.no/en/travelling-with-us (zoek op: 'pets on board').
- Landelijk informatiecentrum voor gezelschapsdieren: licg.nl.
Kleding
- Neem luchtige, maar ook warme kleding mee voor wisselende weersomstandigheden. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Een (fleece)trui of vest is handig voor de koele avonden.
- In de wintermaanden is warme kleding, handschoenen, muts, een sjaal en een dikke winterjas nodig. Thermaal ondergoed en schoenen met een rubberen zool zorgen voor extra warmte.
- Neem comfortabele wandelschoenen mee.
Klimaat
- Noorwegen is van noord tot zuid 3000 kilometer lang en kent drie klimaatzones.
- De kuststreken hebben een gematigd klimaat dankzij de Golfstroom. Er valt veel regen doordat het gebied is ingeklemd tussen een groot wateroppervlak en de bergen in het oosten.
- Centraal-Noorwegen kent grote verschillen in zomer- en wintertemperatuur. Sommige dalen zijn zo beschut dat de zomertemperatuur hoog kan oplopen. Er zijn ook dalen die tot de droogste plekken in Europa worden gerekend.
- Enkele hoogvlakten zijn de Hardangervidda en Finnmarksvidda. Op deze boomloze hoogvlakten heerst een bar (toendra)klimaat, met hete droge zomers en extreem lage temperaturen in de winter. Doordat er weinig wind is en het relatief droog is, is de kou te doorstaan.
Praktische tips
Paspoort kwijt
- Je paspoort of ID-kaart kwijtraken tijdens je vakantie is op z'n zachtst gezegd onhandig. Lees wat je kunt doen op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/reisdocumenten/paspoort-kwijt-op-vakantie.
Reisseizoen
- De meeste mensen bezoeken Noorwegen in de zomermaanden, van juni t/m augustus. De dagen zijn dan lang, vooral boven de Poolcirkel.
- Noorwegen is ook in trek als wintersportbestemming. Daarvoor zijn de maanden februari en maart de beste. De hoogste bergpassen zullen pas vanaf eind mei met zekerheid sneeuwvrij zijn.
Schoolvakanties 2022-2023
van | t/m | |
Herfstvakantie | 03-10-2022 | 14-10-2022 |
Kerstvakantie | 21-12-2022 | 02-01-2023 |
Wintervakantie | 20-02-2023 | 10-03-2023 |
Paasvakantie | 03-04-2023 | 11-04-2023 |
Zomervakantie | 19-06-2023 | 18-08-2023 |
- In Noorwegen worden de vakanties enigszins gespreid. De data geven de eerste en laatste dag aan van de vakantieperiodes.
Taal
- Meest gesproken talen: Bokmal, Nynorsk, Samisch (alle officieel)
- Erkende minderheidstalen: Kveens, Romanes
- Bokmal (boekentaal) geldt internationaal als de Noorse standaardtaal.
- Nynorsk (Nieuwnoors) wordt in verscheidene dialecten gebruikt als omgangstaal in enkele dalen.
- Bokmal en Nynorsk behoren tot de Noord-Germaanse tak van de Indo-Europese talen.
- Kveens, de taal van de Kvenen, behoort tot de Fins-Oegrische tak van de Oeraalse talen; Kveens wordt gesproken in enkele dorpen in het uiterste noorden.
- Romanes, de taal van de Roma, behoort tot de Indo-Europese talen.
- Samisch, de taal van de Samen (Lappen), behoort tot de Fins-Oegrische tak van de Oeraalse talen; Samisch wordt gesproken in het noorden.
- Je kunt meestal ook met Engels uit de voeten.