Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB: Nederland blijft favoriete bestemming herfstvakantie

13 oktober 2023

Deze herfstvakantie gaat ruim een kwart van de ANWB-leden op reis in binnen- of buitenland, dit is iets meer dan vorig jaar. Het merendeel viert vakantie in eigen land, populaire buitenlandse bestemmingen zijn Duitsland, Frankrijk en België. Dat blijkt uit een recente vakantiepeiling onder ruim 1.000 ANWB-leden. Vanwege de hoge prijzen verwachten zij dit jaar meer geld uit te geven.

Nederland is voor bijna de helft (48%) van de respondenten de favoriete vakantiebestemming. Provincies Gelderland, Limburg en Drenthe staan daarbij in de top drie. Populaire buitenlandse bestemmingen zijn Duitsland (16%), Frankrijk (11%) en België (8%). Waar vorig jaar veel gekozen werd voor een weekend of midweek, valt dit jaar de keuze op een volle week of langer. Verblijf in een hotel, een huisje of op de camping zijn het meest favoriet. Om op de vakantiebestemming te komen stapt 69 procent in de auto en 19 procent in het vliegtuig.

Op vakantie? Check onze paklijsten 

Hoge prijzen

De hoge prijzen hebben dit jaar voor een deel van de leden minder impact op de herfstvakantieplannen: vorig jaar gaf 20 procent aan te zoeken naar een goedkopere vakantie, dit jaar houdt nog naar 9 procent daar rekening mee. Bij een derde van de leden spelen stijgende prijzen wel een rol. Zij kiezen bijvoorbeeld voor een ander type vakantie of matigen activiteiten tijdens de vakantie.

De helft van de leden geeft tijdens de herfstvakantie 50 tot 150 euro per dag, per persoon uit. Een groot deel van de leden is deze vakantie duurder uit ten opzichte van vorig jaar: de helft geeft 10 tot 50 euro meer uit, 20 procent zelfs 100 euro of meer.

De gratis ANWB Onderweg app helpt je besparen op je uitje of autovakantie. Je vindt in de app alle actuele brandstofkosten in heel Europa. Zo kun je eenvoudig naar de goedkoopste in je buurt.

Dagjes weg in eigen land 

Van de thuisblijvers maakt 19 procent vooraf plannen voor een dagje uit. Zij gaan familie bezoeken, naar het bos of natuurgebied, uit eten, fietsen, wandelen, winkelen of naar een museum. Voor een dagje uit geeft twee derde van de leden maximaal 50 euro uit per persoon. Een kwart van de leden geeft 50 tot 100 euro uit. Op anwb.nl is grote interesse in uitjes als pretparken, dierentuinen, musea en wandel- en fietsroutes in Nederland.

Op pech zit je natuurlijk niet te wachten. Met Wegenwacht Nederland Standaard ben je verzekerd van de beste pechhulp in Nederland. Oók bij pech in je eigen stad of dorp word je weer op weg geholpen. Profiteer nu van 10% korting.

Bekijk Wegenwacht Nederland Standaard 

Goed voorbereid de grens over

Heb je een vakantie buiten Nederland op de planning? Gebruik dan de ANWB Reiswijzer om op te hoogte te zijn van alle regels rondom milieuzones, tolvignetten, maximumsnelheden en meer.

Naar de ANWB Reiswijzer