Reisdocumenten en rijbewijs Nieuw-Zeeland

Ga je op vakantie naar Nieuw-Zeeland? Controleer dan altijd voor de zekerheid even welke reisdocumenten verplicht zijn en hoe het zit met een rijbewijs over de grens. 

Reisdocument

  • Een paspoort is vereist. Het document moet nog 1 maand geldig zijn na vertrek uit Nieuw-Zeeland.

Visum

  • Een visum is niet nodig voor een verblijf van maximaal 3 maanden.

Tussenstop

  • Veel vluchten naar Nieuw-Zeeland hebben 1 of 2 tussenstops (tranfers). Meestal verblijf je dan gedurende een bepaalde tijd op de luchthaven zelf. Er is op meerdere luchthavens echter ook de mogelijkheid een stop-over van langere tijd te maken, bijvoorbeeld:
    • Hongkong, geen visum vereist voor een bezoek van maximaal 90 dagen.
    • Kuala Lumpur (Maleisië), geen visum vereist voor een bezoek van maximaal 90 dagen.
    • Seoul (Zuid-Korea), geen visum vereist voor een bezoek van maximaal 30 dagen.
    • Tokio (Japan), geen visum vereist voor een bezoek van maximaal 90 dagen.
    • China, via de grote luchthavens kun je 72 tot 144 uur visumvrij de omgeving bezoeken op vertoon van een doorreisticket. Zie voor informatie en voorwaarden: travelchinaguide.com/embassy/visa.htm.
  • Voor een tussenstop (transit) in een ander land op weg naar Nieuw-Zeeland: informeer bij het consulaat of consulaire afdeling van de ambassade of er voor dat land een transitvisum nodig is.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in Nieuw-Zeeland:
    • Een retour- of doorreisticket.
    • Bewijs van voldoende financiële middelen voor de verblijfsperiode. Dit kunnen bankafschriften zijn, salarisstrookjes, garanties van de gastheer/vrouw ter plaatse, bewijs van ontvangst studiebeurs, ziektekostenverzekering, beschikbaar contant geld waaronder reischeques en creditcards.
  • Let op: Visumvrij reizen naar Nieuw-Zeeland geldt niet voor reizigers met een strafblad of voor hen die ooit het land zijn uitgezet.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: januari 2019. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Nieuw-Zeelandse ambassade.

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Nieuw-Zeeland. Het IRB model 1949 is vereist.
    Heb je geen IRB, dan moet je rijbewijs voorzien zijn van een Engelse vertaling.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is 1 jaar geldig.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Camper

  • Een rijbewijs B is in Nieuw-Zeeland officieel niet geldig voor het besturen van een camper/motorhome met een gewicht tussen 3500 en 7500 kg. Dit geldt ook voor het hierop gebaseerde IRB. 
  • Voor het rijden met deze campers is het rijbewijs C1 (lichte vrachtwagens en campers tot 7500 kg) of het rijbewijs C (vrachtwagens zwaarder dan 3500 kg) vereist. 
  • In de praktijk wordt het rijbewijs B door de meeste verhuurbedrijven geaccepteerd en bieden de verzekeringsmaatschappijen in dat geval voldoende dekking. Ook de meeste (grote) touroperators bieden voldoende verzekeringsdekking.
  • Huur je een camper, lees dan van tevoren goed de voorwaarden en informeer naar de verzekeringsdekking. Mocht de aangeboden verzekering niet voldoende zijn, informeer dan naar andere mogelijkheden bij de verhuurder/touroperator.
  • Let op: Houd er rekening mee dat je met je rijbewijs B mogelijk onvoldoende ervaring hebt met het rijden in een zwaarder en groter voertuig.
  • Voor informatie over het camperrijbewijs (C1) zie anwb.nl/auto/rijbewijs/camperrijbewijs-c1-halen.

Bromfiets of snorfiets

  • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

  • Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van Nieuw-Zeeland met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische info over Nieuw-Zeeland

Douaneregels
Betalen
Gezondheid
Adressen en telefoonnummers
Internet en bellen
Praktisch ter plaatse
Vervoer
Auto en verkeer