Brexit: wat zijn de gevolgen voor vakantiegangers na 1 januari 2021

Het Verenigd Koninkrijk is op 31 januari 2020 uit de Europese Unie getreden, na een overgangstermijn veranderen per 1 januari 2021 de regels. Wat ga je merken als je op vakantie wil naar het Verenigd Koninkrijk? 

Top 10 Brexit-tips voor de vakantieganger

De belangrijkste regels en praktische zaken per 1 januari 2021 op en rij gezet:

 1. Er komt alleen een visumplicht voor vakantiegangers die langer dan drie maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Voor de gangbare vakantie van een aantal weken is geen visum nodig.
 2. Een ID-kaart wordt geaccepteerd tot 1 oktober 2021, daarna kun je alleen met een geldig paspoort het land in.
 3. De WA-verzekering voor motorrijtuigen zal ook bij ongevallen in het Verenigd Koninkrijk dekking blijven geven bij schade. Wel is het verstandig om de groene kaart bij een verblijf in het Verenigd Koninkrijk op ak te hebben als bewijs dat je over deze verzekering beschikt. Let er op dat de gegevens van je verzekeraar erop zijn vermeld.
 4. Het rijbewijs voor het rijden van een personenauto (met aanhanger) blijft gewoon geldig. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.
 5. Met een Nederlandse bankpas kan je blijven pinnen in het Verenigd Koninkrijk. De commissie die je betaalt voor het opnemen van contant geld, verschilt per bank.
 6. Meenemen van een huisdier: Met name de regels voor het mee terug nemen van een huisdier naar het vasteland worden strenger. Trek voor de benodigde formaliteiten en documenten minimaal 1 maand voorbereiding uit. 
 7. Bellen vanuit het Verenigd Koninkrijk kan duurder worden als de Europese roamingregels niet meer gelden.
 8. Langere rijen bij paspoortcontroles en douane. Burgers uit het Verenigd Koninkrijk gaan strenger gecontroleerd worden. Hierdoor kunnen Nederlandse reizigers ook in langere rijen komen te staan.
 9. Op vakantie naar vakantie naar Schotland, Wales of Noord-Ierland? Deze landsdelen maken deel uit van het Verenigd Koninkrijk en volgen dezelfde regels. Dus ook daarvoor gelden vanaf 1 januari 2021 de nieuwe regels.
 10. De Europese zorgpas EHIC en het recht op medische behandeling komt te vervallen. Zorg daarom dat u een goede reisverzekering heeft.
 11. Geen vlees of zuivel meenemen naar Nederland. Een kleine hoeveelheid poedermelk voor een baby mag wel.

Meer weten over reisdocumenten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je gratis op de ANWB nieuwsbrief vakantie.

Aanmelden