Brexit: weinig zorgen voor vakantiegangers

Het Verenigd Koninkrijk treedt op 31 januari uit de Europese Unie. Wat ga je merken als je dit jaar op vakantie wil naar het Verenigd Koninkrijk? 

Overeen gekomen is dat de bestaande (EU)-regels blijven gelden tot 31 december 2020. Wat er na die tijd gebeurt is nog onderwerp van onderhandeling. Dat betekent dat als je voor dit jaar een vakantie hebt geboekt, je geen wijzigingen in de regels hoeft te verwachten. Een ID-kaart, paspoort, WA-verzekering en rijbewijs blijven gewoon geldig.

Hoe zit het met vakanties in Schotland, Wales of Noord-Ierland?

Deze landsdelen maken deel uit van het Verenigd Koninkrijk en volgen dezelfde regels. Dus ook daarvoor geldt dat er tot 31 december 2020 geen veranderingen in de regels zullen plaats vinden.

Boek je een reis na 31 december 2020, dan kan je te maken krijgen met wijzigingen. De belangrijkste zaken die gewijzigd kunnen worden zijn:

 • De ID-kaart wordt mogelijk geschrapt als geldig reisdocument. Paspoort is de meer veilige keuze als reisdocument.
 • Meenemen van een huisdier: Met name de regels voor het mee terug nemen van een huisdier naar het vasteland kunnen strenger worden. Met name de bloedtest na de rabiësvaccinatie, kan 1 tot 3 maanden voorbereiding met zich mee brengen.
 • De Europese zorgpas EHIC en het recht op medische behandeling komt mogelijk te vervallen.
 • Bellen vanuit het Verenigd Koninkrijk kan duurder worden als de Europese roamingregels niet meer gelden.
 • De regeling voor compensatie bij vertraging en overboeking van vluchten komt te vervallen. Ook de regels en rechten voor assistentie van passagiers met een beperking gelden niet meer automatisch. Als de reis echter door een Nederlandse vervoerder of een aandere EU-vervoerder wordt uitgevoerd, moeten de bestaande rechten wel worden nageleefd.
 • Langere rijen bij paspoortcontroles en douane. Burgers uit het Verenigd Koninkrijk gaan strenger gecontroleerd worden. Hierdoor kunnen Nederlandse reizigers ook in langere rijen komen te staan.

 

De volgende onderwerpen waar de reiziger mee te maken heeft, zullen na 31 december 2020 hoogstwaarschijnlijk niet veranderen:

 • Het is niet waarschijnlijk dat er een visumplicht komt voor de vakantieganger die korter dan drie maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijft. 
  (Zie Policy paper “The future relationship between the UK and the EU”).
 • De WA-verzekering voor motorrijtuigen zal ook bij ongevallen in het Verenigd Koninkrijk dekking blijven geven bij schade. Wel is het verstandig om de groene kaart bij een verblijf in het Verenigd Koninkrijk op zak te hebben als bewijs dat je over deze verzekering beschikt.
 • Met een Nederlandse bankpas kan je blijven pinnen in het Verenigd Koninkrijk. Als je de pas in winkels gebruikt mogen geen extra kosten worden doorberekend voor betaling met de pas.

Meer weten over reisdocumenten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je gratis op de ANWB nieuwsbrief vakantie.

Aanmelden