Brexit: hoe zit dat nou

Ga je binnenkort op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk? Welke gevolgen heeft de brexit voor jou als vakantieganger? Hieronder schetsen we de diverse scenario's.

Grenscontroles zijn er nu ook al. Het Verenigd Koninkrijk is geen Schengenland. Je paspoort of ID-kaart moest je sowieso al laten zien.

 1. Paspoort of Europese ID-kaart moet in elk geval geldig zijn tot en met de dag van je terugreis.
 2. De kinderen reizen met een eigen reisdocument. Zij mogen niet bij de ouders in het paspoort.
 3. Reis je met een kind naar het buitenland?  Vul dan het toestemmingsformulier in. Dit formulier is de handigste manier om aan te tonen dat personen die het gezag over het kind hebben je hiervoor toestemming hebben gegeven. 
 4. Een visum is niet nodig.

  Meer informatie over reisdocumenten

Zo makkelijk is het niet uitgelegd: deal of geen deal. Even heel kort een paar punten:

Deal

Bij een deal zal er tot 31 december 2020 een overgangsperiode zijn. Tijdens deze periode zal er niets veranderen m.b.t. geldigheid van EU id-kaarten en paspoorten. Na de overgangsperiode zal het afhankelijk zijn van de onderhandelingen die dan hebben plaatsgevonden.

Harde brexit

Bij een harde brexit, worden de banden tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU doorgeknipt. Er komen geen afspraken over vrij verkeer. Het Verenigd Koninkrijk beslist zelf welke goederen en personen het land inkomen.

Zachte brexit

Er bestaat ook een zachte brexit. Een scheiding tussen het VK en de EU met heldere afspraken over bijvoorbeeld het vrije verkeer van goederen, kapitaal en personen, vergelijkbaar met de huidige situatie.

No-deal

Bij een no-deal, zal het VK de EU zonder vaste afspraken verlaten. De datum daarvoor is bepaald op 31 januari 2020. Er is geen overgangsperiode.

Of er in het geval van een no-deal scenario andere regels gaan gelden, is afhankelijk van welke voorwaarden het VK gaat stellen aan EU-reizigers. Ook bestaat de mogelijkheid dat Nederland en het VK onderling verdragen afsluiten.

Er zal geen visum nodig zijn voor een gewoon vakantieverblijf. Dit staat in het policy paper “The future relationship between the UK and the EU”.

De onzekerheden over de uitkomst van de brexit-onderhandelingen roepen een aantal vragen op. Een deel is nog niet te overzien. Maar een paar dingen zijn al wel helder voor reizigers.

 1. Er zal geen visum nodig zijn voor een gewoon vakantieverblijf. Als je langer dan 3 maanden vanwege werk of andere zakelijke redenen in het VK moet verblijven, kan het anders komen te liggen
 2. Als je een Nederlandse ID-kaart hebt, hoef je geen paspoort aan te vragen. Ieder gezinslid (ook kinderen) moesten sowieso al een eigen Nederlandse ID-kaart hebben. Deze regel geldt in elk geval tot minstens 1 januari 2021
 3.  Je Nederlandse rijbewijs blijft geldig. Ook voor vakantiegangers die ter plekke een auto of camper huren. Dit is belangrijk voor de dekking van verzekeringen voor als je schade rijdt.

Er is een aantal onderwerpen die je moet weten voordat je onze westerburen bezoekt. We houden het bij ANWB scherp in de gaten. Voor nu weten we het volgende.

 1. Meenemen van een huisdier: als er geen overeenkomst komt, kan het nodig zijn 4 maanden voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk, documenten en vaccinaties te regelen voor het reizen met het huisdier
 2. Voor het meenemen van in het VK gekochte goederen naar Nederland (en andersom), kunnen de regels voor import en de daarbij behorende belastingen veranderen. Vrijgesteld blijven in ieder geval: producten met een totale waarde van maximaal € 430,- 1 liter sterke drank of 2 liter mousserende wijn en 16 liter bier en 200 sigaretten of 250 gram shag of 50 sigaren.
 3. Het is niet zeker of de Europese gehandicaptenparkeerkaart nog overal in het Verenigd Koninkrijk wordt geaccepteerd. Je kunt dit het best vooraf op de plaats van bestemming navragen. 
 4. Vrachtverkeer van en naar de zeehavens, vanwaar je ook met je camper, je auto en/of caravan vertrekt, zal voor oponthoud gaan zorgen. Dit omdat vrachtverkeer de vervoerde goederen zal moeten aangeven en inklaren. Dat kost tijd. Nederland heeft extra maatregelen getroffen door meer douanepersoneel aan te nemen en de transportsector ertoe aangespoord om de administratie van tevoren beter te regelen. Dit kan de afhandeling versnellen.
 5. Geldigheid van de Europese zorgpas (EHIC). Met deze pas moet er binnen de Europese Unie medische behandeling worden gegeven. Deze verplichting komt mogelijk te vervallen voor het Verenigd Koninkrijk. Controleer dit vooraf via je ziektekostenverzekeraar. De waarde van een reisverzekering die medische kosten dekt, wordt daarmee belangrijker.

Andere wetenswaardigheden en voorzorg bij een no-deal

 • Neem je groene kaart mee als je met de auto reist.  Dit is het officiële, internationaal geaccepteerde WA-verzekeringsbewijs, waarnaar gevraagd kan worden na een ongeval. Deze kaart is in de Europese Unie niet verplicht.
 • Bellen vanuit het VK kan mogelijk fors duurder worden omdat de roamingkosten weer in rekening gebracht kunnen worden. Check bij je provider welke regeling zij hiervoor hebben getroffen.
 • De gebruikelijke verzorging en vergoedingen bij vertraging en overboekingen van luchtvaartpassagiers gelden niet meer op terugvluchten naar Nederland. Alleen als de vlucht door een Nederlandse of andere vliegtuigmaatschappij uit de EU wordt uitgevoerd behoud je deze rechten. 
 • Bovenstaande geldt ook voor assistentie en speciale rechten voor passagiers met een handicap. Deze zijn niet meer verplicht volgens de Europese regeling.
 • Ga je naar het Verenigd Koninkrijk? Hou bij het plannen van zowel de heen- als terugreis rekening met vertraging door grenscontroles.

Zodra er meer bekend is over de Brexit-gevolgen zal dit hier zo spoedig mogelijk worden aangevuld.

Op de hoogte blijven?

Abonneer je gratis op de ANWB nieuwsbrief vakantie.

Aanmelden