Naar artikel

Tanken in Groot-Brittannië en Noord-Ierland

De meeste brandstoffen zijn goed verkrijgbaar in Groot-Brittannië en Noord-Ierland. De meeste hebben echter een andere naam.

Brandstofprijzen Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Bekijk hier de actuele brandstofprijzen in Groot-Brittannië en Noord-Ierland en andere Europese landen.

Brandstof

Benzine

E5

 • Loodvrije Euro 95 (Premium Unleaded 95 RON) is goed verkrijgbaar.
 • Ook loodvrije Superplus 98 (Super Unleaded 97/98 RON) is goed verkrijgbaar. Het octaangetal kan 97 of 98 zijn.
 • Gelode benzine en LRP (Lead Replacement Petrol) die nog enige jaren beperkt beschikbaar waren voor klassieke auto's, zijn nu niet meer verkrijgbaar. Voor oudere of klassieke auto's die nog loodhoudende benzine nodig hebben, is bij tankstations een loodvervangend middel te koop dat eventueel aan de benzine kan worden toegevoegd.

E85

 • E85 (bio-ethanol) is voor zover bekend nauwelijks verkrijgbaar in Groot-Brittannië en Noord-Ierland.

Diesel

B7

 • Diesel (Diesel/USDL/Derv/City Diesel) is goed verkrijgbaar. USDL staat voor Ultra-Low-Sulfur Diesel (diesel met een zeer laag zwavelgehalte). Derv staat voor Diesel-Engined Road Vehicle en geeft aan dat het gaat om diesel voor weggebruikers (in tegenstelling tot rode diesel voor niet-weggebruikers). De term City Diesel geeft aan dat gebruik van deze schonere diesel leidt tot de uitstoot van minder schadelijke stoffen waardoor de brandstof geschikter is voor de stad. Het gaat in alle gevallen om gewone diesel die probleemloos in dieselauto's kan worden gebruikt.  
 • Let op: Rode diesel met een lagere accijns is speciaal bedoeld voor bijvoorbeeld grasmaaiers, graafmachines, landbouwwerktuigen enzovoort en is verkrijgbaar onder de naam red diesel, gas oil, agricultural diesel, tractor diesel, digger fuel enzovoort. Het is streng verboden de goedkopere rode diesel te gebruiken in een auto of camper.

Gas

LPG

 • Lpg (Lpg/Autogas) is momenteel bij een ongeveer 1200 tankstations verkrijgbaar. De meeste hiervan zijn te vinden langs de snelwegen en doorgaande wegen. Ga voor een overzicht van lpg-tanklocaties naar drivelpg.co.uk of mylpg.eu
 • In Groot-Brittannië wordt, net als in Nederland, gebruikgemaakt van de bajonetaansluiting. Voor een lpg-installatie met een Nederlandse standaardaansluiting (bajonet) is dus geen hulpstuk nodig om lpg te kunnen tanken. Er zijn echter ook nog enkele lpg-stations in Groot-Brittannië die de Europese schroefkoppeling hanteren. In dat geval is een Europanippel (acme) nodig. Deze is onder meer verkrijgbaar bij webwinkel.anwb.nl onder de naam Europa Gasnippel.
 • Let op: Voertuigen die rijden op lpg, mogen niet door de Kanaaltunnel, ook niet als lpg niet de primaire brandstof is. Lpg-voertuigen worden gewoonlijk wel toegelaten op veerboten naar Engeland, maar bestuurders wordt aangeraden de website van de rederij te raadplegen voor eventuele speciale regels.  

CNG

 • Aardgas (CNG) is slechts zeer beperkt verkrijgbaar. Kijk voor een actueel overzicht van alle locaties van aardgasvulstations op cngeurope.com of gebruik de app PitPoint voor IOS of Android om aardgasvulstations te vinden. 

Elektriciteit

 • In Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn ongeveer 18.000 charging points, oftewel laadpunten (bron: eafo.eu) en het aantal groeit. (Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 37.000 volgens eafo.eu). Zie ook de Engelse website zap-map.com voor meer informatie.
 • Het netwerk van openbare laadpunten is aanzienlijk, maar in de minder dichtbevolkte streken nog niet dekkend en het reizen met een elektrische auto door Groot-Brittannië en Noord-Ierland vergt enige planning en voorbereiding.
 • Kijk voor een actueel overzicht van de locaties van laadpunten op zap-map.comchargemap.comlaadpuntenmmm.nlopenchargemap.org en chargeyourcar.org.uk of zoek naar laadpunten via bijvoorbeeld de apps Chargemap (IOS en Android ), Plugsurfing (IOS en Android) of The New Motion (IOS en Android).

Tankstations

Openingstijden 

 • De meeste tankstations zijn dagelijks geopend van 7-22 uur.
 • In de grote steden en bij grote supermarkten kan vaak dag en nacht worden getankt bij tankautomaten.
 • De meeste tankstations langs de autosnelwegen en de grote 'A-wegen' zijn dag en nacht bemand.

Actuele brandstofprijzen

Betalen

 • Bij tankstations kan contant worden betaald.
 • Bij vrijwel alle tankstations worden aan de kassa ook bankpassen en creditcards geaccepteerd.

Tankautomaten

 • Steeds meer tankstations werken buiten de openingstijden met tankautomaten en er komen ook steeds meer permanent onbemande tankstations.
 • Bij sommige oudere tankautomaten kan worden betaald met bankbiljetten van 5, 10, 20 of 50 GBP.
 • Bij nieuwere tankautomaten kan meestal met een bankpas of creditcard (met pincode) worden betaald. Houd er rekening mee dat Nederlandse bankpassen en creditcards niet altijd worden geaccepteerd.
 • Let op: Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.

Goedkoop tanken

 • In Groot-Brittannië en Noord-Ierland is tanken over het algemeen het goedkoopst bij tankstations die zijn verbonden aan grote supermarkten (zoals Asda, Morrisons, Sainsbury's, Tesco en Waitrose).
 • Kijk voor tankstations met de laagste prijzen in de buurt of in een bepaalde plaats bijvoorbeeld op petrolprices.com.

Reservebrandstof

 • Het is in de Kanaaltunnel en bij de veerdiensten verboden om brandstof in een reservetankje mee te nemen.

Brandstofprijzen

Bekijk hier de actuele brandstofprijzen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Nu15%korting

ANWB reisverzekering

Vertrouw op de beste hulp tijdens je vakantie. Als er onverwachts iets gebeurt, staat onze Alarmcentrale dag en nacht voor je klaar.
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.