Bezienswaardigheden in Bretagne

Bretagne is rijk aan historisch erfgoed en beroemd om de legendes en verhalen over koning Arthur. De Keltische geschiedenis is nog op veel plekken te zien en je kunt oude piratennesten en veel kastelen en vestingsteden bezoeken. 5 tips om de cultuur van Bretagne op te snuiven. 

1. Cairn de Barnénez

Circa 17 km ten noorden van Morlaix ligt een klein stukje van de D76 een van de belangrijkste prehistorische monumenten van Bretagne. Cairn de Barnénez, een gigantische grafheuvel aan zee, is de Bretonse tegenhanger van de piramiden én is zeker 1000 jaar ouder dan Stonehenge. De in terrassen gebouwde grafheuvel van 70 m lengte en 10 m hoogte heeft elf kamers, waarvan de oudste uit 4600 v.Chr. dateren. Uit opgravingen is gebleken dat de graven nog tot in de middeleeuwen werden gebruikt.

2. Saint-Malo en Cancale

Toen de Europese zeevaarders om de overheersing in de koloniale handel streden, mochten de bewoners van Saint-Malo als zeerovers naar hartenlust jacht maken op de schepen van Frankrijks concurrenten. Saint-Malo is een bezoek zeker waard. 16 kilometer verderop ligt Cancale, ook een voormalig zeeroversnest. In de schilderachtige baai kun je lekkere oesters
slurpen en de oestervissers aan het werk zien.

3. Menhirs

We kennen allemaal stripheld Obelix die met een menhir rondsjouwt alsof het een rugzakje is, maar waar komen die eeuwenoude stenen monumenten eigenlijk vandaan? Er staan er duizenden min of meer geordend in het landschap in Bretagne. De mooiste vind je bij Carnac, Saint-Just en in de baai van Morlaix. 

4. Château de Kerjean

Op een paar kilometer van Saint-Pol-de-Léon ligt het Château de Kerjean, een 16de-eeuws sprookjesslot met piekfijn onderhouden tuinen. ‘Een der mooiste paleizen in mijn rijk’, vond zelfs koning Louis XIII. Met exposities en animaties worden de vijf eeuwen geschiedenis van het kasteel verteld. De tuinen zijn aangelegd in 17de en 18de-eeuwse stijl en nodigen uit tot een fijne wandeling.

5. Mont Saint-Michel

Op de grens van Bretagne vind je de bijzondere Baai van Mont Saint-Michel vanwaar je aan de overkant de mysterieuze abdij ziet liggen. Zowel de Mont Saint-Michel als haar baai staan op de lijst van Werelderfgoed van Unesco. Het mooie zeelandschap, de lappendeken van polders, de rijen mosselen en de mythische abdij die wordt weerspiegeld in het zeewater moet je gezien hebben. De getijdenverschillen zijn hier het grootste van heel Europa, met een verschil tussen eb en vloed van 15 meter.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd