Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De meest bijzondere bezienswaardigheden van Havana

Het bruisende Havana bulkt van de kleurrijke huizen, klassieke oldtimers en historische gebouwen. Hier heeft Ernest Hemingway zijn stempel gedrukt en achtervolgen de swingende klanken van de salsa je overal. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Havana.

Wat te doen in Havana?

Havana, de stad die decennialang was afgesloten van de wereld, maar juist nu meer bruist dan ooit. In de Cubaanse hoofdstad glimmen de jaren-vijftig oldtimers alsof ze zojuist pas het daglicht zagen en lijken de rum en sigaren nooit op te raken. Bovendien is Havana een openluchtmuseum voor architectuurliefhebbers. Vooral dankzij de imposante Catedral de San Cristóbal en de kleurrijke huizen van de Cubaanse kunstenaar José Fuster. Slenter door de straten van Habana Vieja, bezoek Museo de la Revolución en geniet van de swingende salsa in een van de vele cafés. Een bezoek aan het befaamde Havana Club Rum Museum mag natuurlijk niet ontbreken. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Havana.

1. In de voetsporen van Ernest Hemingway

Van 1939 tot 1960 was Havana het thuis van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. In het huis La Finca Vigia, in de voorstad San Francisco de Paula, schreef de bekende schrijver onder andere zijn nobelprijs winnende boek: ‘The Old Man and the Sea’.

Het appartement waar Hemingway zijn laatste jaren doorbracht is tegenwoordig een museum. Hier leefde hij voordat hij zichzelf in 1961 van het leven beroofde. Een schrijver die ondanks zijn genialiteit worstelde met depressies. In het museum zijn persoonlijke bezittingen van Hemingway zoals zijn koffer, schrijfmachine en het bureau waaraan hij schreef, nog in originele staat te bewonderen. In 2009 gaf het museum zelfs ruim drieduizend documenten vrij die Hemingway in zijn Cubaanse appartement heeft geschreven, waaronder manuscripten, brieven en telegrammen.

2. De oldtimers van Havana

In Havana is het aanlokkelijk om een ritje in een oldtimer te maken. De ‘Carros Americanos’, uit de jaren vijftig, zijn niet te missen in het straatbeeld van Havana. Dit is het resultaat van de lange handelsboycots vanuit het westen, waardoor het niet mogelijk was om auto’s te importeren. Tegenwoordig zijn er ook modernere auto’s bijgekomen en worden de oldtimers vooral gebruikt voor tours.

In een Buick, Chevrolet of Cadillac rijd je langs de bekendste bezienswaardigheden van Havana. Van het oude centrum Habana Vieja tot de wijk Miramar – het luxueuze gebied van de stad. Tip: chauffeurs spreken vaak alleen Spaans. Het is daarom altijd handig om een aantal Spaanse zinnen bij de hand te hebben, zoals: ‘hier wil ik uitstappen’, ‘aquí me quiero bajar’.

3. Slenteren door Habana Vieja

Het hart van Havana is de wijk Habana Vieja – het oude stadsdeel dat in 1519 werd gesticht door de Spanjaarden. De wijk wordt gevormd door vier bekende pleinen: Plaza Vieja, Plaza de la Catedral, Plaza de Armas en Plaza San Francisco de Asís. Tijdens een wandeling door de buurt slenter je langs de Art Nouveau-gebouwen, statige barokke huizen en koloniale paleizen.

Tip: bezoek het 16e-eeuwse Plaza Vieja (oude plein). Bekend om de witmarmeren Carrara-fontein versierd met vier dolfijnen. In de 20e eeuw raakten veel gebouwen op het historische plein in verval en besloot president Gerardo Machado om de fontein af te breken en een ondergrondse parkeerplaats aan te leggen. Toen het plein in de jaren ’80 een plek op Unesco-Werelderfgoedlijst bemachtigde is het in oude glorie hersteld – inclusief de witte Carrara-fontein.

4. De asymmetrische San Cristóbal

Op Plaza de la Catedral staat een van de bekendste bezienswaardigheden van Havana: de Catedral de San Cristóbal. Rond 1600 werd het moeraslandschap hier drooggelegd en begon de bouw. Het plein is aan drie kanten omsloten door herenhuizen met in het midden de imposante Catedral de San Cristóbal uit de 18e eeuw. Het is een van de best bewaarde gebouwen in de Cubaanse barokstijl en bekend om de in de breedte ongelijke torens.

Wanneer je via de houten deur de kathedraal inloopt, valt je oog meteen op de zwart-wit marmeren vloeren en het beeld van St. Christoffel uit de 17e eeuw, gemaakt door de bekende Spaanse beeldhouwer Martin Andújar. Opvallend is dat het beeld geen benen heeft. Deze zijn afgezaagd omdat het beeld niet door het portaal van de kathedraal paste.

5. Plaza San Francisco de Asís met uitzicht op zee

In het oostelijke deel van Habana Vieja ligt Plaza San Francisco de Asís met uitzicht over de haven. De kleurrijke koloniale huizen vormen hier een groot contrast met het grijze 18e-eeuwse klooster Convento de San Francisco de Asís en de witmarmeren Fuente de Los Leones uit 1836.

Plof neer op een van de terrassen, bestel een cerveza en droom weg met salsaklanken op de achtergrond. Nabij de fontein staat het standbeeld van El Caballero de Páris. Een beruchte zwerver die in de jaren ’50 voorbijgangers aansprak om een gesprek te beginnen over filosofie. Op zoek naar een souvenir? Vlakbij de scheepswerven in de haven vind je de Mercado San Juan, waar je onder andere de beroemde Cubaanse sigaren of een fles Havana Club Rum kan kopen.

6. Het barokke pronkstuk: Palacio del Condes de Santovenia

Op Plaza de Armas staat het paradepaardje van Habana Vieja: het 18e-eeuwse Palacio del Condes de Santovenia. In dit barokke paleis hebben tussen 1920 en 1959 veel invloedrijke Cubanen geleefd, waaronder Nicolás González Martínez de Campos, rechter-advocaat van Havana. Tegenwoordig is het paleis het museum van de stad. De marmeren baden en collecties porselein geven een glimp uit het rijke leven van de welgestelde bewoners van Palacio del Condes de Santovenia.

In het midden van Plaza de Armas staat het standbeeld van de leider van de eerste onafhankelijkheidsoorlog van Cuba: Carlos Manuel de Céspedes. Rondom het standbeeld vindt dagelijks een boekenmarkt plaats. Snuffel tussen tweedehandsboeken, kranten uit de tijd van de revolutie en echte Cubaanse klassiekers, waaronder boeken van Ernest Hemingway.

7. De bekendste Cubaanse rum in het Havana Club Museum

Voor de befaamde Cubaanse rum ben je in het Havana Club Museum aan het juiste adres. Dit museum, in een herenhuis uit de 18e eeuw, geeft de oorsprong van het bekendste Cubaanse drankje weer. Tijdens een rondleiding door het museum krijg je de fijne kneepjes van het gehele stookproces mee. Van het telen van suikerriet tot de distillatie, rijping en natuurlijk het bottelen van het Cubaanse levenselixer.

Als kers op de taart mag het proeven van de Havana Club Rum natuurlijk niet ontbreken. Wil je meerdere soorten rum proeven? Bestel dan beslist de ‘Carta Vertical’ waarbij je van verschillende soorten rum een kleine hoeveelheid proeft. Ben je geen liefhebber van pure rum, dan is een cocktailproeverij ook mogelijk.

8. Door Havana crossen in een ‘kokosnoot’

Ontdek de straten van Havana in een Coco-taxi. Deze taxi’s lijken door de geeloranje kleur net uitgeholde sinaasappels. Ze hebben drie wielen, een ronkend motortje en zijn open aan de zijkanten. De naam en vorm van de taxi’s hebben daarentegen niks weg van een sinaasappel, maar van een kokosnoot. De Coco tuft langs de meest bekende bezienswaardigheden van Havana, zoals Plaza de la Revolución en over de Malecón-boulevard.

De meeste Coco’s vind je in Habana Vieja, met als opstappunten de parkeerplaatsen aan de Malecón en het Parque Céspedes. De Coco’s vervoeren maximaal drie personen en zijn goedkoper dan normale taxi’s. Spreek van te voren de ritprijs af, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

9. Het bruine goud in Fábrica de Tabaco Partagás

De stad Havana en sigaren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wereldberoemde Montecristo- en Cohiba-sigaren worden nog steeds in Fábrica de Tabaco Partagás in Havana gemaakt. Elke dag rollen hier meer dan vierhonderd sigaren op soepele wijze van de lopende band af.

Maak een rondleiding door de fabriek en woon het complete productieproces bij. Van de binnenkomst van de tabaksbladeren tot het eindproduct: de bekende Cubaanse sigaren – een uniek stukje vakmanschap. Na de rondleiding is het mogelijk om een setje van de befaamde sigaren te kopen of meteen een te proberen. Houd er rekening mee dat je aan het begin van de rondleiding je telefoon in een kluis moet achterlaten. Het is namelijk niet toegestaan om foto’s te maken.

10. Het plein van de overwinning: Plaza de la Revolución

Het alledaagse Plaza de Civica werd na de overwinning van de Cubaanse revolutionair en politicus Fidel Castro het symbool van de revolutie. In 1959 bracht hij dictator Batista ten val en kreeg het plein de naam Plaza de la Revolución. Op 1 mei – de dag van de arbeid – komen jaarlijks ruim 1 miljoen Cubanen hier samen om de vrijheid te vieren.

Op Plaza de la Revolución vind je ook een van de meest iconische bezienswaardigheden van Cuba. Op de oostelijke gevel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken hangt een enorme afbeelding van de Cubaanse held en vrijheidsstrijder Che Guevara. De afbeelding is een kopie van de beroemde foto van Alberto Korda uit 1960 met de slogan van Che: ‘Hasta la Victoria Siempre!’. ‘Tot de overwinning, altijd!’

11. Het verhaal van de vrijheid in Museo de la Revolución

Wil je meer leren over de Cubaanse geschiedenis? Bezoek dan Museo de la Revolución. Dit museum is gevestigd in het voormalige pronkpaleis van dictator Batista. Het museum vertelt het verhaal van een van de belangrijkste historische momenten van Cuba: de onafhankelijkheid.

In Museo de la Revolución wordt je meegenomen in het leven van Che Guevara, met foto’s en verhalen van de revolutie. Het interieur van het museum is ontworpen door de bekende Tiffany’s van New York. Met als publiekstrekker de Salón de Los Espejos – een exacte replica van de Spiegelzaal in het Paleis van Versailles. Naast alle pracht en praal heeft de revolutie hier duidelijk zijn sporen achtergelaten, te zien aan de overgebleven kogelgaten in de muren.

12. Fusterlandia: het kleurrijkste dorp

In het mozaïekdorp Fusterlandia – aan de kust in Jaimanitas net buiten Havana – heb je het idee dat je in Barcelona bent. Hier staan namelijk de kunstwerken van de Cubaanse kunstenaar José Fuster. De mozaïeken kunstwerken, zoals verschillende dieren en Cubaanse vlaggen zijn bezaaid met kleurrijke steentjes en hebben veel weg van de creaties van de Spaanse kunstenaar Gaudí.

Geïnspireerd door Gaudí, begon José Fuster rond 1990 met het opfleuren van Jaimanitas – een wijk die toen door toeristen weinig bezocht werd. José is zelfs zo ver gegaan dat zijn eigen huis van top tot teen bedekt is met mozaïeken. Een bezoek aan Fusterlandia is gratis. Neem wel wat Cubaanse Pesos mee voor het geval je een mozaïek-kunstwerk wil kopen in een van de werkplaatsen die dagelijks open zijn voor bezoek.

13. Voetjes van de vloer op de Cubaanse salsa

Denk je aan Cuba, dan denk je aan salsa. De Spaanse dans die letterlijk ‘saus’ betekent is een mengelmoes van verschillende stijlen, waaronder de merengue, bachata en rumba. De heupen losmaken op de klanken van de salsa is erg aantrekkelijk tijdens een bezoek aan Havana. In het centrum zijn verschillende dansscholen die tegen een kleine vergoeding een paar uur lesgeven.

Er zijn verschillende vormen en ritmes van de salsa – een vaste volgorde is er niet. Laat je leiden door de klanken van de muziek. Dans je liever niet zelf? Woon dan een salsashow bij in een van de cafés of hotels in het centrum. Een ding is zeker: deze bruisende dans is altijd een feest.

14. Malecón-boulevard: flaneren tussen vervallen panden

De 7 kilometer lange Malecón-boulevard is waar het allemaal gebeurt. Hier komt de jeugd samen om te flaneren en te flirten. Het is gebruikelijk om ’s avonds over de Malecón langs het water uit te waaien, rum te drinken en muzikanten te horen spelen.

Terwijl je over de boulevard loopt, hoor je de ruwe golven van de zee tegen de muren klotsen. De oldtimers scheuren voorbij de vervallen panden, die er als grijze schimmen uit het verleden bij staan. Sinds de revolutie van 1950 en de start van het communisme zijn ze niet meer onderhouden. De verf die van de gebouwen bladdert en de planten die sierlijk bij de muren omhoog groeien, creëren een sfeervol geheel met de fonkelende lichten langs het water.

15. Mojito’s en verse zeevruchten op Playas del Este

Om even aan de drukte of hitte van Havana te ontsnappen, stap je in de taxi en rijd je in een uur naar Playas del Este. Deze reeks van acht stranden zijn geliefd onder de Cubanen zelf en worden nog niet zoveel bezocht door buitenlandse toeristen. Maak een wandeling over het zachte witte zand en relax onder een van de rieten strandhutten met een echte Cubaanse mojito in je hand.

Strijk neer bij een van de vele restaurants aan het strand en geniet van verse zeevruchten. Garnalen en kreeft geserveerd met rijst is een de meest voorkomende gerechten. Geen visliefhebber? Probeer dan ropa vieja. Een van origine Spaans gerecht dat is overgenomen door de Cubanen, bestaand uit een stoofpotje van gesnipperd rundvlees geserveerd met aardappelen en uien.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.