Ieder kind een fiets

Ieder kind een fiets

Daar gaan we voor bij de ANWB. Sinds de oprichting hebben we veel fietsen ingezameld, maar jouw gebruikte fiets hebben we nog steeds hard nodig. Doe je mee?

Doneer je fiets!

Het ANWB Kinderfietsenplan

Ieder kind een fiets: daar gaan we voor bij de ANWB. Om echt goed te leren fietsen moeten ze meters maken, in het verkeer. Liefst zo veilig mogelijk. Maar dit is niet voor ieder kind mogelijk. Want voor veel kinderen in Nederland is een eigen fiets, door de financiële situatie thuis, niet vanzelfsprekend. 

Doneer je fiets

In duizenden Nederlandse schuurtjes staan ongebruikte fietsen die kinderen voor wie een fiets niet vanzelfsprekend is, goed kunnen gebruiken. Heb jij één of misschien zelfs wel meerdere fietsen over? En zijn deze nog in een redelijke tot goede staat? Doneer ze dan en help een kind meters maken. 

De fietsen die worden gedoneerd, knappen we samen met vrijwilligers op of demonteren we zodat we de onderdelen kunnen hergebruiken. Op deze manier krijgt je fiets een tweede leven. De opgeknapte fietsen voldoen aan alle voorwaarden voor een veilige fiets.

Door op onderstaande knop te klikken kom je bij het aanmeldformulier. Wanneer je dit invult, ontvang je van ons een e-mail met alle details over het eventueel wegbrengen of ophalen van de fiets. Het kan zijn dat onze inzamelpunten verspreid over het land wel kleinere fietsen innemen, voor een broertje of zusje. Deze kunnen dan daar ingeleverd worden. 

Meld je fiets aan

Wat zoeken we?

Wij zijn op zoek naar jongens- en meisjesfietsen in redelijke tot goede staat, voor kinderen tot 18 jaar. Oftewel, fietsen met 24, 26 of 28 inch wielmaat. Wij hebben ervoor gekozen om fietsen voor kinderen vanaf 8 jaar in te zamelen, omdat dat vaak de leeftijd is waarop kinderen wat meer zelfstandig in het verkeer gaan bewegen en hun wereld groter gaat worden. Daarnaast hebben kinderen die de overstap naar de middelbare school maken onze speciale aandacht. Immers, hoe fijn is het dat je naar de school van je keuze kunt, in plaats van te moeten kiezen voor een school bij je in de buurt. Met een fiets kun je die kilometers wel aan!

Vaste inzamelpunten

Je kunt je gebruikte fiets voor het Kinderfietsenplan inleveren bij een van onze fietsinzamelpunten. Klik op de kaart om te zien waar een inzamelpunt zit bij jou in de buurt. Dit kan een fietsenzaak, een werkplaats of een Kringlooporganisatie zijn, maar ook een particulier adres. De inzamelpunten zijn te herkennen aan een deursticker met de tekst: “Trotse partner van het ANWB Kinderfietsenplan.”

Let op!

Door de vakantieperiode kunnen onze inzamelpunten aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Breng je je fiets zelf weg? Neem dan eerst contact op met het inzamelpunt van je keuze, zodat je zeker weet dat je niet voor een dichte deur staat. 


Ophalen van Fietsen

Zit er geen inzamelpunt bij jou in de buurt of lukt het je niet om er naartoe te gaan? Dan kunnen we je fiets ook komen ophalen. Dat gebeurt door vrijwilligers. Nadat je je fiets hebt aangemeld, ontvang je van ons een e-mail zodat je zeker weet dat je aanmelding bij ons is aangekomen. We streven ernaar om je fiets binnen acht weken op te halen. We hopen dat je je fiets tot die tijd kunt bewaren voor ons. Onze vrijwilliger die de fiets komt ophalen, neemt van te voren contact met je op.

Meld je fiets aan

Werkplaatsen gezocht

Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met talloze (sociale) werkplaatsen in het hele land. Om een totale dekking in Nederland te kunnen realiseren zijn we altijd op zoek naar nieuwe werkplaatsen die samen met ons ‘Ieder kind een fiets’ nastreven. Kun je helpen? Bekijk de uitgebreide info en meld je aan.


Meer informatie

Bij de ANWB vinden we dat ieder kind recht heeft op een fiets om op die manier mee te kunnen doen in de maatschappij. Tegelijkertijd vinden we het ook heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd goed leren fietsen, zodat ze beter inzicht krijgen in verkeerssituaties en daarmee ongelukken in de toekomst worden voorkomen. Om die reden zijn wij in september 2015 met het Kinderfietsenplan gestart. Met dit initiatief zamelen we samen met onze leden fietsen in, knappen we ze met behulp van vrijwilligers op in werkplaatsen door heel Nederland en zorgen we er via partners voor dat ze op de juiste plek terechtkomen.

Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met andere instanties. Met maatschappelijke organisaties als o.a. Stichting Leergeld, Kringloop Nederland en Kindpakket zorgen we ervoor dat de fietsen terecht komen bij de kinderen die ze het hardst nodig hebben en voor wie het niet mogelijk is zelf een fiets aan te schaffen.

De sociale werkplaatsen met wie we samenwerken zorgen ervoor dat de fietsen worden opgeknapt tot veilige fietsen. Met deze werkplaatsen kijken we ook hoe deze fietsen onderhouden kunnen worden zodat kinderen kunnen blijven fietsen.

Sinds de start in 2015:

  • hebben we meer dan 20.000 fietsen ingezameld;
  • zijn er 37 werkplaatsen in heel Nederland waar fietsen worden opgeknapt;
  • zetten meer dan 200 vrijwilligers zich meerdere malen per maand in om fietsen in te zamelen, op te halen en op te knappen.

Met diverse gemeenten zoals Zwolle, Den Haag, Rotterdam, Leeuwarden, Alkmaar en Tilburg, gaan we  samenwerken. Wil je als gemeente ook weten wat de mogelijkheden zijn en het Kinderfietsenplan integreren binnen jouw stad? Bekijk dan het Stappenplan voor gemeenten.

Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen voor meer informatie. 

Om zoveel mogelijk Nederlanders te bereiken met onze oproep, moeten we campagne voeren. Daarbij hebben we jouw hulp nodig. Hieronder vind je een poster, flyer en informatiekaartje die je zelf kunt downloaden en afdrukken.

Hang de poster voor je raam en verspreidt de flyers en kaartjes bij jezelf in de buurt. Dit kan door ze op het prikbord van de supermarkt of bibliotheek (als deze open is) te hangen, een foto ervan te delen in je WhatsApp-groepen of ze aan geïnteresseerde buren, familie en bekenden te geven of te sturen. Daarnaast hebben we een aantal items voor promotie via nieuwsbrieven, websites en sociale media kanalen ontwikkeld. Kijk wat jij kunt gebruiken en help mee!

Poster (pdf)
Flyer (pdf)
Informatiekaartje (pdf)

Nieuwsbrief of websitekst (docx)
Social kanalen (zip)