Veelgestelde vragen

Kinderfietsenplan

Een fiets is meer dan een vervoermiddel. Voor kinderen van 8 tot 18 jaar is fietsen een manier om mee te doen, vrijheid te voelen en de wereld te ontdekken. Helaas is het aanschaffen van een fiets voor 1 op de 9 kinderen veelal een te dure, onmogelijke uitgave.

Bij de ANWB vinden we dat ieder kind recht heeft op een fiets om op die manier mee te kunnen doen in de maatschappij. Daarom zijn wij in september 2015 met het Kinderfietsenplan gestart. Met dit initiatief zamelen we samen met onze leden fietsen in, knappen we ze met behulp van vrijwilligers op in werkplaatsen door heel Nederland en zorgen we er via partners voor dat ze op de juiste plek terechtkomen.

Sinds september 2015 zamelen we fietsen in, knappen we ze met behulp van onder andere vrijwilligers op in werkplaatsen door heel Nederland en zorgen we er via partners voor dat ze op de juiste plek terechtkomen. In de afgelopen jaren hebben we meer dan 16.000 fietsen ingezameld, zijn er meer dan 30 werkplaatsen in heel Nederland waar fietsen worden opgeknapt en zetten zich maandelijks meer dan 120 vrijwilligers zich hiervoor in.

ANWB doet een actief beroep op haar bijna 5 miljoen leden om gebruikte (kinder)fietsen in te leveren. Daarnaast stimuleren wij scholen, sportclubs, verenigingen en bedrijven een inzamelactie te houden. 34 procent van de Nederlandse huishoudens heeft gemiddeld 1,5 fiets in zijn schuur staan die niet meer gebruikt wordt. Dat zijn bij elkaar 3,8 miljoen fietsen die niets staan te doen. Heb je ook een fiets over, doneer ‘m dan aan het Kinderfietsenplan.

Namens de kinderen erg bedankt!

Wij zoeken fietsen voor kinderen van 8-18 jaar:

  • die nog in redelijke tot goede staat verkeren;
  • die met wat slim kluswerk opgeknapt kunnen worden tot een veilige fiets;
  • voor meisjes en jongens;
  • met inchmaat 24, 26 of 28.

Let op: mountainbikes, elektrische fietsen, racefietsen, vouwfietsen, tandems en fietsen met een derailleur zijn niet bruikbaar voor dit project. Dit zijn fietsen die niet veilig zijn óf duur zijn in onderhoud en reparatie en dat kan een kind dat opgroeit in armoede niet betalen.

In totaal hebben we 50 inzamelpunten die over heel Nederland verspreidt zitten. Dit betekent dat we in iedere provincie één of meerdere punten hebben. Toch zitten we niet bij iedere woonplaats in de buurt. Daarom bieden we ook de optie aan om je fiets op te laten halen.

Mensen die een fiets doneren doen dat door hun fiets bij een inleverpunt af te geven of melden hun fiets aan via het aanmeldformulier op de website van het Kinderfietsenplan. 

Donateurs ontvangen vooraf bericht, maar hoeven er niet voor thuis te blijven. Wij doen ons uiterste best om zo snel mogelijk langs te rijden.
 

Nee, iedereen kan meedoen. Lever de fiets in bij een inleverpunt in de buurt of meld de fiets aan via het donatieformulier.

Maatschappelijke organisaties die bij de gezinnen thuiskomen zoals Stichting Leergeld worden gekoppeld aan een werkplaats waar de fietsen worden opgeknapt. De werkplaats levert de fietsen uit aan de kinderen.

Ja. Alleen de professionals weten welke kinderen een fiets krijgen.

De gedoneerde fietsen worden opgeknapt in werkplaatsen waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast werkt ANWB Kinderfietsenplan met ca. 50 vrijwillige monteurs in 3 eigen ANWB werkplaatsen (Den Haag, Breda en Utrecht). Dit zijn handige mensen die een gebruikte fiets kunnen opknappen tot een veilig en mooi exemplaar.

Het aantal werkplaatsen waar fietsen worden opgeknapt en waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt fietsen opknappen voor het Kinderfietsenplan groeit. Deze werkplaatsen worden gerund door professionele organisaties die geen onderdeel zijn van de ANWB. Mensen met een beperking wordt daar zorg- en dagstructuur geboden en krijgen daar door middel van werk/leertrajecten de mogelijkheid om weer actief deel te nemen aan de samenleving. 

Alle werkplaatsen vind je hier.

Nee. Het is een gewone veilige fiets zonder stickers of labels van de afzender. ANWB heeft bewust gekozen voor het opknappen van gebruikte fietsen zodat de fietsen niet opvallen. Dat doen we om de anonimiteit van de kinderen te borgen in verband met hun privacy.