Veelgestelde vragen

Kinderfietsenplan

Een fiets hoort erbij om in Nederland als kind volwaardig mee te kunnen doen. Mobiliteit, de wereld in vrijheid ontdekken, is voor kinderen een voorwaarde voor persoonlijke groei en sociale ontwikkeling. Onafhankelijk van de loopafstand van huis kan het kind (school)keuzes maken die passen bij zijn talent en interesse. Zonder fiets kan een kind niet meedoen aan sociale activiteiten, uitjes en schoolactiviteiten. ANWB vindt dat elk kind recht heeft op een fiets. Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid en dankzij onze grote achterban van 4,5 miljoen leden kunnen wij zorgen voor een fiets voor deze kwetsbare groep kinderen.

Professionals van een maatschappelijke organisatie kunnen een kind bij het Nationaal Fonds Kinderhulp aanmelden. Zij weten welke kinderen een fiets van het Kinderfietsenplan kunnen gebruiken.

ANWB doet een actief beroep op de 4,5 miljoen leden om gebruikte (kinder)fietsen in te leveren. Daarnaast stimuleren wij scholen, sportclubs, verenigingen en bedrijven een inzamelactie te houden. Maar liefst 13,5 miljoen inwoners vanaf 4 jaar (84%) bezitten een of meer fietsen, blijkt uit gegevens van de Fietsersbond. Elke inwoner heeft 1,3 fiets in zijn bezit. We schatten in dat veel mensen nog wel een ongebruikte (kinder)fiets in de schuur hebben staan. Iedereen kan via het donatieformulier op de website van het ANWB Kinderfietsenplan aangeven dat zij een fiets doneren.

Wij zoeken fietsen voor kinderen van 8-18 jaar:

  • die nog in redelijke tot goede staat verkeren;
  • die met wat slim kluswerk opgeknapt kunnen worden tot een veilige fiets;
  • voor meisjes en jongens;
  • met inchmaat 24, 26 of 28.

Let op: mountainbikes, elektrische fietsen, racefietsen, vouwfietsen, tandems en fietsen met een derailleur zijn niet bruikbaar voor dit project. Dit zijn fietsen die niet veilig zijn óf duur zijn in onderhoud en reparatie en dat kan een kind dat opgroeit in armoede niet betalen.

Mensen die een fiets doneren doen dat door hun fiets bij een inleverpunt af te geven of melden hun fiets aan via het aanmeldformulier op de website van het Kinderfietsenplan. 1x per maand rijden vrijwilligers het land door om alle fietsen bij mensen thuis op te halen.

Donateurs ontvangen vooraf bericht, maar hoeven er niet voor thuis te blijven. Wij doen ons uiterste best om zo snel mogelijk langs te rijden, maar omdat we te maken hebben met een beperkt aantal vrijwilligers kan het maximaal  6 weken duren voordat een fiets wordt opgehaald. 
 

Nee, iedereen kan via het donatieformulier aangeven dat zij een fiets willen doneren.

Professionele hulpverleners bij maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor kinderen in armoede, kunnen een fiets aanvragen bij onze vaste partner Nationaal Fonds Kinderhulp.

Het fonds zet zich in voor kinderen die te maken krijgen met armoede. Het fonds honoreert aanvragen op het gebied van ontwikkeling, ontspanning en voor basale zaken. Een fiets valt onder die laatste categorie, vooral als een kind 3 kilometer of meer naar school moet lopen.

Alleen maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor kinderen in armoede kunnen bij Het ANWB Kinderfietsenplan een fiets aanvragen. Zij kennen de thuis- en leefsituatie van een kind. De fietsen zijn bestemd voor kinderen tussen de 8 en 18 jaar die onder de armoedegrens leven.

 

Ja. Alleen de professionals en scholen weten welke kinderen ze voor een fiets opgeven.

De gedoneerde fietsen worden opgeknapt in werkplaatsen waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast werkt ANWB Kinderfietsenplan met ca. 50 vrijwillige monteurs in 3 eigen ANWB werkplaatsen (Den Haag, Breda en Utrecht). Dit zijn handige mensen die een gebruikte fiets kunnen opknappen tot een veilig exemplaar.

Het aantal werkplaatsen in Nederland waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt fietsen opknappen voor het Kinderfietsenplan groeit. Deze werkplaatsen worden gerund door professionele organisaties die geen onderdeel zijn van de ANWB. Mensen met een beperking wordt daar zorg- en dagstructuur geboden en krijgen daar door middel van werk/leertrajecten de mogelijkheid om weer actief deel te nemen aan de samenleving. 

Alle werkplaatsen vind je hier.

Nee. Het is een gewone veilige fiets zonder stickers of labels van de afzender. ANWB heeft bewust gekozen voor het opknappen van gebruikte fietsen zodat de fietsen niet opvallen. Dat doen we om de anonimiteit van de kinderen te borgen in verband met hun privacy.