Veelgestelde vragen

Kinderfietsenplan

Bij de ANWB vinden we dat ieder kind recht heeft op een fiets om op die manier mee te kunnen doen in de maatschappij. Tegelijkertijd vinden we het ook heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd goed leren fietsen, zodat ze beter inzicht krijgen in verkeerssituaties en daarmee ongelukken in de toekomst worden voorkomen. Om die reden zijn wij in september 2015 met het Kinderfietsenplan gestart. Met dit initiatief zamelen we samen met onze leden, gemeenten, verenigingen en vrijwilligers fietsen in, knappen we ze met behulp van vrijwilligers op in werkplaatsen door heel Nederland en zorgen we er via partners voor dat ze op de juiste plek terechtkomen.

Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met andere instanties. Met maatschappelijke organisaties als o.a. Stichting Leergeld, Kringloop Nederland en Kindpakket zorgen we ervoor dat de fietsen terecht komen bij de kinderen die ze het hardst nodig hebben en voor wie het niet mogelijk is zelf een fiets aan te schaffen.

De sociale werkplaatsen met wie we samenwerken zorgen ervoor dat de fietsen worden opgeknapt tot veilige fietsen. Met deze werkplaatsen kijken we ook hoe deze fietsen onderhouden kunnen worden zodat kinderen kunnen blijven fietsen.

Sinds de start in 2015

  • hebben we meer dan 20.000 fietsen ingezameld;
  • zijn er 37 werkplaatsen in heel Nederland waar fietsen worden opgeknapt;
  • zetten meer dan 200 vrijwilligers zich meerdere malen per maand in om fietsen in te zamelen, op te halen en op te knappen.

Er zijn veel verschillende cijfers in omloop. In onze zoektocht hebben wij gebruikt gemaakt van de cijfers van de Kinderombudsman. Een autoriteit in Nederland op het gebied van kinderzaken. Dat SIRE aangeeft dat in haar campagne dat 1 op de 13 kinderen in armoede leeft, maakt het niet minder erg. Er zijn gewoon kinderen die geen eigen fiets hebben. En dat vinden wij als ANWB geen optie. Daarom roepen we heel Nederland op om fietsen die ze niet meer gebruiken te doneren aan het ANWB Kinderfietsenplan.

Wij werken samen met verschillende inzamelpunten verspreid over het land. Ben je in de gelegenheid om je fiets zelf weg te brengen, neem dan van te voren even contact op. Onze inzamelpunten kunnen als gevolg van corona aangepaste openingstijden hebben. Check onze inzamelpunten hier op de kaart 

Heb je een fiets aangemeld, kan het iets langer duren voordat de fiets thuis wordt opgehaald. Onze vrijwilligers werken hard om je fiets zoveel mogelijk binnen acht weken op te halen. Voordat je fiets opgehaald wordt, ontvang je een bericht van ons waarin wij je vragen je fiets op de dag van ophalen buiten te zetten. Jij en onze vrijwilliger blijven dan op veilige afstand van elkaar. Wij doen ons uiterste best om iedereen met regelmaat op de hoogte te houden van de meest recente wijzigingen. Fiets aanmelden: doneer je fiets

Zodra je jouw fiets hebt aangemeld, ontvang je van ons een bevestiging. Hierin wordt de procedure uitgelegd. Vrijwilligers halen de fietsen op. Zij zullen - in de meeste gevallen een week van tevoren - persoonlijk contact met je opnemen voor een afspraak.

Nee, het ophalen van de fiets doen wij helemaal gratis. Hierbij krijgen wij de hulp van een groep vaste vrijwilligers die door heel Nederland rijden.

Helaas wel. Mountainbikes, BMX-fietsen, elektrische fietsen, racefietsen, vouwfietsen, tandems en fietsen met een derailleur zijn niet bruikbaar voor dit project. Deze fietsen zijn niet altijd even veilig. Ook zijn ze vaak duur in onderhoud en dat kan een kind dat opgroeit in armoede niet betalen.

Ook schrootfietsen zijn niet geschikt voor het Kinderfietsenplan. Je kunt je misschien voorstellen dat deze niet meer op te knappen zijn tot fietsen waar kinderen veilig op kunnen fietsen.

 

Onze inzamelpunten kunnen als gevolg van corona aangepaste openingstijden hebben, of alleen op afspraak fietsen ontvangen. Ben je in de gelegenheid om je fiets zelf weg te brengen? Neem dan van te voren even contact op met het inzamelpunt van je keuze om er zeker van te zijn dat je niet voor een dichte deur staat. Check onze inzamelpunten hier op de kaart

Als gevolg van de coronamaatregelen is er besloten om in maart geen inzameldagen te organiseren. Mochten de regels in de komende weken worden versoepeld, kan het zijn dat er alsnog inzameldagen bij bijvoorbeeld de ANWB-winkels, Wegenwachtstations en in diverse gemeenten worden georganiseerd. Mensen die een fiets hebben aangemeld, ontvangen hierover bericht. Ook zullen wij hierover via onze eigen kanalen zoals onze nieuwsbrief, communiceren.

Naast dat we werken met vrijwilligers zoeken wij steeds meer de samenwerking op met lokale (sociale) werkplaatsen. Zij leveren een veilig opgeknapte fiets uit aan de kinderen en zorgen er mede voor dat als er iets is met de fiets, deze worden onderhouden. Zo zorgen we er samen voor dat kinderen ook kunnen blijven fietsen.

Een fiets kan worden aangevraagd bij een lokale maatschappelijk instantie zoals Stichting Leergeld of Kindpakket. De eigen gemeente kan misschien helpen bij meer vragen.