Veelgestelde vragen
ANWB Kinderfietsenplan
Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen over het ANWB Kinderfietsenplan. Je vindt de antwoorden op vragen over je fiets inleveren, je fiets (gratis) laten ophalen of overige vragen.
Fiets inleveren
Je kunt je oude fiets doneren door 'm zelf in te leveren bij een van de aangesloten inzamelpunten.
Klopt, een aantal fietsen kunnen we helaas niet gebruiken. Sommige fietsen zijn namelijk niet veilig genoeg voor kinderen of zijn te duur in onderhoud.
De volgende fietsen zijn dan ook niet geschikt voor donatie:
- Mountainbikes
- BMX-fietsen
- Elektrische fietsen
- Vouwfietsen
- Racefietsen
- Tandems
We willen zoveel mogelijk kinderen zonder fiets helpen. Als jij je fiets aanmeldt, weten wij dat we weer een kind blij kunnen maken met een fiets en krijgen we een beter beeld van het aantal fietsen dat ingeleverd is en nog nodig is.
Wist je dat minimaal 1 kind per klas geen fiets heeft? In Nederland gaat dit om ruim 85.000 kinderen. Die willen we het liefst allemaal helpen!
Ja, dat kan.
Heel graag zelfs! Hoe meer fietsen we ontvangen, hoe meer kinderen we blij kunnen maken met een fiets.Je kunt de fiets langsbrengen binnen de openingstijden van jouw gekozen inleverlocatie. De openingstijden per locatie vind je terug op de kaart met alle inleverpunten.
Je kunt bij de inleverlocatie melden dat je je fiets voor het ANWB Kinderfietsenplan komt brengen. Je fiets zal met plezier in ontvangst genomen worden.
Fiets ophalen
Om je fiets op te laten halen, vragen we je het aanmeldformulier in te vullen.
Nee, voor het laten ophalen van de fiets hoef je niet te betalen. Dat doen wij helemaal gratis. Hierbij krijgen wij hulp van een groep vaste vrijwilligers die door heel Nederland rijden.
Zodra je jouw fiets hebt aangemeld, ontvang je van ons een bevestigingsmail. Hierin leggen we uit hoe het ophalen in zijn werk gaat. Onze vrijwilligers doen hun best om je fiets binnen 8 weken op te halen. Een paar dagen voordat er iemand bij je langskomt, ontvang je van de vrijwilliger een e-mail voor het maken van een ophaalafspraak.
Let op: deze e-mail komt van de vrijwilliger en is niet per se geadresseerd vanuit het ANWB Kinderfietsenplan. In de mail wordt wel benoemd dat de vrijwiliger namens het ANWB Kinderfietsenplan langskomt. Houd ook je spammail in de gaten.
Het kan even duren voordat je fiets opgehaald wordt. Onze vrijwilligers doen hun best om je fiets binnen 8 weken op te halen. Een paar dagen voordat de vrijwilliger bij je langskomt, ontvang je een e-mail voor het maken van een ophaalafspraak. Houd hiervoor ook je spammail in de gaten.
In de bevestigingsmail die je direct na aanmelden hebt ontvangen, lees je hoe het ophalen in z’n werk gaat.
Stuur een mailtje naar kinderfietsenplan@anwb.nl, dan halen we je van de ophaallijst. Fijn dat je ons dit laat weten en dank voor het zelf wegbrengen!
Overige vragen
We werken in heel het land samen met lokale (sociale) werkplaatsen. De ingezamelde fietsen worden daar opgeknapt tot mooie en veilige fietsen. Dit zijn de werkplaatsen die zich hebben aangesloten bij het ANWB Kinderfietsenplan.
Zodra jouw fiets in de (sociale) werkplaats helemaal nagekeken is, reiken we deze uit aan een kind. Dat gebeurt bij de (sociale) werkplaats, zodat het stuur en zadel direct op de juiste hoogte afgesteld kunnen worden en het kind veilig op zijn/haar nieuwe weg kan fietsen
.Aanmelding voor een fiets gebeurt via een lokale maatschappelijke organisatie zoals Stichting Leergeld.
Fijn als je ons helpt met het inzamelen van fietsen door een eigen actie te organiseren. Een inzamelactie is eenvoudig op te zetten. We helpen je o.a. met een toolkit.
Ben je als gemeente geïnteresseerd om je aan het ANWB Kinderfietsenplan te verbinden? We helpen je graag op weg. Neem contact met ons op via kinderfietsenplan@anwb.nl
Veel gemeenten hebben een eigen regeling rondom het uitgeven van fietsen aan kinderen in armoede. Vaak is hierbij een maatschappelijke organisatie betrokken, zoals Stichting Leergeld. Ook voor vluchtelingen of statushouders zijn er vaak regelingen. Informeer bij jouw gemeente hoe dit geregeld is en hoe ze je verder kunnen helpen.