Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor theorie oefenen

Theorie-examen motor op de planning? 5 handige tips van de ANWB!

Gemiddeld slaagt volgens de statistieken van het CBR ongeveer 55% de eerste keer voor het motor theorie-examen. Wil jij je slagingskans verhogen? Bij de ANWB helpen we je niet alleen met praktijklessen, maar ondersteunen we je ook bij de theorie. We hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet, zodat jij optimaal voorbereid bent op het motor theorie-examen.

Tip #1 – Voorbereiding: zo ziet het motor theorie-examen eruit

Ten eerste is het goed om te weten hoe het motor theorie-examen eruit ziet. Zo verschilt het theorie-examen voor de motor wel degelijk met het examen voor de auto. Veel verkeersregels zijn hetzelfde, maar er zijn diverse vragen die specifiek gericht zijn op het rijden met een motor. Je hebt dus al wel een voordeel wanneer je al een autorijbewijs hebt. In het motor theorie-examen krijg je 50 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Hiervan moet je er 41 of meer goed beantwoorden voor het behalen van je examen. Je hebt in totaal 30 minuten de tijd voor het examen. Na afloop krijg je direct de uitslag: geslaagd of gezakt. Meer informatie over het theorie examen kun je vinden op de website van het CBR.

Tip #2 – Motor theorie-examen aanvragen

Vraag op tijd je theorie-examen aan bij het CBR. Zo heb je niet alleen de perfecte stok achter de deur om te beginnen met leren, je kan alles wat je leert in de theorie ook direct toepassen tijdens je motorlessen. Het aanvragen van het theorie-examen voor de motor is met je persoonlijke DigiD mogelijk op de website van het CBR.

Tip #3 – Motor theorie toepassen in de praktijk

Zodra je de theorie daadwerkelijk gaat toepassen in de praktijk ga je snel stappen maken. Niet alleen tijdens de motorlessen, maar dit kan natuurlijk ook al wanneer je gewoon deelneemt aan het verkeer als bijvoorbeeld fietser of voetganger. Welke verkeersborden kom je bijvoorbeeld tegen op de weg naar huis? En wie heeft er voorrang bij de kruising in de buurt? Dit is een hele andere manier van leren dan met je neus in de boeken en een uitstekende test om je kennis toe te passen.

Tip #4 – Leer van je fouten met oefenexamens

Het maken van oefenexamens is onmisbaar voor de voorbereiding van het motor theorie-examen. Door het oefenen met examens krijg je een goed beeld van het soort vragen. Daarnaast zie je direct op welke onderwerpen je goed scoort en waar je nog wat extra tijd aan moet besteden in de voorbereiding. Bij de ANWB bieden we verschillende cursusboeken aan voor het oefenen van je theorie-examen, zoals alleen een theorieboek, een theorieboek in combinatie met online examens en een oefenboek met oefenexamens en vragen. Bekijk alle cursusboeken voor het motorrijbewijs.

Tip #5 – De dag van het theorie-examen

Het is zo ver: de dag van je motor theorie-examen. Zorg dat je goed uitgerust bent voor het examen. Vergeet niet om een geldig identiteitsbewijs en de bevestiging van je reservering mee te nemen. Veel succes! Op naar een succesvol motor theorie-examen.