Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijzondere verrichtingen tips

Oefeningen motorexamen voertuigbeheersing

Het praktijkexamen voor de motor bestaat uit twee onderdelen: verkeersdeelneming (AVD) en voertuigbeheersing (AVB). Voor het examen voertuigbeheersing moet je twaalf oefeningen onder de knie hebben. Wij geven je hieronder motor examen tips voor de bijzondere verrichtingen.

Oefeningen AVB examen

Tijdens het examen moet je zeven oefeningen laten zien uit vier verschillende clusters. Er zijn vier verplichte oefeningen en drie oefeningen die de examinator kiest. Om je examen te halen moet je in totaal vijf van deze bijzondere verrichtingen succesvol afronden. Hieronder hebben we de verschillende clusters en bijbehorende oefeningen op een rijtje gezet:

  • Cluster 1: het eerste cluster bevat één oefening, namelijk achteruit parkeren met de motor aan de hand. Deze oefening is verplicht.
  • Cluster 2: cluster twee bestaat uit de oefeningen langzame slalom, wegrijden uit parkeervak, denkbeeldige acht, stapvoets rechtdoor rijden en halve draai (links- of rechtsom). De verplichte oefening uit dit cluster is de langzame slalom.
  • Cluster 3: in cluster drie ga je aan de slag met de uitwijkoefening, de snelle slalom en de vertragingsoefening. De uitwijkoefening is in dit geval verplicht.
  • Cluster 4: tot slot cluster vier, die bestaat uit de noodstop, precisiestop en de stopproef. In dit vierde cluster is de noodstop de verplichte oefening.

4 x tips voor bijzondere verrichtingen motor examen

Ook al vereisen de twaalf bijzondere verrichtingen allemaal andere technieken, er zijn een aantal tips die we je graag nog meegeven:

  1. Je weet dat je in totaal vijf oefeningen succesvol moet uitvoeren, vier daarvan zijn verplicht. Het is dus slim om deze sowieso goed onder de knie te hebben. Ter herinnering: dit zijn achteruit parkeren (met de motor aan de hand), langzame slalom, uitwijkoefening en de noodstop. Zo heb je het grootste deel van de bijzondere verrichtingen voor je examen al in de pocket.
  2. Het is goed om te weten dat je elke oefening bij een onvoldoende resultaat één keer mag overdoen. Het is dus niet erg als het de eerste keer niet direct lukt.
  3. Lees de dag voor het examen nog even de theorie door, zodat je weer helemaal scherp bent op het gebied van verkeersinzicht en het gebruik van de motor.
  4. Vergeet de kledingeisen voor het motorexamen niet: een goedgekeurde motorhelm, bij voorkeur oogbescherming, beschermende schoenen, beschermende handschoenen en een broek en jas die de benen en armen volledig bedekken.