Elk kind toegang geven tot een ANWB Verkeersplein

Elk kind toegang geven tot een ANWB Verkeersplein

Dat is ons doel. Dit doen we graag samen.

Een ANWB Verkeersplein in iedere gemeente

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Daarom zijn we de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ gestart. Uiteindelijk is ons doel om in elke gemeente een ANWB Verkeersplein te realiseren. De verkeersveiligheid verbeteren kunnen we niet alleen. Daarom zoeken we de samenwerking op met partners zoals gemeenten en provincies, zodat straks elk kind toegang heeft tot een ANWB Verkeersplein en veilig kan oefenen.


Het ANWB Verkeersplein en lesmateriaal

Het ANWB Verkeersplein heeft als voornaamste doel om leerlingen de ruimte te geven om in een veilige omgeving ervaring op te doen met verschillende verkeerssituaties. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen. Het verkeersplein bevat onder andere een rotonde, een zebrapad en verkeersborden. Daarnaast krijgt de school lesmateriaal, ontwikkeld door ANWB Streetwise, zodat alles uit het verkeersplein gehaald wordt.

Meer verkeerspleinen

De provincies Friesland en Zeeland en ROV Zuid-Holland maken in kader van verkeersveiligheid en fietsstimulering al meer ANWB verkeerspleinen mogelijk. Binnenkort kun je hier de foto's van bekijken.

Een ANWB Verkeersplein: van theorie naar praktijk

Met de ANWB Verkeerspleinen willen we de kennis over de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten. Het verkeersplein biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen in de praktijk aan de slag te gaan.

Uit recent ANWB-onderzoek blijkt dat dit nodig is. De indruk is dat kinderen steeds minder ervaring opdoen in het verkeer. De reden hiervoor varieert: ze hebben geen fiets, alle activiteiten zijn op loopafstand of ze worden vaak met de auto of bakfiets gebracht. En dat terwijl kinderen die in het verkeer praktijkervaring opdoen, zich eerder bewust zijn van de gevaren en dus ook sneller zelfstandig naar school kunnen.

Paul Makken, voorzitter van het ANWB Fonds: “Kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer en door een verkeersplein kunnen zij in een veilige omgeving ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties. Zo bereiden ze zich goed voor op het deelnemen aan het echte verkeer".

Deze scholen oefenen al op hun ANWB Verkeersplein

Hieronder de winnende scholen die mee hebben gedaan aan de actie 'Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein' van het ANWB Fonds.

Winnaar Utrecht

Winnaar Utrecht

Basisschool Oud Zandbergen in Huis ter Heide
Winnaar Zuid-Holland

Winnaar Zuid-Holland

Basisschool Auris de Taaltuin in Alphen aan de Rijn
Winnaar Drenthe

Winnaar Drenthe

Basisschool Het Element in Hoogeveen
Winnaar Noord-Brabant

Winnaar Noord-Brabant

Basisschool Koninklijke Visio in Grave

Campagnes afgelopen jaren

Met speciale campagnes heeft het ANWB Fonds afgelopen jaren in alle provincies projecten gesteund met een financiële bijdrage van maximaal € 10.000.

Winnaar Noord-Holland

Winnaar Noord-Holland

Basisschool De Meerpaal in Den Helder
Winnaar Overijssel

Winnaar Overijssel

Basisschool De Huve in Almelo
Winnaar Gelderland

Winnaar Gelderland

SBO De Vlinderboom in Bemmel
Winnaar Limburg

Winnaar Limburg

BSO Taalschool De Brink in Baexem
Keuze ANWB-medewerkers

Keuze ANWB-medewerkers

Basisschool De Vlieberg in Den Helder
Winnaar Friesland

Winnaar Friesland

CBS De Tarissing in Drogeham
Winnaar Zeeland

Winnaar Zeeland

Basisschool De Statie in Sas van Gent
Winnaar Flevoland

Winnaar Flevoland

PCB Het Kompas in Almere
Groningen

Groningen

Basisschool De Wiekslag in Blijham

ANWB Fonds

Het ANWB Fonds helpt lokale initiatieven of projecten in het hele land met een financiële bijdrage.