Test elektrische kachels

Test elektrische kachels

Een enthousiaste kampeerder staat ook in het voor- en najaar op de camping, als de ochtenden en avonden behoorlijk kil kunnen zijn. De KCK test 7 elektrische kacheltjes voor op de camping.

Zo zijn de elektrische kachels getest

In een caravanvoortent brengen we 8 temperatuursensoren aan, eentje plaatsen we buiten de tent. Een computer registreert de kleinste temperatuurverandering. Wij zijn ervan uitgegaan dat een kachel op de hoogste stand (maar niet hoger dan 1.500 watt) de voortent binnen een half uur voldoende moet opwarmen. De metingen laten zien dat de tent niet overal even warm wordt. Het warmst wordt het in het midden, op ongeveer anderhalve meter hoogte. Daarom hebben we de stoelen voorzien van een sensor op schouderhoogte en kuithoogte. Wij moeten hierbij wel opmerken dat bij de test isolatie voor de voortent ontbrak. Met vloerisolatie en een dakhemeltje kun je ervan uitgaan dat de voortent sneller opwarmt én de warmte langer vasthoudt.

Conclusie test elektrische kachels

De keramische kachels presteren beter dan de halogeenkachels en de olieradiator. Maar niet één van de elektrische kachels gaf een gemiddelde temperatuurstijging van meer dan 10 °C. Bij lage buitentemperaturen schieten de kachels te kort. Wel houden ze de ergste kou uit de tent. De kachel met de beste prestatie is de Haba Sunnywarm 40. Hij warmt een ruimte snel op en heeft veel gebruiksmogelijkheden, inclusief zwenkfunctie en koudeluchtventilatie. Deze verdient het predicaat KCK Testwinnaar. De Eurom 1500 volgt op de voet met eveneens een snelle opwarmtijd, zwenkfunctie en een goede stabiliteit, maar koudeluchtventilatie ontbreekt. Met een zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding is dit de KCK Voordelige Keus.

Bekijk de testresultaten

EUROM: KCK Voordelige Keus

EUROM: KCK Voordelige Keus

Safe-t-heater 1500

+ Compact
+ Zeer stabiel
+ Warmt snel op

Alpina

Alpina

Halogeen heater SF-7642

+ Plat op te bergen
+ Geruisloos
– Wat instabiel

EUROM

EUROM

Safe-t-heater 2000

+ Ventilatie zonder warmte
+ Stabiel
– Geen zwenkfunctie

Gimeg

Gimeg

GKK-201

+ Compact
+ Zeer stabiel
+ Ventilatie zonder warmte

HABA

HABA

Sunnywarm 40

+ Warmt snel op
+ Ventilatie zonder warmte
– Niet geruisloos

Tristar

Tristar

KA-5011

+ Geruisloos
+ Omvalbeveiliging
– Veiligheidsschakelaar kan beter

Tristar

Tristar

KA-5103

+ Houdt kleine ruimte vorstvrij
– Beperkt vermogen
– Gewicht