Elektriciteit in de caravan

Tijdens het kamperen krijg je te maken met verschillende soorten elektrische spanning. Het boordnet van de caravan bestaat uit een 12 volt-gedeelte en heeft de autoaccu of een transformator als bron. Sommige caravans hebben een boordaccu, zodat je niet afhankelijk bent van het 230 volt-elektriciteitsnet op de camping. Hiermee bespaar je wat kosten, maar vroeg of laat moet je die accu wel weer opladen.

230 volt

Het 230 volt-circuit begint bij de stroompaal op de camping. Met een speciale kabel sluit je de caravan hierop aan. De meeste caravans hebben een (blauwe) CEE-aansluiting. Deze zit achter een klepje in de zijwand. Verbind caravan en stroompaal met een neopreen snoer (te herkennen aan het opschrift H07RNF of 07RN) met aan de uiteinden blauwe contrastekkers.

Sommige buitenlandse campings hebben geen CEE-aansluiting. Gebruik dan een verloopsnoer. Ook is het mogelijk dat spanning op een camping veel lager is dan de gewenste 230 volt. Dit komt met name in Oost-Europa nog wel eens voor. Elektrische apparaten, zoals de koelkast, werken dan wat minder goed.

Veiligheid

Caravans hebben een zekeringautomaat met een of meer zekeringen. Deze beschermen de elektrische installatie tegen overbelasting en kortsluiting. Een extra aardlekschakelaar verhoogt de veiligheid nog meer door bij een defect te voorkomen dat metalen delen onder stroom komen te staan. Hoewel deze dus eigenlijk niet mag ontbreken, zijn caravanfabrikanten (nog) niet verplicht een aardlekbeveiliging te monteren.

Storingen

Als je te veel stroom gebruikt, dan slaan de stoppen door. Ga na (in de campinggids of bij de receptie van de camping) wat de stroomsterkte ter plaatse is. Meestal is dit 2 A, 4 A of hoger (A= ampère). Door deze waarden te vermenigvuldigen met de spanning (230 volt) krijg je het aantal watts. Door het aantal watts van haarföhn, koffiezetter, koelkast en andere elektrische apparaten bij elkaar op te tellen, kun je berekenen of je ze (tegelijkertijd) kunt gebruiken.

12 volt-installatie

Met een 12 volt-installatie beschik je altijd over verlichting en (via het waterpompje) over stromend water. Hierbij kun je gebruikmaken van de autoaccu of een accu in de caravan. De voorkeur gaat uit naar de laatste oplossing, waarbij de accu in een aparte bak moet komen te staan. Deze bak moet geventileerd zijn, want tijdens het opladen van een doorsneeaccu ontstaat ‘knalgas’!

Als je de autoaccu te lang gebruikt, kan het zijn dat er te weinig energie overblijft om de motor te kunnen starten. Een koelkast trekt de auto-accu al binnen een paar uur leeg. Die kun je dan ook het beste op gas laten werken. Met led- en halogeenlampjes in de caravan kun je het stroomverbruik ook aanmerkelijk verlagen. Een scheidingsrelais of Battery Guard verbreekt de verbinding tussen de accu in de auto en die in de caravan automatisch als je de motor afzet. Er bestaan ook apparaten die alleen de koelkast loskoppelen van de accu. Eenmaal ‘aan de paal’ zet een transformator/acculader het laden van de caravanaccu voort. Een semitractie- of lichtaccu met een capaciteit vanaf 70 Ah is de beste keus. Moet de accu ook een mover van stroom voorzien, dan is 90 Ah of hoger een betere keus. Gelaccu’s zijn duurzaam en veilig maar vereisen speciale laadapparatuur. Het gebruik van start(auto)accu’s wordt ontraden.

Tip: Bescherm de stekkerverbinding van je verloopsnoer door een speciaal voor dit doel ontworpen doos die voorkomt dat de snoerverbining in aanraking komt met (regen)water.

Extra stroomaansluiting realiseren

Met steeds meer elektrische apparaten aan boord van je caravan loop je de kans dat de zekeringen van de stroompaal doorslaan. De KCK legt in 19 stappen uit hoe je een extra stroomaansluiting realiseert.

Bekijk het stappenplan hoe je een extra stroomvoorziening realiseert (pdf)

Aansluitschema 13-polige stekker

Veel caravans worden met een 13-polige stekker uitgerust. Via in de caravanhandel verkrijgbare verloopstekkers kan de vertrouwde 7-polige ook daarop worden aangesloten. In het aansluitschema van de KCK zie je hoe je de 7- en 13-polige stekker aansluit.

Accu

Als het om aandacht gaat, is de caravanaccu vaak een ondergeschoven kindje. Dat is jammer, want als je een beetje je best doet kan hij wel zes jaar of langer mee.

Als je het goed doet, haal je de caravanaccu er elke winter uit. Een beetje accu weegt 20 kilo en zit vaak op een onhandige plaats om er zo even uit te pakken. De KCK toont in 18 stappen hoe je een praktische accubak in de wand inbouwt.

Bekijk het stappenplan hoe je een praktische accubak in de wand inbouwt (pdf)