Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Huur of verhuur een camper

Zoek of zet je favoriete kampeermiddel op een online deelplatform

Het huren en verhuren van campers, caravans en vouwwagens is in korte tijd heel populair geworden. Als je een campertje huurt, hoef je niets te investeren en heb je geen vaste lasten. En door de jouwe te verhuren, verdien je je kosten terug. Wat zijn de risico’s en hoe voorkom je problemen?

Via online deelplatforms als Goboony weten huurders en verhuurders van campers elkaar makkelijk te vinden. Het aanbod van Goboony is het grootste in Europa en gevarieerd. De flexibiliteit dat je kunt huren wat je maar wilt, van rijdend paleis tot gedeukte hippiebus, én dat je er na je vakantie geen omkijken meer naar hebt, spreekt huurders aan. Particuliere verhuurders willen in negen van de tien gevallen de vaste lasten van hun camper drukken. Kosten zoals verzekering, stalling en onderhoud verdien je met verhuur in een paar weken terug.

Bemiddeling

Bemiddeling via een deelplatform is vergelijkbaar met huren via Airbnb: heb je een kampeermiddel, dan meld je die aan met een goede beschrijving en aantrekkelijke foto’s. Als huurder kun je heel gericht zoeken op bijvoorbeeld het aantal slaapplaatsen en wel of geen fietsendrager of toilet aan boord. Als het tot een match komt, is het platform een doorgeefluik voor borg en (aan)betaling. Na afloop volgt er een eventuele verrekening van schades en boetes. Het platform ontvangt een service fee voor het bemiddelen, deze kosten zijn al verrekend in de prijzen die op de site staan. Soms bieden platforms aanvullende services aan, zoals een verzekering voor het eigen risico. Voor de rest gelden de afspraken en regels die de huurder en verhuurder onderling overeenkomen.

Tips, verantwoordelijkheden en risico’s

Voor de huurder

  • Maak een proefrit met de camper; past die bij jouw rijvaardigheden en vakantieplannen? Wees reëel. Met een oldtimer door de Alpen rijden lijkt romantisch, maar oude kampeerauto’s komen niet zelden met pech terug op een trailer.
  • Leg schriftelijk vast wie verantwoordelijk is voor technische malheur onderweg, als dat niet in het contract staat omschreven.
  • Check de voorwaarden van de verzekeringen. Heb je recht op pechhulp in binnen- en buitenland? Hoe hoog is het eigen risico in geval van schade? Controleer ook of jouw reisverzekering uitbetaalt bij annulering of afbreking van de vakantie als je bij een niet-erkende partij huurt.

Voor de verhuurder

De verhuurder is verantwoordelijk voor de technische staat, de verzekering en de beschikbaarheid van het kampeermiddel. Het verhuurtarief, de huurvoorwaarden en de hoogte van de borg kan hij zelf bepalen. Bij veel verzekeraars kun je een clausule voor particuliere verhuur in de polis van recreatievoertuigen opnemen ‒ uiteraard heeft dat gevolgen voor de premie. Zorg dat je antwoord krijgt op de volgende vragen:

  • Wat is mijn eigen risico bij schade of diefstal?
  • Wat zijn de gevolgen voor mijn verzekeringspremie bij meerdere opeenvolgende schades?
  • Wat gebeurt er in het geval van pech in het buitenland wanneer de kosten voor repatriëren hoger zijn dan de dagwaarde van het voertuig?
  • Is er vervangend vervoer in het geval van pech?
  • Voor campers zwaarder dan 3500 kilo: heb ik recht op pechhulp en transport?

Doorgeefluik

Bij particuliere verhuur moet je voor een deel vertrouwen op de goedheid van de mens. Verhuurders zijn geen lid van reisbrancheorganisaties zoals de ANVR of de SGR. Er is geen vangnet als de verhuurder of het platform niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Als huurder loop je het risico dat je je aanbetaling en borg kwijt bent bij een eventueel faillissement. Verder moet de verhuurder kort na het beëindigen van de huurperiode (vaak binnen 48 uur) aangeven of er een beroep op de borgsom wordt gedaan. Niet zo’n probleem bij schade, maar wel bij nagekomen bekeuringen.

De fiscus op vakantie

Wanneer je alleen je eigen vaste lasten van de caravan of camper wilt terugverdienen, laat de Belastingdienst je waarschijnlijk met rust. Maar verdien je meer huur dan je redelijkerwijs aan kosten hebt, dan wordt het mogelijk anders. Een kampeermiddel is geen tweede woning en valt fiscaal niet in box 3, daarom betaal je belasting over de huurinkomsten. Ook kunnen hoge huurinkomsten van campers van invloed zijn op het wegenbelastingtarief.

Doen of niet?

Zeker doen! Hoe meer kampeerzielen, hoe meer vreugd. Als huurder kun je voor een gunstig tarief een leuk kampeermiddel uitproberen en als eigenaar heb je een mooie mogelijkheid om een centje bij of terug te verdienen. We raden wél aan om niet overhaast in het diepe te springen en goed voorbereid op pad te gaan.

Huren kan ook met de zekerheid van de ANWB via Camper.nl

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.