Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Grote onderhoudsschoonmaak van je caravan

Veilig de weg op

Controle en onderhoud van je caravan is geen overbodige luxe. Met dit onderhoud bescherm je het materiaal van je caravan en ga je veilig de weg op.

Wassen, smeren en beschermen

Onderhoud van polyester

Vogel- en insectenpoep, stof: je caravan komt vast niet schoon uit de stalling. Gebruik voor het schoonmaken een middel dat veilig is voor het polyester en de beschermlaag aan de buitenkant, én dat ook beschermt tegen uv-straling. Gebruik vuiloplossende zeep en vloeibare was op polyester, geen schurend middel.

Aluminium poetsen

Aluminiumplaat van campers en caravans is voorzien van een zeer dunne, maar sterke laklaag. Gebruik Biotex of zuivere zeep, aangelengd met lauw water. Dat lost vuil en vet goed op. Op geprofileerd (bobbeltjes)aluminium kun je beter een zachte wasborstel of een microvezelborstel gebruiken om dieper liggend vuil te verwijderen. Daarna goed naspoelen en in de was zetten met vloeibare was. Nawrijven met een microvezel poetshandschoen.

Reinigingsmiddelen voor je huis of auto zijn niet vanzelfsprekend veilig voor aluminium. Poetsen met schurende middeltjes beschadigt de dunne laklaag snel.

Vensters polijsten

De ramen kun je ook schoonmaken met zeep en lauw water. Te hard wrijven op één plek laat een poetsvlek achter. Gebruik een zachte doek en begin pas met reinigen als je het raam hebt afgespoeld met ruim water. Ondiepe krassen poets je weg met behulp van acrylaatpolish.

Schurende en bijtende middelen zoals alcohol, terpentine, (was)benzine, vaatwasmiddel of oplosmiddelen zijn schadelijk voor het materiaal (acrylaat). Gebruik geen hogedrukreiniger en rijd niet door een wasstraat met roterende borstels. Die kunnen krassen achterlaten.

Watersysteem schoonhouden

Schoon drinkwater is essentieel. Chemische reinigingsmiddelen pakken alle problemen in de watertank tegelijk aan: kalkaanslag, biofilm en bacteriën. Vaak moeten die 24 uur inweken. Wie een waterfilter aanschaft, heeft altijd veilig en schoon drinkwater.

Rubbers schoon en soepel houden

Raam- en deurrubbers houd je soepel met zuurvrije siliconenspray. Spuit de spray eerst op een doek en breng het dan aan op de rubbers. Zuurvrije vaseline werkt ook. Wel goed uitwrijven.


 

Accu

Als het goed is, heb je de boordaccu voor de winter uit de caravan of camper verwijderd, opgeslagen én opgeladen gehouden. Een lege accu verliest capaciteit en gaat minder lang mee. Plaats de accu in elk geval opgeladen terug, gebruik nooit een bijna lege lood/zuuraccu voor een caravanmover. De accu kan dan onherstelbaar beschadigen. 

Vragen over de accu of andere zaken? Stel ze online een ANWB-expert.

Stekker

Caravanstekkers zijn kwetsbaar. Zeker als ze per ongeluk op de grond hebben gelegen bij het stallen. Controleer de stekker en de pinnetjes: zijn die nog allemaal aanwezig, even lang en niet geoxideerd? Reinig ze met een borsteltje en een klein beetje water. Spuit contactspray op de pinnetjes voor beter contact en bescherming tegen oxidatie.

Bewegende delen

Automatische nivellering, hydraulische of elektrische hoeksteunen, movers en cassetteluifels: de bewegende delen van al die accessoires moeten schoon zijn. Bescherm ze met een smeermiddel uit een spuitbus (WD40). Lees goed de gebruiksaanwijzing.

Spindels hoeksteunen smeren

Uitdraaisteunen moet je soepel kunnen bedienen, maar vaak zitten die vol vet, vooral de spindels. Dat vet trekt vuil aan. Poets ze schoon met een poetslap of keukenpapier en vet ze opnieuw in met een laagje wit en zuurvrij vet uit een spuitbus.

Stabilisatorkoppeling en koppeling

Een aanhangwagenkoppeling beweegt voortdurend op de stalen trekhaakkogel, bijvoorbeeld tijdens het remmen. Koppelingen van caravans zijn daarom uitgerust met een slijtage-indicator (+/-). Deze geeft aan of de koppeling nog voldoende klemt om de kogel. De mate van slijtage wordt op verschillende manieren aangeven. Kijk in de gebruiksaanwijzing van de koppeling voor informatie.

Stabilisatorkoppelingen zijn voorzien van twee of meer frictie-elementen. Deze moeten vetvrij zijn en mogen ook niet te veel zijn versleten. Raadpleeg daarvoor de gebruiksaanwijzing of de dealer.

Verwarming

Een standaard caravankachel is eenvoudig schoon te maken. Haal de kap eraf en veeg, borstel of zuig hem schoon. Met een klein borsteltje of kwast kun je de moeilijk bereikbare plekjes ontdoen van stof en haren.

Ook de Truma Combi (campers en luxe caravans) heeft een ventilator. Het rooster kun je zelf reinigen, maar de ventilator is door krappe inbouw vaak moeilijker schoon te maken. Wel belangrijk, want hoe vuiler, hoe meer geluid hij produceert.

Koelkast

De ventilator van de koelkast zuigt niet alleen lucht voor koeling aan, maar ook stof en haren. Daardoor moet-ie steeds harder werken om melk en biertjes koel te houden. Haal het rooster weg en maak de ventilator en omgeving schoon met de stofzuiger.

Boiler

In een strenge winter kunnen een boiler en een (afval)watertank kapotvriezen als er water in het systeem is achtergebleven. Let dus goed op als je voor het eerst water bijvult, zo voorkom je extra waterschade.

Toilet

Controleer of de rubbers van de toilettank nog goed afsluiten. Zien ze er golvend uit, dan is dat foute boel. Een nieuw rubber is snel geplaatst. Kijk ook of de ontluchting van de tank naar behoren werkt. Check daarvoor de gebruiksaanwijzing. Onderdelen zijn te koop bij caravanspeciaalzaken.

Gas

Gas is reuzehandig, maar ook heel gevaarlijk spul. De gasvlam van een kookpit moet mooi blauw branden. Wees kritisch: bij ongelijkmatig branden of een gele vlam is onderhoud noodzakelijk. Door slechte verbranding kunnen namelijk giftige dampen ontstaan, zoals koolmonoxide. Laat de dealer of vakman ernaar kijken.

Hier vind je meer over gas op de camping en hoe je het veilig gebruikt. Je leest onder andere over:

  • Drukregelaars en gasslangen, die hebben een beperkte houdbaarheidsdatum. Onderhoud en op tijd vervangen is heel belangrijk voor de veiligheid.
  • Een GasStop, een beveiliging op de gasfles. Het sluit de gastoevoer direct af bij ernstige lekkage. Te koop in de ANWB Webwinkel.

Trekauto

Nieuwe trekauto? Haal de caravan een dag eerder op, dus ruim voor je op vakantie gaat, en controleer de werking van de combinatie. Heeft de caravan led-verkeersverlichting, maak dan een wat langere toer op weg naar huis. Geen storingen? Prima! Wel storingen? Dan heb je nog tijd om met de autodealer een oplossing te vinden. Laat ook controleren of de boordcomputer juist is ingesteld op de caravan.

Ook interessant voor jou:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.