Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo koop je een caravan in 6 stappen

Waar let je op?

Waar let je op als je een nieuwe caravan wil kopen? Er zijn ongekend veel merken en modellen en datzelfde geldt natuurlijk voor de uitrusting en de indeling er zijn zo veel mogelijkheden. En een niet onbelangrijke factor in die keuzes is je budget. Kortom, er komt veel op je af. We helpen je op weg met dit stappenplan.

Stap 1: Wie is je gezelschap?

Wie gaan er mee die caravan in? Kampeer je alleen, met z’n tweetjes, of met het hele gezin? Het aantal medekampeerders bepaalt niet alleen het aantal slaapplaatsen, maar ook de indeling. Willen de kinderen in de caravan slapen, of liever in een tentje ernaast? Weet je zeker dat je voor een caravan gaat of past een vouwwagen beter bij jou? 

Stap 2: Oriënteer je bij beurzen of een BOVAG-kampeerbedrijf

Begin je zoektocht met je oriënteren op de caravanmarkt. Goede voorbeelden daarvan zijn de Caravan Salon in Düsseldorf (begin september) en de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht (begin oktober). Vorm je een beeld van de verschillende indelingen, de afmetingen en het prijskaartje dat je erbij kunt verwachten. Wat heb je écht nodig en welke opties zijn mooi meegenomen? Bezoek naast de beurzen ook een erkend BOVAG-kampeerbedrijf. Zij helpen je graag bij het maken van een weloverwogen keuze.

Tip 1: Het najaar is de beste tijd om te oriënteren. De ANWB Camper en Caravan van het Jaar wordt altijd in oktober bekend gemaakt.

Extra tip: Je kunt de ANWB Caravan van het jaar nu winnen! Doe mee

Stap 3: Stel je budget vast

Je budget van tevoren bepalen, werkt een snelle beslissing in de hand. Je rijdt een nieuwe caravan voor € 13.000 tot € 14.000, maar wil je een beetje ruimte en luxe, dan kost dat zomaar het dubbele. In de goedkopere klasse is de opbouw van goede kwaliteit, vaak traditioneel en zonder extra’s.

Neem in je budget ook de vaste lasten mee in de berekening, zoals afschrijving, onderhoudsbeurten, stalling en verzekering. Dat zal € 1000 à € 2000 per jaar zijn.

Stap 4: Gebruik de rekentool ‘caravantrekker’

Met bovenstaande stappen heb je waarschijnlijk al een lijstje met caravans gemaakt waaruit je kunt kiezen. Bereken nu – vóór je de knoop doorhakt en er eentje uit de showroom haalt – met de rekentool ‘caravantrekker’ welke caravan jouw auto überhaupt kan trekken.

Stap 5: Overweeg een caravanverzekering

Anders dan bij een auto is een caravanverzekering niet verplicht. Wanneer de caravan aan de auto is gekoppeld, valt deze onder de WA-dekking van de auto. Voor cascoschade aan de caravan moet wél een aparte verzekering worden afgesloten, dit valt nooit onder de dekking van de autoverzekering. In het geval dat je schade veroorzaakt, bijvoorbeeld bij handmatig manoeuvreren in de stalling, valt de dekking onder de persoonlijke WA-verzekering. Kijk voor meer informatie én het afsluiten van een verzekering op anwb.nl.

Stap 6: Verder nog wensen?

Indeling

Er zijn vijf soorten caravanbedden. Bij een dwarsbed slaap je in de breedte. Een Frans bed staat tegen de achter- en zijwand, vaak met een smal voeteneinde om ruimte te winnen. Bij een queens bed kun je aan beide zijden in en uit bed stappen. Enkele bedden staan links en rechts tegen de wand, met instapruimte ertussen en vaak kun je ze ombouwen tot één groot bed. Een hefbed biedt extra slaapplaatsen – meestal boven de dinette – en is vaak in hoogte verstelbaar.

Interieur

De beschikbare ruimte bepaalt veel in een caravan, zoals de grootte van het bed, het keukenblok, de zithoek en de sanitairruimte. Fabrikanten worden steeds inventiever met verschuifbare wanden, een wegdraaibaar cassettetoilet en kastjes op de gekste plekken.

Tip: probeer het toilet en de douche met de deur gesloten. Heb je genoeg ruimte?

Uitrusting

Bij de standaarduitrusting horen (ring)verwarming, sanitaire voorzieningen, binnenverlichting, een kooktoestel (op gas of elektrisch) een koelkast en eventueel een boordaccu. Opties zijn een (cassette)luifel, een schotelantenne en steeds vaker ook airco, tv en magnetron. Voor wie langer op dezelfde plek staat, is een voortent erg handig. Denk eraan dat al deze opties meetellen bij het maximaal laadvermogen.

Prijzen

Een verkoper is wettelijk verplicht de prijs weer te geven – de richtpijs is inclusief rijklaar maken, de kosten van aflevering en de hele papierwinkel met kenteken. Let op voor vanafprijzen: die gelden meestal voor modellen met een (magere) basisuitrusting.


Ook interessant voor jou:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.