Naar artikel

Caravan naar de stalling? 10 tips

Verzorgen, verzekeren en veiligheid voorop

Vakantieseizoen voorbij? Tijd om de caravan naar de stalling te brengen! Dat vraagt om een goede voorbereiding. Hoe kies je de stalling uit en waar moet je aan denken bij het winterklaar maken en het achterlaten van de caravan? Met deze tips vergeet je niks.

1. Kies voor een overdekte winterstalling

Een overdekte winterstalling is het beste voor elke caravan. Je kunt een caravan ook buiten stallen, maar door regen, sneeuw en hagel kan de caravan flinke beschadigen. En uv-straling is slecht voor de rubberen afdichtingen, ramen, stickers en de caravanbanden. Heb je een pleisterplaats in het buitenland en rij je daar elk jaar naar toe met de caravan? Overweeg dan een caravanstalling ter plaatse.

2. Vergelijk stallingkosten

Het prijskaartje van het stallen van een caravan of camper kan enorm uiteenlopen. Ga er daarom even voor zitten om de prijzen van een caravanstalling goed te vergelijken. De kosten voor een caravanstalling zijn afhankelijk van het soort kampeermiddel en de grootte daarvan. Let op dat de ene stalling per strekkende meter en de ander per vierkante meter rekent. Daarnaast zijn caravanstallingen in de Randstad en rond grote steden als Utrecht, Amersfoort en Eindhoven vaak veel duurder dan in Groningen, Friesland, Overijssel of in streken als de Achterhoek. Vergelijken loont!

Tip: Kijk altijd eerst hoe vaak je de caravan of camper mag halen voor het standaardtarief. Het kan soms duurder zijn als je vaker langs wilt komen.

3. Check of jouw caravan verzekerd is in de stalling

Je mag ervan uitgaan dat de caravan op een veilige plek staat bij de stalling, maar een verzekering afsluiten is altijd verstandig om te doen. Niet alleen om beschermd te zijn tegen diefstal, maar ook om conflicten over schade te voorkomen. Neem de polisvoorwaarden van de caravanverzekering goed door: zo weet je aan welke veiligheidseisen de stalling moet voldoen en of de caravan verzekerd is in de caravanstalling. 

Tip: Als ANWB-lid kun je extra voordelig een caravanverzekering afsluiten. 

4. Aftappen waterleiding en boiler

Het is belangrijk om de waterleiding en de boiler van je caravan af te tappen. Daarmee voorkom je vorstschade, bacteriegroei of aanslag. Je kunt met speciale aftapkraantjes aftappen. Raadpleeg daarvoor het instructieboekje voor de caravan en bekijk de video van ANWB hoe je dit het beste kunt doen.

5. Berg de gasflessen veilig op

Gasflessen moet je thuis of in de speciale ruimte bij het stallingsbedrijf opslaan. Dek de gasdrukregelaar af met een plastic zakje om vervuiling van de gasleiding te voorkomen. Lees hier alles over hoe je thuis je gasflessen veilig opslaat.

6. Opslag verschillende type accu’s

Bijna alle caravans hebben tegenwoordig een mover met een accu. Heb je een volledig opgeladen lichtgewicht lithium-ion accu? Dan kan deze eventueel in de caravan blijven. Dat geldt ook voor een gel-accu. Een zware loodaccu moet de hele winter aan een druppellader. In een stalling kan dat meestal niet dus dat moet thuis. Vind je het niet zo heel veel extra werk, haal de accu (ook de lithium- of de gel-accu) er dan gewoon uit. Baadt het niet, dan schaadt het niet.

7. Zo voorkom je een 'huppelende' caravan

Net als in autobanden daalt ook de spanning in caravanbanden na een tijdje. Zijn ze gevuld met stikstof? Dan gaat dat wat langzamer. Pomp de banden vlak voor de stalling iets harder (0,2 tot 0,4 bar) op. Dit helpt voorkomen dat ze door het lange stilstaan aan de onderkant plat worden. Hierdoor is de band niet meer helemaal rond en zal de caravan tijdens de eerste rit een beetje gaan huppelen. Na een paar kilometer verdwijnt dit meestal vanzelf.

8. Zo maak je de caravan goed schoon

Vóór het wegbrengen naar de stalling maak je de caravan goed schoon, van binnen en van buiten. Sop de caravankoelkast goed uit en neem de kastjes en planken af met een vochtige doek. Laat alles goed drogen. Laat de koelkastdeur een kier staan om schimmel te voorkomen. Haal alle etenswaren uit de caravan, dat trekt ongedierte aan. De buitenkant van de caravan kun je het best met een speciaal schoonmaakmiddel reinigen. Het inbouwtoilet krijgt natuurlijk een ontsmettende reiniging, de watertank en de caravanboiler moet je aftappen.

Alle tips voor een grote schoonmaak van de caravan

9. Zorg voor goede ventilatie

Zet de dakluiken een klein beetje open. Laat de horren en gordijnen van de dakluiken en de ramen ook open staan. Zo voorkom je dat deze gaan uitrekken of dat de spiraalveren van de rollo’s aan kracht verliezen. Zet de bankkussens rechtop en de bankdeksels op een kier, net als de kastdeurtjes.

10. Eens in de twee jaar: BOVAG-onderhoudsbeurt

Laat één keer in de twee jaar een BOVAG Caravan Onderhoudsbeurt uitvoeren. Dan weet je zeker dat het noodzakelijke onderhoud door experts wordt gedaan én krijg je drie maanden garantie op reparaties. Een keuringssticker met datum herinnert je aan de laatste keuring.

Misschien vind je dit ook interessant

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Vanaf8,35per maand
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB doorlopende reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 hulp en 5% Korting voor leden.

Creditcard: handig op vakantie 

Reizen met een creditcard is zo gek nog niet, en soms zelfs noodzakelijk. 8x waarom een creditcard handig is op vakantie.