Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper- en Caravan banden: Vervangen en controleren

De banden van je caravan of camper verdienen alle aandacht, ook al rijd je er maar een paar weken per jaar mee. Welke band heb je precies nodig voor een caravan of camper? Hoe weet je wanneer je de band moet vervangen en hoe doe je dat? We leggen het in dit artikel uit.

Banden controleren (ook het reservewiel!)

Bandenspanning caravan en camper

Net als voor je auto is de juiste bandenspanning ook voor je caravan of camper noodzakelijk voor een comfortabele en veilige reis. Te weinig lucht in de band vermindert het draagvermogen, te veel lucht gaat ten koste van het comfort. De juiste bandenspanning ligt bij versterkte (reinforced) banden en C-banden tussen de 3,0 en 5 bar, voor CP-banden is 5,5 bar nodig. Vraag de dealer of kijk in het instructieboekje wat voor jouw banden geldt. De bandenindustrie adviseert om vanaf 4,5 bar versterkte (stalen) ventielen te gebruiken.

Als je de camper of caravan uit de stalling haalt, kan het zijn dat de banden wat zijn afgeplat door het lange stilstaan. Bij campers voel je dat meteen aan het rijgedrag, bij caravans is dat minder duidelijk voelbaar. Om platte banden zoveel mogelijk te voorkomen kun je vóór het stallen de bandenspanning met minimaal 0,5 bar verhogen. Toch wat gehobbel na de stalling? De meeste banden zullen door het opwarmen tijdens de rit hun oorspronkelijke vorm weer aannemen.

Bestel een bandenspanningsmeter 

Draagvermogen caravan en camper

Een caravan- of camperband heeft een eigen 'taal'. Om die begrijpelijk te maken leggen we een paar begrippen uit, om te beginnen het draagvermogen, ook wel 'loadindex' genoemd. Dit getal geeft aan hoeveel gewicht de band mag hebben. Achter de maataanduiding (bv. 185/R14) staat een getal dat de loadindex weergeeft. De stappen tussen opeenvolgende getallen worden groter naarmate het getal oploopt. Googel op ‘loadindex’ voor een volledige lijst. De R betekent dat de band een radiaalconstructie heeft; stalen koordlagen lopen haaks op de band en zorgen voor een beter rijgedrag.

Lees hier alles over gewicht en laadvermogen van de caravan.

Leeftijd banden caravan en camper

Op de zijkant van een band staat de Amerikaanse DOT (Department of Transportation) - aanduiding. De eerste twee cijfers van de viercijferige code staan voor de productieweek, de laatste twee voor het productiejaar. DOT-code 4120 betekent dat de banden geproduceerd zijn in week 41 van het jaar 2020. Banden die tot twee jaar na die productiedatum zijn aangeschaft, gelden als nieuw. De opslag in bandenmagazijnen is zodanig zorgvuldig dat banden daar niet verouderen.

Uitlijning van de banden

Als banden niet goed zijn uitgebalanceerd of uitgelijnd, kan dat trillingen veroorzaken door onbalans. Die trillingen kunnen overmatige slijtage aan het onderstel en de opbouw (het meubilair van je caravan of camper) veroorzaken. Ons advies: laat bij een onderhoudsbeurt van je camper of caravan de banden uitlijnen.

Caravan- en camperbanden vervangen

Wanneer caravanbanden vervangen?

Vervang je caravanbanden niet op basis van alleen de leeftijd, maar laat ze na hun zesde gebruiksjaar periodiek door een specialist op schade door veroudering controleren. Omdat onzichtbare (ouderdoms)schade nooit uit te sluiten is, is preventieve vervanging na bijvoorbeeld tien jaar aan te raden. Uiteraard blijft vervanging wettelijk verplicht als de minimaal vereiste profieldiepte van 1,6 mm is bereikt.

Let op: sommige verzekeringsmaatschappijen eisen bij de caravanverzekering dat de banden na zes jaar worden vervangen.

Reservewiel caravan of camper

Heeft jouw caravan of camper een reservewiel? Vergeet dan niet om bij de hierboven geadviseerde controles ook dat wiel mee te nemen. En breng de reserveband op de juiste spanning vóór je op reis gaat, zodat het direct te gebruiken is als je onderweg pech krijgt. 

Caravanwiel verwisselen

Hoe verwissel je een lekke band voor het reservewiel als je onderweg pech hebt? We leggen het uit in de video.

Caravan- of camperbanden kopen

Ben je toe aan nieuwe banden voor je caravan of camper? Profiteer dan van ledenvoordeel bij KwikFit.

Ledenvoordeel KwikFit 

In de spotlight

Voor € 2,19 per maand extra

Voor € 3,50 per maand extra

Inclusief campings langs de route

Inclusief actuele brandstofprijzen

Goed om te weten

Gewicht en laadvermogen: hoeveel bagage mag er mee? 
Zo weet je het maximale laadvermogen van je auto en caravan en bekijk of je de combinatie mag besturen met rijbewijs B.
(Elektrische) fietsen mee met de caravan 
Fietsen in de caravan? Zo neem je (elektrische) fietsen het veiligst mee. Lees onze tips of bekijken onze fietsendrager video.
Veilig rijden in de bergen met de caravan 
Hoe rijd je goed en veilig met de caravan in de bergen? En hoe doe je dat met een automaat? Bekijk de video en lees de feiten & tips.