Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veilig rijden in de bergen met een caravan

Zo doe je dat

Rijden in de bergen is al spannend genoeg. Laat staan als er ook nog een caravan achter je auto hangt. Waar moet je dan op letten? En hoe doe je dat met een automaat? We helpen je graag goed op weg met deze slimme tips.

Bekijk onze handige video:

 

Omhoog rijden in de bergen

 • Maak bergopwaarts veel toeren. In het instructieboekje van de auto vind je hier informatie over onder 'maximaal koppel' (trekkracht). In dit boekje vind je sowieso veel waardevolle informatie over rijden met een aanhanger in de bergen. Lees dit vooraf dus even goed door!
 • Je helpt de koppeling van je auto door op een steile helling vanuit stilstand (met spinnende voorwielen) weg te rijden. Een beetje bandenrubber op het wegdek achterlaten is minder kostbaar dan naar de garage moeten met een verbrande koppelingsplaat! Als de ruimte er is, kun je de combinatie het beste in een scharende beweging achteruit laten rollen. Je rijdt dan veel makkelijker weg op een steile helling.
 • Als de temperatuur van de motor te hoog oploopt, kun je de verwarming en ventilator op maximaal zetten. Dat helpt bij het verlagen van de temperatuur van het koelwater in de motor. Zet wel de ramen open, anders ga je zelf koken! 

Afdalen in de bergen

 • Tijdens het afdalen hebben de caravanremmen het zwaar te verduren. De temperatuur in de remtrommels kan flink oplopen en de remmen beschadigen. Het beste is om rustig te rijden, regelmatig pauze te nemen en waar mogelijk de combinatie even te 'strekken'. Dat doe je door eerst even stevig af te remmen om daarna even (in een lage versnelling) te accelereren.
 • Verkeer bergop heeft in de bergen voorrang op verkeer bergaf. Dus: nader je al dalend een smalle haarspeldbocht naar rechts? Laat de bijrijder dan opletten of er (vracht)verkeer omhoog komt. Zo ja, wacht dan voor de bocht tot de weg weer vrij is. Kies vóór de haarspeldbocht alvast een lagere versnelling, dan kun je je in de bocht concentreren op het sturen.
 • Op een goede (papieren) routekaart staat aangegeven welke hellingen voor caravanners problemen kunnen opleveren.

Rijden met een automaat in de bergen

 • Een automaat kiest zelf de juiste versnelling. Maar als je merkt dat de auto steeds tussen twee versnellingen heen en weer schakelt, is het goed om even in te grijpen. Kies dan handmatig voor een (lagere) versnelling, zo voorkom je dat de temperatuur van de olie stijgt. Dat is ook aan te raden bij een handbak. Ook draait de waterpomp er harder door, ook dat zorgt voor verkoeling.
 • De juiste (lagere) versnelling is belangrijk bij het afdalen. Zo helpt de motor mee bij het afremmen en hoef je niet constant het rempedaal in te trappen. Kies in principe voor dezelfde stand als waarin je omhoog bent gereden. In praktijk gebruik je stand D1, D2 of L1 en L2 van een automaat alleen maar in de bergen. In alle andere situaties volstaat stand D(rive).
 • Veel automaten hebben een sportstand waarbij de versnellingsbak later opschakelt en eerder terugschakelt.

Goed om te weten

 • Op de meeste doorgaande bergroutes zijn hellingen niet steiler dan 12%. Echte pukkels kom je vooral tegen als je van die routes afwijkt. Op deze weggetjes ben je beter af met een relatief smalle caravan.
 • Een stabilisatorkoppeling slijt (en kraakt) alleen maar tijdens het rijden over bochtige bergwegen. Schakel hem daar dus (tijdelijk) uit.
 • Heeft een bergcamping een steile aanrijroute? Dan heeft de eigenaar van die camping meestal wel een een tractor of sterke 4WD waarmee hij de caravan op zijn plek zet.
 • De terugrijautomaat van een (afgekoppelde) caravan is pas uitgeschakeld als de handrem echt tot het laatste tandje is aangetrokken.

Gaat de caravan slingeren?

Verhoog dan nooit de snelheid. Het enige dat werkt is krachtig remmen en gas loslaten. Rijd daarna met een lagere snelheid door. Controleer op de eerstvolgende parkeerplaats de bandenspanning, belading, kogeldruk en pas alles zo nodig aan. Hier lees je wat je kunt doen om slingeren te voorkomen.

Wil je graag oefenen met het rijden met een caravan? De ANWB organiseert cursussen voor beginnende en gevorderde caravanrijders. Hier leer je in de praktijk hoe je de combinatie ook in noodsituaties beheerst.


Ook interessant voor jou:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Creditcard: handig op vakantie 

Reizen met een creditcard is zo gek nog niet, en soms zelfs noodzakelijk. 8x waarom een creditcard handig is op vakantie.