Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veilig rijden in de bergen met een caravan

Rijden in de bergen is al spannend genoeg. Laat staan als er ook nog een caravan achter je auto hangt. Waar moet je dan op letten? En hoe doe je dat met een automaat? We helpen je graag goed op weg met deze slimme tips.

Omhoog rijden in de bergen met een caravan

  • Maak bergopwaarts veel toeren. In het instructieboekje van de auto vind je hier informatie over onder 'maximaal koppel' (trekkracht). In dit boekje vind je sowieso veel waardevolle informatie over rijden met een aanhanger in de bergen. Lees dit vooraf dus even goed door!
  • Je helpt de koppeling van je auto door op een steile helling vanuit stilstand (met spinnende voorwielen) weg te rijden. Een beetje bandenrubber op het wegdek achterlaten is minder kostbaar dan naar de garage moeten met een verbrande koppelingsplaat. Als de ruimte er is, kun je de combinatie het beste in een scharende beweging achteruit laten rollen. Je rijdt dan veel makkelijker weg op een steile helling.
  • Als de temperatuur van de motor te hoog oploopt, kun je de verwarming en ventilator op maximaal zetten. Dat helpt bij het verlagen van de temperatuur van het koelwater in de motor. Zet wel de ramen open, anders ga je zelf koken!

Afdalen in de bergen met een caravan

  • Tijdens het afdalen hebben de caravanremmen het zwaar te verduren. De temperatuur in de remtrommels kan flink oplopen en de remmen beschadigen. Het beste is om rustig te rijden, regelmatig pauze te nemen en waar mogelijk de combinatie even te 'strekken'. Dat doe je door eerst even stevig af te remmen om daarna even (in een lage versnelling) te accelereren.
  • Verkeer bergop heeft in de bergen voorrang op verkeer bergaf. Dus: nader je al dalend een smalle haarspeldbocht naar rechts? Laat de bijrijder dan opletten of er (vracht)verkeer omhoog komt. Zo ja, wacht dan voor de bocht tot de weg weer vrij is. Kies vóór de haarspeldbocht alvast een lagere versnelling, dan kun je je in de bocht concentreren op het sturen.
  • Op een goede (papieren) routekaart staat aangegeven welke hellingen voor caravanners problemen kunnen opleveren.


Verzeker je tegen schade aan je caravan

Je hoopt het natuurlijk niet, maar mocht je schade krijgen aan je caravan, dan is er de ANWB Caravanverzekering. Zo kun je echt onbezorgd op reis. Je ontvangt nu 10% korting.

Sluit Caravanverzekering af 

Goed om te weten

Regel voor vertrek van je kampeervakantie

Check voor vertrek of je verzekering goed geregeld is en voorkom onverwachte kosten.

Nu 10% korting

Inclusief actuele brandstofprijzen

Kampeervoordeel met de ANWB Kampeerkaart CKE

Ook handig voor jou

Tips tegen slingeren met de caravan 
Met deze tips zorg je voor een stabiele wegligging als je op vakantie gaat met de caravan.
Maximumsnelheid met caravan of aanhangwagen in Europa 
De snelheidslimieten voor een auto met caravan of vouwwagen verschillen per land. Check het hier.
Campings langs de route 
Uitgerust aankomen op vakantie? Wij hebben een overzicht gemaakt van campings langs populaire vakantieroutes.