Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gewicht en laadvermogen van de caravan

Hoe zwaar mogen caravan en auto zijn?

Hoe weet je hoeveel bagage er in jouw auto en caravan mee mag en mag je de auto dan nog besturen met een rijbewijs B?

Maximaal toegestane gewicht

Bij de bouw van een voertuig bepaalt de fabrikant de "technische maximum massa (F1 op rijbewijs)". Dit is het gewicht van het lege voertuig plus het gewicht van de maximale belading. Technisch gezien mag het voertuig niet zwaarder zijn. Je kunt het technische maximum massa terugvinden op je kentekenkaart.

De technische maximum massa zegt echter niets over het gewicht waarmee je de weg op mag, Hiervoor moet je naar de maximaal toegestane massa kijken. Deze maximaal toegestane massa kan gelijk zijn of lager dan de technische maximale massa. In sommige gevallen is deze namelijk verlaagd om geen rijbewijs C1 nodig te hebben (Dit zien we vooral bij campers) of toch met een rijbewijs B de caravan te kunnen trekken.

Wat niet op de kentekenkaart staat is de “maximum massa samenstel (F3 op rijbewijs)”. Je kunt dit online bekijken op rdw.nl. Dit is het gewicht wat je auto en caravan of aanhanger samen maximaal mogen wegen. Dit is niet altijd de optelsom van de toegestane max massa van de auto en de technische max massa van de aanhangwagen, in heel veel gevallen ligt dit lager. 

Maximale laadvermogen auto

Om te weten wat het laadvermogen is van jouw auto, moet je weten wat de maximaal toegestane massa is van de auto en wat de 'massa rijklaar' van de auto is. Hier heb je je kentekenkaart voor nodig. Daarop staan drie gewichten: de 'technische max. massa', de 'toegestane max. massa' en de 'massa rijklaar'. Deze waarde geeft aan wat de massa van het voertuig is in rijklare toestand, uitgedrukt in kilogram, met een voor 90 procent gevulde brandstoftank en een bestuurder van 75kg. Je kunt dit gewicht van het maximum massa aftrekken om te zien hoeveel kilo je nog over hebt om je auto mee te beladen.

Technisch max. massa - massa rijklaar = laadvermogen

Maximale laadvermogen caravan

In heel veel gevallen is de massa rijklaar bij een caravan lager dan het werkelijke gewicht. De RDW gaat uit van de basisuitvoering en accessoires zoals een mover, een huishoudaccu of luifel worden niet meegenomen in dit gewicht. De enige manier om hier achter te komen is de caravan laten wegen.

Rijbewijs B of Rijbewijs BE?

Met Rijbewijs B mag je:

  • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen)
  • Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeggewicht + laadvermogen) uitkomen.

Als het totale gewicht van de aanhangwagen en trekkende auto meer dan 3500 kg is dan heb je een B+ of een BE-rijbewijs nodig. 

Auto en caravan veilig beladen

Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan is essentieel voor een goede wegligging. De auto-caravan-combinatie is stabieler als de auto zwaarder is dan de caravan. Belaad de caravan tot maximaal 75% van het gewicht van de beladen auto. De beladen auto is het gewicht van de auto inclusief het gewicht van alle inzittenden en bagage. 

Risico's van zwaarbeladen

Als je de caravan (of de auto) te zwaar belaadt, kan er niet alleen schade ontstaan aan bijvoorbeeld vering en het chassis, maar je beïnvloedt ook het weggedrag van de auto-caravan-combinatie. De caravan kan gaan slingeren, de remweg wordt langer en het wordt moeilijker om de combinatie onder controle te houden bij een noodsituatie. Daarom wordt er flink gecontroleerd - en bekeurd - op te zwaar beladen auto's en caravans, vooral in vakantieperiodes. 

Gebruik de ANWB Caravantrekkertool om uit te rekenen wat een veilige caravan of aanhanger is voor jouw auto. Met een caravan ligt dat gewicht vaak lager dan de werkelijkheid.

Tips tegen slingeren met de caravan 
Met deze tips zorg je voor een stabiele wegligging als je op vakantie gaat met de caravan.
Aanhangwagen Service Buitenland afsluiten 
Ook pechhulp voor je aanhangwagen in het buitenland? Sluit dan Aanhangwagen Service Buitenland af naast je Wegenwacht Europa pakket.
Caravanverzekering afsluiten 
Met de ANWB Caravanverzekering ben je verzekerd voor schade aan of diefstal van de caravan.

Speciaal voor jou geselecteerd

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

ANWB Caravanverzekering 

Compleet verzekerd met standaard laag eigen risico en 5% korting voor leden.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Shop nu
Shop alles voor op de camping 

Van handige koeltas tot comfortabele campingstoel. Shop hier alles voor je kampeervakantie!