Naar artikel

Gewicht en laadvermogen van de caravan

Hoe zwaar mogen caravan en auto zijn?

Als je op vakantie gaat met de caravan neem je van alles mee: voortent, fietsen, campingstoelen, maar ook je persoonlijke bagage. Overbelading ligt al snel op de loer en dat kan grote gevolgen hebben. Hoe weet je hoeveel bagage er in jouw auto en caravan mee mag en mag je de auto dan nog besturen met een rijbewijs B?


Vuistregel voor gewichtsverhouding: de 75%-regel

Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan is essentieel voor een goede wegligging. De auto-caravan-combinatie is stabieler als de auto zwaarder is dan de caravan. De ANWB adviseert daarom de 75%-regel: belaad de caravan tot maximaal 75% van het gewicht van de beladen auto (=gewicht auto + 300 à 325 kg voor twee volwassenen, twee kinderen en bagage). De wettelijk toegestane maximale gewichten vind je op de kentekenbewijzen van caravan en auto. In artikel 5.18.18 Regeling voertuigen staat wat een auto volgens de wet maximaal mag trekken. 

Maximaal laadvermogen van de caravan

Hoeveel bagage mee mag in de caravan, ligt aan het laadvermogen. Een caravan mag niet meer wegen dan de 'toegestane maximum massa'. Dat is het totale gewicht van de caravan, inclusief bagage, brandstof, etc. Je vindt deze 'toegestane max. massa' op de kentekencard van de caravan. 

Het echte rijklare gewicht van de caravan

Je vindt het gewicht van de caravan op de kentekencard bij 'massa rijklaar'. Dat is het gewicht van de onbeladen caravan inclusief vloeistoffen: klaar om weg te rijden. Maar dat gewicht klopt vaak niet met de praktijk. Dat komt omdat er is uitgegaan van de basisuitvoering van jouw caravan, dus zonder al die luxe extra's die je erbij hebt besteld of zijn toegevoegd door de vorige eigenaar als je een tweedehands caravan hebt gekocht. Het echte 'rijklare' gewicht kan daardoor flink wat hoger zijn, soms wel tot 100 kilo. Dat betekent dat er veel minder aan bagage mee mag dan je had gedacht. De toegestane maximum massa is nou eenmaal een wettelijke grens.

Gebruik de weegbrug

De enige manier om achter het precieze gewicht van jouw caravan te komen, is door de onbeladen caravan te wegen op een geijkte weegbrug. Zo weet je hoeveel laadvermogen er overblijft. Toch is het vaak handiger om de caravan in volledige vakantiebepakking te wegen: dan weet je wat er eventueel nog uit moet. Zelf wegen kan natuurlijk ook. Hou er wel rekening mee dat de weegplaten die je bij een kampeerwinkel koopt, niet allemaal even nauwkeurig zijn.

De risico's van te zwaar beladen

Als je de caravan (of de auto) te zwaar belaadt, kan er niet alleen schade ontstaan aan bijvoorbeeld vering en het chassis, maar je beïnvloedt ook het weggedrag van de auto-caravan-combinatie. De caravan kan gaan slingeren, de remweg wordt langer en het wordt moeilijker om de combinatie onder controle te houden bij een noodsituatie. Daarom wordt er flink gecontroleerd - en bekeurd - op te zwaar beladen auto's en caravans, vooral in vakantieperiodes. Het is dus erg belangrijk te weten hoeveel gewicht je mee kunt nemen in jouw auto en caravan en daar niet overheen te gaan.

Maximaal laadvermogen van de auto

Om te weten wat het laadvermogen is van jouw auto, heb je de kentekencard van je auto nodig. Daarop staan drie gewichten: de 'technische max. massa', de 'toegestane max. massa' en de 'massa rijklaar' (zie afbeelding hieronder). Het laadvermogen is het verschil tussen de 'toegestane max. massa' en de 'massa rijklaar'. Dus trek die twee gewichten van elkaar af en je houdt het laadvermogen over. In dit geval: 1.875 kg min 1.420 kg = 455 kg.

Het beschikbare laadvermogen berekenen

Om vervolgens te bepalen hoeveel gewicht er in jouw situatie mee mag, gebruik je een eenvoudig rekensommetje: laadvermogen min het gewicht van de andere inzittenden (de bestuurder is immers al meegenomen in de 'massa rijklaar') min de kogeldruk = beschikbare laadvermogen. In dit geval: 455 kg min het gewicht van alle andere passagiers, min de kogeldruk (van ca. 50 kg). Zorg er hoe dan ook voor dat je niet over de toegestane maximum massa van de auto gaat.

Wat mogen auto en caravan samen wegen?

Daarnaast geven autofabrikanten een 'treinmassa' op; dat is wat de auto (toegestane maximale massa) en de caravan (toegestane maximale massa) samen mogen wegen. Ook daar mag je niet overheen. Wat je auto maximaal aan gewicht mag trekken, staat op je kentekencard of tik je kenteken in op de kentekencheck van de RDW

Een combinatie besturen met rijbewijs B?

In artikel 15 Reglement rijbewijzen staat dat er niet gereden mag worden met een rijbewijs B als de combinatie auto + aanhanger zwaarder is dan 3500 kg. Als het totale gewicht van de aanhangwagen en trekkende auto meer dan 3500 kg is dan heb je een B+ of een BE-rijbewijs nodig. 

Ook interessant voor jou:

Speciaal voor jou geselecteerd

De beste pechhulp, altijd dichtbij
Nu15%korting

De beste pechhulp, altijd dichtbij

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 15% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!
ANWB Caravanverzekering
NU5%korting

ANWB Caravanverzekering

Compleet verzekerd met standaard laag eigen risico en 5% korting voor leden.
Doorlopende ANWB Reisverzekering

Doorlopende ANWB Reisverzekering

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.
Shop alles voor op de camping
Shop nu

Shop alles voor op de camping

Van handige koeltas tot comfortabele campingstoel. Shop hier alles voor je kampeervakantie!