(Elektrische) fietsen mee met de caravan

In, op of aan de caravan - hoe neem je de fietsen het best en veiligst mee op vakantie? En hoe zit dat met elektrische fietsen? Want die zijn relatief een stuk zwaarder. Bekijk de handige uitlegvideo en lees onze tips. 

Bekijk deze handige video:

 

Algemene tips voor het veilig beladen van de caravan

Voor een veilige, stabiele wegligging van de caravan en de auto is een goede gewichtsverhouding tussen die twee erg belangrijk. Maar er is meer nodig voor een stabiele wegligging:

1. Doe aan de 75%-regel

De auto-caravan-combinatie is stabieler als de auto zwaarder is dan de caravan. Belaad de caravan daarom tot maximaal 75% van het gewicht van de beladen auto (= gewicht auto + 300 à 325 kg voor twee volwassenen, twee kinderen en bagage). Kijk voor de maximale gewichten in het instructieboekje van de auto of op je kentekencard. Of gebruik de kentekencheck van de RDW.

2. Zo veel mogelijk in het midden

Belaad de caravan optimaal volgens de vuistregel: zo veel mogelijk van het gewicht in het midden van de caravan, dus in de buurt van de as. Plaats zware lading zo laag mogelijk en zo dicht mogelijk ter hoogte van de as van de caravan.

3. Te hoge kogeldruk?

Pas een te hoge kogeldruk aan door anders te beladen. Maak de disselkast leeg of leger. Neem minder of lichtere gasflessen mee. Hang het reservewiel onder de caravan, of leg die in de auto. Laat de watertank leeg.

4. Anti-slingersysteem als extra veiligheid

Gebruik een stabilisatorkoppeling of een antislingersysteem niet als compensatie voor verkeerde belading, maar voor éxtra veiligheid van een goed beladen caravan. Lees hier tips om slingeren te voorkomen.

Zo neem je de (elektrische) fietsen mee

Hoe neem je de fiets(en) het best mee met de caravan? Aan de voor- of achterkant? In de caravan zelf? Of op de auto? Dat is van meerdere factoren afhankelijk. We leggen het per situatie uit:

Fiets(en) in de caravan

Dit is het minst nadelig voor de balans en weggedrag van de caravan. Let er wel op dat de caravan door de extra lading (zeker bij e-bikes) niet meer gaat wegen dan 75% van het gewicht van de beladen auto. Zet de fiets(en) bij voorkeur vast boven de as. Ook het meenemen van één fiets in de caravan levert voordeel op voor het weggedrag. Als je tijdens de reis veel in de caravan moet zijn, is dit wel wat onhandig.

Fiets(en) op de voorkant: fietsdrager op de dissel

Er zijn speciale fietsdragers te koop voor elektrische fietsen. Je kunt ze naar voren wegklappen voor toegang tot disselkasten met de allergrootste klep. Dit kan wel zorgen voor een hoge kogeldruk. Los dit niet op door te compenseren met gewicht helemaal achterin. Dat gaat ten koste van de stabiliteit van de caravan en werkt slingeren in de hand. Je kunt beter wat andere (zware) spullen naar de as verplaatsen. Fietsen op de dissel geeft een stabielere wegligging dan achterop.

Fiets(en) achterop: fietsdrager op de achterwand

Er zijn speciale dragers te koop die je op de achterwand kunt monteren, bijvoorbeeld met een lift. Zo'n achterdrager moet gemonteerd worden door een dealer. Die kan rekening houden met de constructie en sterkte van de achterwand. Het gewicht zo ver van de as is niet aan te raden, dat maakt een caravan slingergevoeliger. Toch fietsen achterop? Houd dan de snelheid laag.

Één fiets voorop en één fiets achterop de caravan

Daarmee beheers je wel de kogeldruk, maar de gevoeligheid voor slingeren wordt met extra gewicht aan de voor- en achterkant wel groter. Je belaadt de caravan optimaal volgens de vuistregel: zoveel mogelijk van het gewicht in het midden van de caravan, dus in de buurt van de as.

Fiets(en) op de auto

Je kunt de fietsen ook meenemen op het dak van de auto. Dat doe je met een dakdrager. Door de tilhoogte en het veranderende zwaartepunt is dat alleen geschikt voor lichte sportfietsen, niet voor zware e-bikes.

Tip: maak de fiets zo licht mogelijk

Haal fietsaccu’s, zadels, fietstassen (luchtweerstand), gereedschapsets en bidons van de fietsen en neem die mee in de auto.

Of.. huur ter plekke een fiets!

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Geen gedoe met fietsdragers, compenseren en balanceren van het extra gewicht in of aan de caravan. Laat de fietsen thuis, en huur de fietsen van te voren of ter plekke.

Misschien vind je dit ook interessant

Speciaal voor jou geselecteerd