Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

(Elektrische) fietsen mee met de caravan

Hoe neem je de fiets(en) het best mee met de caravan? Met een fietsendrager aan de voor- of achterkant? of op de auto? Raadpleeg De ANWB Fietsendrager vergelijker om te kijken welke voor jouw situatie geschikt is. Bekijk de handige uitlegvideo en lees onze tips. 

 

1. Op de voorkant: fietsdrager op de dissel

Er zijn speciale fietsdragers te koop voor elektrische fietsen. Je kunt ze naar voren wegklappen voor toegang tot disselkasten met de allergrootste klep. Dit kan wel zorgen voor een hoge kogeldruk. Los dit niet op door te compenseren met gewicht helemaal achterin. Dat gaat ten koste van de stabiliteit van de caravan en werkt slingeren in de hand. Je kunt beter wat andere (zware) spullen naar de as verplaatsen. Fietsen op de dissel geeft een stabielere wegligging dan achterop.

2. Achterop: fietsdrager op de achterwand

Er zijn speciale dragers te koop die je op de achterwand kunt monteren, bijvoorbeeld met een lift. Zo'n achterdrager moet gemonteerd worden door een dealer. Die kan rekening houden met de constructie en sterkte van de achterwand. Het gewicht zo ver van de as is niet aan te raden, dat maakt een caravan slingergevoeliger. Toch fietsen achterop? Houd dan de snelheid laag.

3. Eén fiets voorop en één fiets achterop

Daarmee beheers je wel de kogeldruk, maar de gevoeligheid voor slingeren wordt met extra gewicht aan de voor- en achterkant wel groter. Je belaadt de caravan optimaal volgens de vuistregel: zoveel mogelijk van het gewicht in het midden van de caravan, dus in de buurt van de as.

4. Op de auto: dakdrager

Je kunt de fietsen ook meenemen op het dak van de auto. Dat doe je met een dakdrager. Door de tilhoogte en het veranderende zwaartepunt is dat alleen geschikt voor lichte sportfietsen, niet voor zware e-bikes.

5. In de caravan

Je kunt de fiets ook meenemen in de caravan. Dit is het minst nadelig voor de balans en weggedrag van de caravan. Let er wel op dat de caravan door de extra lading (zeker bij e-bikes) niet meer gaat wegen dan 75% van het gewicht van de beladen auto. Zet de fiets(en) bij voorkeur vast boven de as. Ook het meenemen van één fiets in de caravan levert voordeel op voor het weggedrag. Als je tijdens de reis veel in de caravan moet zijn, is dit wel wat onhandig.

Lees meer over het gewicht en laadvermogen van auto en caravan

Tip 1: maak de fiets zo licht mogelijk. Haal fietsaccu’s, zadels, fietstassen (luchtweerstand), gereedschapsets en bidons van de fietsen en neem die mee in de auto.

Tip 2: Laat je liever de fietsen thuis? Bekijk alle campings met fietsenverhuur.


Ook interessant voor caravan kampeerders:

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp voor je caravan 

Op reis in het buitenland met caravan? Sluit dan nu ANWB Aanhangwagen Service af en je kunt rekenen op de beste pechhulp voor je caravan.

Shop nu
Shop alles voor op de camping 

Van handige koeltas tot comfortabele campingstoel. Shop hier alles voor je kampeervakantie!

12,95voor ANWB-leden
ANWB Kampeerkaart CKE 

Profiteer van exclusieve aanbiedingen, kortingen op campings en meer met deze handige kampeerkaart.